MethodsNet + RSS
MethodsNet + RSS

Etnografisch Onderzoek: Vraagstukken en Interpretaties (RSS2.18) - Bevestigd

De uitdagingen van veldwerk hebben niet alleen te maken met het genereren van gegevens, maar ook met het navigeren door de politiek van "het veld" en het bewegen tussen het veld, het bureau en de pagina. Deze cursus biedt de mogelijkheid om te onderzoeken hoe je "zin" kunt geven aan veldwerk en de gegevens die het genereert. Via een eerste kennismaking met Among Wolves (Pachirat 2018) bespreek je kwesties van politiek en praktijk, waaronder kennisclaims, positionaliteiten en relaties van onderzoekers, reflexiviteit, machtsdynamiek, ethische praktijken en hoe je interpretivistisch veldonderzoek leest en schrijft.

Duur: een week.

  Algemeen

   

  De aanmeldingsdeadline is verstreken, aanmelden is niet meer mogelijk

  De cursus biedt je de mogelijkheid om je conceptuele en praktische begrip van veldwerk te verdiepen. Door middel van interactieve lezingen, workshops en aanverwante activiteiten probeert de cursus je inzicht in veldwerk te vergroten, zowel in het algemeen als in relatie tot de specifieke projecten van de deelnemers.

  Dag 1 van de cursus begint met een overzicht van de opzet van de cursus, de verwachtingen en de introductie van de deelnemers, gevolgd door een beschouwing van de logica en processen van interpretatief etnografisch veldwerk in zowel principe als praktijk.  

  Op dag 2 richten we onze aandacht op kwesties van macht en positionaliteit, waarbij we ons afvragen hoe de onderzoeker zijn onderzoek beïnvloedt en hoe identiteiten en relaties kunnen worden beheerd, zowel in het veld als bij de presentatie van het onderzoek. 

  Deze discussie leidt tot de beschouwing van de ethiek van veldwerk op dag 3 en je overweegt de logica en doelstellingen van formele ethische vereisten, evenals het verkennen van ethiek als praktijk in relatie tot deelnemers en ook onderzoekers. 

  Op dag 4 verschuiven we onze aandacht naar de vraag of etnografisch onderzoek als betrouwbaar kan worden beschouwd, waarbij we ons afvragen hoe etnografische methoden omgaan met zaken als bewijs en waarheid en de onderliggende kennisclaims. 

  Tot slot behandelen we op dag 5 kwesties met betrekking tot het lezen en schrijven van etnografisch onderzoek, zoals de stap van het veld naar de pagina en het creëren van lezersgerichte verslagen van het eigen onderzoek.

  Collaboration

  Kijk wat onze deelnemers zeggen over hun ervaring!

  MethodsNet + RSS

  (Social) Research Methods courses

  Course list
  Course list

  Overview courses and disciplines

  Course list

  Kun je dit jaar niet deelnemen?

  We kunnen je op de hoogte houden van het 2025 cursusprogramma! Wil je in 2025 je kennis verbreden met cursussen over duurzaamheid, recht, onderzoeksmethoden & vaardigheden, data science en meer? Ontvang een e-mail als het nieuwe voorstel klaar is. Want jij hebt een rol te spelen!

  Keep me informed

  Startdatum

  24 juni 2024, 09:00
  Onderwijsvorm
  Op locatie
  Voertaal
  Engels
  Bijeenkomsten
  24 juni 2024, 09:00 - 28 juni 2024, 17:00
  Docent(en)
  Cai Wilkinson
  Unieke code
  RSS2.18

  Factsheet

  Type onderwijs
  Cursus
  Toelatingseisen
  Bekijk de vereisten onder kosten en toelating
  Studielast (ECTS)
  2
  Eindresultaat
  Certificaat

  Totaalpakket & Sociale Evenementen

  Cai Wilkinson

  Cai Wilkinson
   

  Cai Wilkinson (zij/hen) is universitair hoofddocent Internationale Betrekkingen aan de Deakin University, Australië, waar ze lesgeeft in een reeks bachelor- en postdoctorale onderwijsprogramma's en Honours-, master- en PhD-onderzoeksprojecten begeleidt. Haar onderzoek richt zich op de ervaringen van gemeenschappen en individuen met onveiligheid in landen van de voormalige Sovjet-Unie, met speciale aandacht voor seksuele geaardheid en genderidentiteit en -expressie. Ze heeft verschillende keren etnografisch veldwerk gedaan in Kirgizië, waaronder onderzoek naar de ontwikkeling van LGBT-activisme in de republiek, en haar werk is gepubliceerd in verschillende tijdschriften en delen. Cai ontving de International Studies Association LGBTQA Caucus Eminent Scholar Award in 2019, de Cora Maas Award voor best geëvalueerde cursussen op een ECPR Methods School in 2020, en de 2021 Distinguished Teaching Award van de School of International Relations van de University of St Andrews, Schotland. Cai heeft een PhD in Euraziatische Studies, een Master in Russische en Oost-Europese Studies, een BA (Hons) in Russisch en een Postgraduate Certificate in Teaching and Learning in Higher Education, allemaal van de Universiteit van Birmingham in het Verenigd Koninkrijk. Ze is academisch coördinator van het Methods Excellence Network (MethodsNET).

  De aanmeldingsdeadline is verstreken, aanmelden is niet meer mogelijk

   

  Kosten

  • Regular: €1049 (aanmeldingsdeadline 13 Mei)
  • Student & PhD's: €699 (aanmeldingsdeadline 13 Mei)

  Inclusief: je cursus, korte ochtend- en late middagcursussen, koffie en thee tijdens de pauzes, elke dag een warme lunch, Officiële Opening, MethodsNET Café (inclusief enkele drankjes en snacks) Officiële Afsluiting (met enkele drankjes en snacks) en een gratis lidmaatschap van 1 jaar (kalenderjaar 2024) als regular lid van MethodsNET.

  Exclusief: vervoer, accommodatie, sociale evenementen en overige kosten.

  Discounts and Scholarships

  Toelating

  Niveau van de deelnemer: 

  • Master
  • PhD
  • Postdoc
  • Professional

  Toelatingseisen: 

  Deze cursus op PhD-niveau staat open voor alle onderzoekers en praktijkmensen die hun onderzoekspraktijk willen uitbreiden en meer inzicht willen krijgen in veldwerk. De cursus is met name geschikt voor diegenen die van plan zijn veldwerk te gaan doen met behulp van etnografische/kwalitatief-interpretivistische methoden voor het genereren van gegevens (participerende observatie, interviews) en voor diegenen die ervaring hebben met veldwerk en de gelegenheid willen krijgen om hun begrip van de betrokken kwesties te reflecteren en te systematiseren. Ervaring met veldwerk is niet vereist, maar deelnemers zullen er baat bij hebben als ze al enige ervaring hebben met de methodologische onderbouwing van interpretatief en kwalitatief onderzoek, idealiter met inbegrip van enige lectuur over de filosofie van de sociale wetenschappen (zie aanbevolen lectuur hieronder). Van de deelnemers wordt verwacht dat ze openstaan voor materiaal uit een breed scala van sociaalwetenschappelijke disciplines, waaronder antropologie, politicologie, sociologie en organisatiekunde.

  Toelatingsdocumenten: 

  Geen