MethodsNet + RSS
MethodsNet + RSS

Feministische Kennis en Onderzoekspraktijk: Postkoloniale Bemiddelingen en Mogelijkheden (RSS2.19) - Bevestigd

Als sociale wetenschappers zijn we allemaal betrokken bij het produceren van kennis. Een centraal aandachtspunt van postkoloniale feminismen is het in twijfel trekken van de voorwaarden waaronder we kennis produceren. Postkoloniale feministen hebben pertinente vragen gesteld over wie kennis produceert, met welke methodologische en analytische aannames, wat het betekent om op intersectionele en relationele manieren over gender te denken en over de bevrijdende mogelijkheden van feminisme. Deze cursus onderzoekt deze vragen om geïnteresseerden in postkoloniale feministische methodologieën voor te bereiden op de ontwikkeling van hun onderzoekspraktijk.

Duur: een week.

  Algemeen

   

  De aanmeldingsdeadline is verstreken, aanmelden is niet meer mogelijk

  De cursus bestaat uit een serie interactieve lezingen en praktijkgerichte workshops gedurende vijf dagen om deelnemers een grondig begrip te geven van de belangrijkste debatten, kwesties en uitdagingen voor postkoloniaal feministisch onderzoek en om de implicaties voor hun eigen onderzoek te verkennen.

  Dag 1: Introductie tot postkoloniale feminismen. De lezing biedt een korte geschiedenis van het feminisme om de onderbrekingen te situeren die postkoloniale feministen hebben aangebracht in feministische/gendertheorieën, en introduceert een reeks denkers die het kolonialisme hebben geanalyseerd in relatie tot gender, ras, seksualiteit en kaste om de historische en huidige continuïteiten in kaart te brengen. De workshop verkent de methodologische voorstellen van postkoloniale feminismen en hoe deze zich verhouden tot de onderzoeksprojecten van de deelnemers. 

  Dag 2: De lezing en workshop richten zich op gesitueerde kennis, waarbij kritiek op kennis als objectief wordt gebruikt en vragen over epistemische rechtvaardigheid worden overwogen. 

  Dag 3: Gaat in op de reflexieve politiek van locatie: waarvandaan produceren 'we' kennis en hoe produceren 'we' die? We denken na over locatie als plaats van strijd en de implicaties daarvan voor het uitdagen van de hegemonie van Euro/Noord-Atlantische kennis, ook in onze onderzoeksprojecten en -praktijken. 

  Dag 4: Uitbreiding van de discussies van de vorige dagen naar transnationale epistemologieën: Hoe reist feministische kennis? Hoe leggen wij als feministische onderzoekers verantwoording af in relatie tot onze locatie als we op verschillende onderzoekslocaties werken? Wat zijn de mogelijkheden en uitdagingen van transnationale feministische projecten? 

  Dag 5: Sluit af met een verkenning van antikoloniale feministische, queer mogelijkheden en de mogelijkheden om feministisch onderzoek te doen dat empire en uitsluitingskaders rigoureus uitwist.

  Collaboration

  Kijk wat onze deelnemers zeggen over hun ervaring!

  MethodsNet + RSS

  (Social) Research Methods courses

  Course list
  Course list

  Overview courses and disciplines

  Course list

  Kun je dit jaar niet deelnemen?

  We kunnen je op de hoogte houden van het 2025 cursusprogramma! Wil je in 2025 je kennis verbreden met cursussen over duurzaamheid, recht, onderzoeksmethoden & vaardigheden, data science en meer? Ontvang een e-mail als het nieuwe voorstel klaar is. Want jij hebt een rol te spelen!

  Keep me informed

  Startdatum

  24 juni 2024, 09:00
  Onderwijsvorm
  Op locatie
  Voertaal
  Engels
  Bijeenkomsten
  24 juni 2024, 09:00 - 28 juni 2024, 17:00
  Docent(en)
  Niharika Pandit
  Akanksha Mehta
  Unieke code
  RSS2.19

  Factsheet

  Type onderwijs
  Cursus
  Toelatingseisen
  Bekijk de vereisten onder kosten en toelating
  Studielast (ECTS)
  2
  Eindresultaat
  Certificaat

  Totaalpakket & Sociale Evenementen

  Niharika

  Niharika Pandit
   

  Ik ben een feministische theoreticus die geïnteresseerd is in kwesties van gender, racialisering, post/kolonialiteit, militarisering, alledaagse politiek, en antikoloniale epistemische en politieke mogelijkheden van het denken vanuit het Mondiale Zuiden. Ik ben docent sociologie aan de School of Politics and International Relations van Queen Mary University of London. Ik werk momenteel aan mijn eerste boek getiteld 'On the Politics of Living: Gender, Coloniality and Occupation in Kashmir', dat een zorgvuldig theoretisch verslag biedt van de voortdurende bezetting en hoe deze het dagelijks leven - de routine, het banale, de gewone wereld - van Kasjmirse moslims structureert op ruimtelijke, tijdelijke, belichaamde en affectieve manieren die worden bemiddeld door de complexiteit van gender, racialisering en kolonialiteit. Het boek is gebaseerd op mijn PhD (LSE, 2022) dat in 2023 de Michael Nicholson Thesis Prize van de British International Studies Association won. Mijn bredere onderzoek brengt antikoloniaal en bevrijdend feministisch denken en handelen vanuit de marge van het Zuiden in kaart, en houdt zich bezig met feministische en gendertheorieën, feministische internationale politiek en relaties en de/postkoloniaal denken. Ik werk en experimenteer met creatieve methodologieën zoals patchwork etnografie, efemere archieven, narratieve en visuele storytelling. Mijn werk is gepubliceerd in verschillende feministische tijdschriften zoals Feminist Theory; Catalyst; Kohl en ik heb verschillende prijzen ontvangen, waaronder de 2023 Feminist Theory Essay Prize; 2022 Honourable Mention for the Best Graduate Student Paper Award, International Studies Association; en 2022, 2023 Class Teacher awards van de London School of Economics and Political Science.

  Samen met Akanksha Mehta ben ik oprichter en medeorganisator van het collectief voor publieks- en gemeenschapseducatie 'Insurgent Knowledges' (https://www.instagram.com/insurgentknowledges/). Insurgent Knowledges droomt van vrije kennis en kritische uitwisseling voor iedereen en gelooft in gemeenschapsonderwijs dat geworteld is in strijd, rechtvaardigheid en collectieve studie. Ik ben redacteur van Engenderings en Otherwise Magazine en schrijf fictie, non-fictie en poëzie in het Engels en Hindi.

  Akanksha

  Akanksha Mehta 
   

  Ik ben een feministisch pedagoog, onderzoeker, schrijver, fotograaf en gemeenschapsorganisator uit Zuidoost-Londen en India. Ik ben Senior Lecturer/Associate Professor in Gender, Race and Cultural Studies en mededirecteur van het Centre for Feminist Research aan Goldsmiths, University of London. Mijn bredere onderzoek maakt gebruik van verhalend schrijven, etnografische methoden, visuele praktijk en feministische, queer, crip, postkoloniale en anti-kaste theorie om de genderspecifieke, geseksualiseerde en raciale werking van alledaagse politieke mobilisaties, geweld, koloniaal kolonialisme en nationalisme te onderzoeken. Mijn proefschrift Right-Wing Sisterhood (SOAS, 2017), waarin ik de alledaagse en transnationale mobilisaties en het geweld van vrouwen in de hindoe-nationalistische beweging in India en het Israëlische zionistische kolonistenproject in Palestina onderzocht, won in 2018 de Best Dissertation Award van de European International Studies Association. Momenteel leg ik de laatste hand aan een monografie die voortborduurt op het project en die onder contract staat bij Oxford University Press.

  In mijn onderwijs, binnen en buiten de universiteit, onderzoek ik kritische kennisproducties over ras en racisme, gender en seksualiteit, kaste en handicaps, en stel ik basisorganisatie, protest en verzet centraal, en radicale crip en gemeenschapsgerichte pedagogieën. Ik heb Student-Led Teaching Awards gewonnen voor 'Challenging and Inspiring Teaching' in 2017, 2018, 2019, en 2021, 2022 en heb ook geschreven over pedagogie, zorg, institutioneel geweld, hoger onderwijs, onderzoeksmethoden en organiseren. Ik faciliteer verschillende gemeenschapsruimtes voor leren en onderwijs, waaronder Insurgent Knowledges (samen met Niharika Pandit opgezet en geleid) en de Crip Theory Reading Group. Ik ben lid van het Feminist Review Editorial Collective en kreeg in 2020 de Community Engagement Award van de Feminist Theory and Gender Studies Section van de International Studies Association.

  De aanmeldingsdeadline is verstreken, aanmelden is niet meer mogelijk

   

  Kosten

  • Regular: €1049 (aanmeldingsdeadline 13 Mei)
  • Student & PhD's: €699 (aanmeldingsdeadline 13 Mei)

  Inclusief: je cursus, korte ochtend- en late middagcursussen, koffie en thee tijdens de pauzes, elke dag een warme lunch, Officiële Opening, MethodsNET Café (inclusief enkele drankjes en snacks) Officiële Afsluiting (met enkele drankjes en snacks) en een gratis lidmaatschap van 1 jaar (kalenderjaar 2024) als regular lid van MethodsNET.

  Exclusief: vervoer, accommodatie, sociale evenementen en overige kosten.

  Discounts and Scholarships

  Toelating

  Niveau van de deelnemer: 

  • Master
  • PhD
  • Postdoc
  • Professional

  Toelatingseisen: 

  Deze cursus staat open voor alle onderzoekers en praktijkmensen die geïnteresseerd zijn in het leren over postkoloniale feminismen. De cursus is met name geschikt voor deelnemers die onderzoeksprojecten hebben die ze momenteel uitvoeren of ontwerpen, omdat de workshops praktijkgericht zijn en de deelnemers aanmoedigen om het feministische postkoloniale denken in hun onderzoek tot leven te brengen. De cursus vereist geen voorkennis, maar interesse, openheid en nieuwsgierigheid om zich bezig te houden met feministische theorie en haar kritische deelgebieden zijn cruciaal.

  Toelatingsdocumenten: 

  Geen