MethodsNet + RSS
MethodsNet + RSS

Focusgroepen (RSS2.11) - Bevestigd

Deze cursus is een introductie in focusgroepmethodologie voor het verzamelen van kwalitatieve gegevens in de sociale wetenschappen. Interactieve lezingen maken je vertrouwd met de aard, het gebruik, de beperkingen en de logistiek van focusgroepen. Via een reeks oefeningen (rekrutering, onderwerpsleidraad opstellen, moderatievaardigheden, enz.) ontwikkel je ook geleidelijk een praktisch begrip van deze methode en krijg je meer vertrouwen in het gebruik ervan voor je eigen onderzoek.

Duur: een week.

  Algemeen

   

  De aanmeldingsdeadline is verstreken, aanmelden is niet meer mogelijk

  Focusgroepen, van oudsher gebruikt in marktonderzoek, zijn de afgelopen twintig jaar steeds populairder geworden in de sociale wetenschappen. Tegenwoordig worden ze veel gebruikt voor het verzamelen van kwalitatieve gegevens in zowel academisch als toegepast onderzoek (zoals evaluatieonderzoek). Met de Covid pandemie zijn ze (met enig succes) aangepast voor online gebruik. 
  Focusgroepen zijn een notoir veeleisende methode: logistiek complex; ze werpen een aantal praktische, ethische en epistemologische uitdagingen op (machtsdynamiek, vertrouwelijkheid, enz.); en ze vereisen degelijke moderatievaardigheden om op het goede spoor te blijven, ook bij moeilijke onderwerpen of met moeilijke respondenten.

  Deze cursus neemt je mee door alle stappen van een focusgroeponderzoek, zowel in theorie als in de praktijk. De belangrijkste onderwerpen die in de colleges aan bod komen, zijn onder andere:

  • Het gebruik (en de beperkingen) van focusgroepen
  • Focusgroeplogistiek
  • Verschillende constellaties van focusgroepen (vreemden vs. bekende gezichten; homogeniteit vs. heterogeniteit van ervaringen)
  • Selectie van respondenten en samenstelling van de groepModeratievaardigheden
  • De ethiek van focusgroeponderzoek
  • Analyseren en rapporteren van focusgroepgegevens
  • Theoretische modellen die ten grondslag liggen aan focusgroeponderzoek
  • In-persoon vs. online focusgroepen.

  Een reeks oefeningen zal je geleidelijk vertrouwd maken met de praktische aspecten van het opzetten en uitvoeren van focusgroepen. Je behandelt thema's zoals: rekruteringsstrategieën en -materiaal; opstellen van een themagids; toestemmingsprocedures; praktische moderatievaardigheden. Deze oefeningen zullen uitmonden in een volledige focusgroep aan het einde van de week.

  Collaboration

  Kijk wat onze deelnemers zeggen over hun ervaring!

  MethodsNet + RSS

  (Social) Research Methods courses

  Course list
  Course list

  Overview courses and disciplines

  Course list

  Kun je dit jaar niet deelnemen?

  We kunnen je op de hoogte houden van het 2025 cursusprogramma! Wil je in 2025 je kennis verbreden met cursussen over duurzaamheid, recht, onderzoeksmethoden & vaardigheden, data science en meer? Ontvang een e-mail als het nieuwe voorstel klaar is. Want jij hebt een rol te spelen!

  Keep me informed

  Startdatum

  24 juni 2024, 09:00
  Educational method
  Op locatie
  Main Language
  Engels
  Sessions
  24 juni 2024, 09:00 - 28 juni 2024, 17:00
  Teacher(s)
  Lea Sgier
  Unique code
  RSS2.11

  Factsheet

  Type onderwijs
  Cursus
  Toelatingseisen
  Bekijk de vereisten onder kosten en toelating
  Studielast (ECTS)
  2
  Eindresultaat
  Certificaat

  Totaalpakket & Sociale Evenementen

  Lea Sgier

  Lea Sgier

  Lea Sgier is politicologe van opleiding en doceert kwalitatieve methoden aan het departement Politieke Wetenschappen van de Universiteit van Genève. Ze heeft ook een lange ervaring in het lesgeven in kwalitatieve methoden (interviewen, data-analyse, discoursanalyse, focusgroepen, onderzoeksethiek) en academisch schrijven aan doctoraatsstudenten in Europa, Noord-Amerika, Azië en de zuidelijke Kaukasus. Ze heeft onderzoek gedaan naar de relatie van geïnstitutionaliseerde ouderen met politiek en stemmen; dementiebeleid; en gendergelijkheidsbeleid.

  De aanmeldingsdeadline is verstreken, aanmelden is niet meer mogelijk

   

  Kosten

  • Regular: €1049 (aanmeldingsdeadline 13 Mei)
  • Student & PhD's: €699 (aanmeldingsdeadline 13 Mei)

  Inclusief: je cursus, korte ochtend- en late middagcursussen, koffie en thee tijdens de pauzes, elke dag een warme lunch, Officiële Opening, MethodsNET Café (inclusief enkele drankjes en snacks) Officiële Afsluiting (met enkele drankjes en snacks) en een gratis lidmaatschap van 1 jaar (kalenderjaar 2024) als regular lid van MethodsNET.

  Exclusief: vervoer, accommodatie, sociale evenementen en overige kosten.

  Discounts and Scholarships

  Toelating

  Niveau van de deelnemer: 

  • Master
  • PhD
  • PostDoc
  • Professional

  Toelatingseisen: ​​

  Geen. Al zijn een basiskennis van kwalitatief onderzoek en enige interviewvaardigheden nuttig.

  Toelatingsdocumenten:

  Geen