MethodsNet + RSS
MethodsNet + RSS

Geavanceerde tekstanalyse (RSS1.18) - Gesloten

Klassieke contentanalyse was vroeger een dure (monetair en computationeel) methode. Met de voortdurende technologische vooruitgang is de beschikbaarheid van gegevens echter ongekend hoog en het potentieel van de methoden om de gegevens te analyseren neemt voortdurend toe. In de kern hebben tekst-als-gegevens benaderingen hetzelfde doel als klassieke inhoudsanalyse - betekenis halen uit tekst. Door de ongestructureerde en multidimensionale aard van teksten zijn er echter extra uitdagingen om dit doel te bereiken.

Duur: een week.

  Algemeen


  De cursus is gesloten, aanmelden voor deze cursus is helaas niet meer mogelijk 

  Aanmelden voor deze cursus is niet meer mogelijk toch willen we je wel een aantal soortgelijke cursussen aanbieden waarvoor aanmelden wel nog mogelijk is:

  • ''Omvangrijke Data: Inleiding tot tekstanalyse'', waarin een aantal van dezelfde onderwerpen aan bod komen als in de cursus ''Geavanceerde Tekstanalyse". Neem gerust contact op met de docent (Bruno de Castanho Silva : b.paula.castanho.e.silva [at] fu-berlin.de) voor meer informatie over de cursus, inclusief welke onderwerpen worden behandeld en het niveau van de cursus.
  • "Gebruik van AI voor Politieke Analyse", deze cursus richt zich ook op grote taalmodellen die ook een prominente rol zouden hebben gespeeld in de cursus ''Geavanceerde Tekstanalyse". Neem gerust contact op met de docent (Ethan Busby: ethan.busby [at] byu.edu (ethan[dot]busby[at]byu[dot]edu)) voor informatie over de cursus en het niveau van de modellen die in die cursus worden behandeld.  

   

  Collaboration

  Kijk wat onze deelnemers zeggen over hun ervaring!

  MethodsNet + RSS

  (Social) Research Methods courses

  Course list
  Course list

  Overview courses and disciplines

  Course list

  Kun je dit jaar niet deelnemen?

  We kunnen je op de hoogte houden van het 2025 cursusprogramma! Wil je in 2025 je kennis verbreden met cursussen over duurzaamheid, recht, onderzoeksmethoden & vaardigheden, data science en meer? Ontvang een e-mail als het nieuwe voorstel klaar is. Want jij hebt een rol te spelen!

  Keep me informed

  Startdatum

  17 juni 2024, 09:00
  Onderwijsvorm
  Op locatie
  Voertaal
  Engels
  Bijeenkomsten
  17 juni 2024, 09:00 - 21 juni 2024, 17:00
  Docent(en)
  Petro Tolochko
  Unieke code
  RSS1.18

  Factsheet

  Type onderwijs
  Cursus
  Toelatingseisen
  Bekijk de vereisten onder kosten en toelating
  Studielast (ECTS)
  2
  Eindresultaat
  Certificaat

  Course programma

  Deze cursus is gericht op mensen die enige ervaring hebben met tekst-als-data benaderingen, maar die meer genuanceerde aspecten willen begrijpen van methoden die gebruikt worden om teksten te analyseren. De onderwerpen die in de cursus aan bod komen zijn: Tekst Representatie (manieren om ongestructureerde tekst te transformeren voor computationele analyses), Statistische modellen van teksten, Word Embedding Modellen en Deep Learning modellen. 

  Daarnaast worden de voor- en nadelen van elke methode/aanpak worden ook besproken. De onderwerpen worden geïntroduceerd in een interactieve collegesetting, terwijl het praktische gedeelte bestaat uit een coderingssessie met voorbeelden en taken. Tijdens de cursusweek worden kleine huiswerkopdrachten gegeven om de kennis van de onderwerpen te verdiepen.

  • Dag 1: Motivatie / Voorbeelden / Tekstrepresentatie
  • Dag 2: Statistische modellen van taal 
  • Dag 3: Supervised / Unsupervised Machine Learning 
  • Dag 4: Deep Learning / Word Embeddings 
  • Dag 5: Transformer Modellen / Grote Taal Modellen

  Totaalpakket & Sociale Evenementen

  Petro Tolochko

  Petro Tolochko
   

  Petro Tolochko is momenteel postdoctoraal onderzoeker in het PolarVis en ySkills project. Voor ySkills werkte hij als postdoctoraal onderzoeker bij de afdeling Politieke Wetenschappen en het ERC-project MARIPOLDATA.

  Petro voltooide zijn master aan de Universiteit van Amsterdam (ASCoR) en verdedigde zijn proefschrift aan de Universiteit van Wenen in juni 2019. Zijn proefschrift ging over de geautomatiseerde aanpak om de tekstcomplexiteit van politieke teksten te bepalen.

  Zijn onderzoeksinteresses omvatten: kwantitatieve methoden in de sociale wetenschappen, sociale netwerken, kwantitatieve tekstanalyse en geautomatiseerde taalverwerking in de sociale wetenschappen.

  Kosten 

  Deze cursus is gesloten, aanmelden voor deze cursus is helaas niet meer mogelijk 

  Wil je op de hoogte blijven voor deze cursus of soortgelijke cursussen voor volgend jaar, vul dan hier ons ''keep me informed'' formulier in

  • Regular: €1049 (aanmeldingsdeadline 1 Mei)
  • Student & PhD's: €699 (aanmeldingsdeadline 1 Mei)

  Inclusief: je cursus, korte ochtend- en late middagcursussen, koffie en thee tijdens de pauzes, elke dag een warme lunch, Officiële Opening, MethodsNET Café (inclusief enkele drankjes en snacks) Officiële Afsluiting (met enkele drankjes en snacks) en een gratis lidmaatschap van 1 jaar (kalenderjaar 2024) als regular lid van MethodsNET.

  Exclusief: vervoer, accommodatie, sociale evenementen en overige kosten. 

  Discounts and Scholarships

   

  Toelating

  Niveau van de deelnemer: 

  • Master
  • PhD
  • Postdoc
  • Professional

  Toelatingseisen: 

  Basiskennis statistiek (bachelorniveau) - Bekendheid met programmeertalen.

  Toelatingsdocumenten 

  Geen