Neuroscience
Neuroscience

Neurotechnologieën in Cellulaire en Systeem Neurowetenschappen (RSS4.08) - Bevestigd

Ons begrip van de neurale mechanismen die aanleiding geven tot ons gedrag en onze geest groeit snel, grotendeels gedreven door de revolutionaire ontwikkeling van technologieën die ons in staat stellen om de hersenen te meten en te manipuleren. Deze zomerschool van een week biedt een unieke kans om de allernieuwste instrumenten in de neurowetenschappen te leren, van theoretische principes tot praktijkervaring.
 

  Algemeen

  De aanmeldingsdeadline is verstreken, aanmelden is niet meer mogelijk

  In deze intensieve cursus bieden we een reeks lezingen van lokale en internationale experts op het gebied van (grootschalige) elektrofysiologie, multifotonbeeldvorming en virale vector- en biosensorengineering, zowel ex als in vivo. We bespreken de theoretische achtergronden van de technieken, hoe ze werken, wat ze meten en hun sterke en zwakke punten, en geven voorbeelden van state-of-the-art onderzoek in cellulaire en systeemneurowetenschappen die het gebruik van de technieken benadrukken. Parallel hieraan zullen we praktische, op technieken gebaseerde miniprojecten uitvoeren, zodat je experimenten kunt ontwerpen, uitvoeren, analyseren en interpreteren.

  Startdatum

  08 juli 2024, 09:00
  Kosten
  € 750
  Onderwijsvorm
  Op locatie
  Voertaal
  Engels
  Bijeenkomsten
  08 juli 2024, 09:00 - 12 juli 2024, 17:00
  Unieke code
  RSS4.08

  Factsheet

  Type onderwijs
  Cursus
  Toelatingseisen
  Bekijk de eisen op het tabblad kosten en toelating
  Studielast (ECTS)
  2
  Eindresultaat
  Certificaat

  Contactinformatie

  Als je een vraag hebt over deze cursus, kun je een e-mail sturen naar %20radboudsummerschool [at] rul.nl (radboudsummerschool[at]ru[dot]nl).

  Neurotech

  Startdatum: 8 juli 2024 - 12 juli 2024
  ECTS studiepunten: 2 ECTS. Voor meer informatie zie studiepunten en certificaat.

  Tijdens het gehele programma van de Radboud Summer School is de voertaal Engels. Dit geldt voor alle cursussen maar ook tijdens informele netwerkbijeenkomsten en sociale evenementen wordt Engels gesproken.

  Cursusprogramma

  De vooruitgang in neurotechnologie in de afgelopen decennia heeft geleid tot een snel groeiend begrip van de gedetailleerde neurale mechanismen die leiden tot gedrag en cognitie. Om deze vooruitgang in de cellulaire en systeemneurowetenschappen ten volle te benutten, is het essentieel om deze hulpmiddelen zowel vanuit theoretisch als praktisch oogpunt te begrijpen, wat studenten vaak als een uitdaging zien.

  In deze intensieve cursus geven we een reeks lezingen van lokale en internationale experts op het gebied van (grootschalige) elektrofysiologie, multifotonbeeldvorming en virale vector- en biosensorengineering, zowel ex als in vivo. We bespreken de theoretische achtergronden van de technieken, hoe ze werken, wat ze meten en hun sterke en zwakke punten, en geven voorbeelden van state-of-the-art onderzoek in cellulaire en systeemneurowetenschappen die het gebruik van de technieken benadrukken. Parallel hieraan zullen we praktijkgerichte, op technieken gebaseerde miniprojecten uitvoeren, zodat je experimenten kunt ontwerpen, uitvoeren, analyseren en interpreteren. 

  Specifiek zul je kennismaken met 4 soorten opstellingen: elektrofysiologische opnames met enkelvoudige glaselektroden (whole-cell patch-clamp en veldpotentialen), multi-elektrode arrays (MEA), siliciumprobes met hoge dichtheid en multifotonmicroscopie met viraal uitgedrukte calciumsensoren.

  Op het gebied van cellulaire en systeemneurowetenschappen wordt voornamelijk gewerkt met diermodellen, met name muizen. De praktijkexperimenten in deze zomerschool hebben alleen betrekking op ex-vivo weefselmonsters, maar je zult in staat zijn om in vivo experimenten te bezoeken en te observeren die worden uitgevoerd door goed opgeleide wetenschappers in het lab.

  Na deze cursus kun je:

  • Begrijpen van de theorie en praktijk van cruciale cellulaire en systeemneurowetenschapstechnologieën, waaronder whole-cell patch clamp, MEA, siliciumprobes met hoge dichtheid en multifotonmicroscopie.
  • In staat zijn om experimenten met elektrofysiologie en multifotonbeeldvorming te ontwerpen, uit te voeren, te analyseren en te interpreteren.
  • De implicaties van technologische ontwikkeling voor vooruitgang in de neurowetenschappen begrijpen.
  • Weekprogramma & Sociale Evenementen

   Het weekprogramma van Radboud Summer School is zorgvuldig samengesteld voor de beste ervaring. Op deze pagina vind je de roosters en sociale evenementen.

  Kijk wat onze deelnemers zeggen over hun ervaring!

  Course list

  Overzicht cursussen en disciplines

  Cursusoverzicht
  Physics and Chemistry

  Natuurkunde en Scheikunde

  Natuurkunde en Scheikunde

  De aanmeldingsdeadline is verstreken, aanmelden is niet meer mogelijk

   

  Kosten

  • Regular: €750,- (aanmeldingsdeadline 15 Mei)

  Inclusief: je cursus, koffie en thee tijdens de pauzes, elke dag een warme lunch, officiële opening, officiële afsluiting (met wat drankjes en hapjes).

  Exclusief: vervoer, accommodatie, sociale evenementen en andere kosten.

  Kortingen en beurzen

  Toelating

  Niveau van de deelnemer: Deze cursus is bedoeld voor masterstudenten en beginnende promovendi die in de nabije toekomst onderzoek willen doen in de systeemneurowetenschappen.

  Vereisten:

  • Neurowetenschappelijke opleiding (ingeschreven in/afgestudeerd aan een masteropleiding Neurowetenschappen)
  • Engelse taalvaardigheid

  Gewenst:

  • Ervaring op instapniveau met beeldanalyse
  • Ervaring met programmeertalen zoals Python, R of Matlab
  • Concrete plannen in de nabije toekomst voor het gebruik van neurotechnologie, elektrofysiologie en/of multifotonbeeldvorming

  Toelatingsdocumenten: 

  • Motivatiebrief
  • CV

  Kun je dit jaar niet deelnemen?

  We kunnen je op de hoogte houden van het 2025 cursusprogramma! Wil je in 2025 je kennis verbreden met cursussen over duurzaamheid, recht, onderzoeksmethoden & vaardigheden, data science en meer? Ontvang een e-mail als het nieuwe programma klaar is. Want jij bent nodig!

  Houd me op de hoogte