Prefclinical Drug Discovery
Prefclinical Drug Discovery

Preklinisch Onderzoek naar Geneesmiddelen (RSS3.04)

Tijdens deze cursus leer je over alle belangrijke aspecten van de preklinische stadia van de moderne ontdekking van geneesmiddelen, en de uitdagingen en kansen in farmaceutische R&D met een unieke combinatie van lezingen door academische en industriële experts.

Duur: een week.

Locatie: Pivot Park Oss (off-campus)

  Algemeen

  Tijdens deze cursus leer je over de belangrijkste aspecten van de preklinische stadia van de moderne ontdekking van geneesmiddelen.

  Cursus niet in Nijmegen

  Houd er rekening mee dat deze cursus plaatsvindt op Pivot Park Oss. Pivot Park Oss is Europa's toonaangevende biofarmaceutische campus in de stad Oss. Oss is een goed bereikbare stad, bereikbaar met de auto en ook met de trein op 20 minuten van Nijmegen Centraal Station. Het station van Oss ligt op slechts 5 minuten lopen van de Pivot Park campus. Je bent vrij om deel te nemen aan de sociale activiteiten met de andere Summer School deelnemers, maar houd rekening met je extra reistijd.

  Inschrijven

  Startdatum

  01 juli 2024, 09:00
  Plaats
  Pivot Park Oss (30 KM off campus)
  Kosten
  € 700
  Onderwijsvorm
  Op locatie
  Voertaal
  Engels
  Bijeenkomsten
  01 juli 2024, 09:00 - 05 juli 2024, 17:00
  Docent(en)
  Dr. P. Hermkens (Pedro)
  Dr. J. Rasmussen-Dietvorst (Judith)
  Unieke code
  RSS3.04

  Factsheet

  Type onderwijs
  Cursus
  Toelatingseisen
  Bekijk de vereisten onder kosten en toelating
  Studielast (ECTS)
  2
  Eindresultaat
  Certificaat
  Preclinical

  Start datum: 1 juli 2024 - 5 juli 2024
  ECTS studiepunten: 2 ECTS. Voor meer informatie zie studiepunten en certificaat.

  Cursusprogramma

  Tijdens deze cursus leer je over de belangrijkste aspecten van de preklinische stadia van de moderne ontdekking van geneesmiddelen:

  • Principes en uitdagingen van het ontdekken van geneesmiddelen
  • Verschillende fasen van ontdekking van geneesmiddelen
  • Conventionele en nieuwe therapeutische modaliteiten
  • Doelwit identificatie en validatie
  • Ontwikkeling van assays en het vinden van hits via high-throughput screening
  • Belang van hit triaging en validatie van target engagement
  • Medicinale chemie en hit & lead optimalisatie
  • ADMET, PoC bij dieren
  • Chemische productie en controles
  • Regelgevende zaken
  • IP generatie
  • Klinische studies

  De cursus wordt gezamenlijk georganiseerd door de Radboud Universiteit (Nijmegen), Pivot Park Life Science campus (Oss) en HAN University of Applied Sciences (Nijmegen). De inhoud van de colleges is ontworpen door academische en industriële experts op het gebied van early drug discovery en de cursus is een combinatie van colleges, seminars, groepsopdrachten en bezoeken aan bedrijven die actief zijn in farmaceutische R&D op Pivot Park Life Science Campus.

  Na succesvolle afronding van deze cursus begrijp je hoe geneesmiddelen worden ontdekt en ontwikkeld, de verschillende fasen, in algemene termen, van de ontdekking van geneesmiddelen, de basisprincipes van medicinale chemie en het belang van factoren voor een molecuul om een geneesmiddel te worden.

  Jouw indruk van de cursus

  Floris Rutjes

  Prof. F.P.J.T. Rutjes (Floris)

  Prof. Floris Rutjes is gespecialiseerd in de synthese van organische moleculen. Hij richt zich op het ontwikkelen van nieuwe en duurzame (katalytische) synthesemethodologie, het ontwerp en de synthese van biologisch actieve kleine moleculen, nieuwe click-probes voor bio-orthogonale conjugatie, en continuous flow chemie in microreactor systemen. Naast het doen van wetenschappelijk onderzoek heeft Floris Rutjes een grote interesse in het overbruggen van de kloof tussen de wetenschappelijke uitvinding en de commerciële toepassing ervan. Als gevolg hiervan zijn er in de afgelopen 15 jaar zes spin-off bedrijven voortgekomen uit de groep synthetische organische chemie, waarvan er vier mede zijn opgericht door Floris Rutjes. Hij speelde ook een prominente rol in de Topsector Chemie bij het opzetten van een nationaal netwerk van Innovation Labs (incubators voor spin-offs in de chemie), Chemielink genaamd.

  Pedro Hermkens

  Dr. P. Hermkens (Pedro)

  Pedro Hermkens (PhD) heeft een wetenschappelijke achtergrond in organische chemie, farmacologie en biochemie. Hij werkte 21 jaar bij Organon, Schering-Plough en MSD (Merck) op de afdeling Medicinal Chemistry waar hij als teamleider verantwoordelijk was voor projecten in verschillende therapeutische gebieden. Daarnaast heeft hij ervaring in de vroege fase van het proces als Discovery Leader. In deze rol was hij verantwoordelijk voor het managen van target identificatie & validatie, assay ontwikkeling, screening & hit identificatie & optimalisatie. In 2013 werd hij directeur van het Instituut Applied BioSciences & Chemistry van de HAN University of Applied Sciences. In deze functie was hij verantwoordelijk voor onderwijs en onderzoek van dit instituut. In 2020 aanvaardde hij de functie van lector Drug Discovery aan de HAN University of Applied Sciences.

  Judith Rasmussen-Dietvorst

  Dr. J. Rasmussen-Dietvorst (Judith)

  Judith Rasmussen-Dietvorst (PhD) heeft een achtergrond in celbiologie en assay ontwikkeling en is sinds 2015 werkzaam bij Pivot Park Screening Centre (PPSC) in Oss. Daarnaast doceert ze Moleculaire Biologie en Biotechnologie aan de HAN in Nijmegen. In haar huidige rol als Director Assay Development is ze betrokken bij de ontwikkeling van cellulaire en biochemische assays, ultra-High Throughput Screening (uHTS) en hit-to-lead biologische verbindingenprofilering binnen een breed scala aan commerciële, academische en publiek-private samenwerkingsprojecten, waaronder de European Lead Factory (ELF).

  Kosten

  • Regular: €700 (aanmeldingsdeadline 31 Mei)

  Kortingen en Beurzen

  Toelating

  Niveau van de Deelnemer: 

  • Advanced bachelor
  • Master
  • Professional

  Toelatingseisen: Je moet een afgeronde bachelor in een van de levenswetenschappen hebben en dus een basiskennis van scheikunde en biologie.

  Toelatingsdocumenten: 

  • Motivatiebrief
  • CV

  Kun je dit jaar niet deelnemen?

  We kunnen je op de hoogte houden van het 2025 cursusprogramma! Wil je in 2025 je kennis verbreden met cursussen over duurzaamheid, recht, onderzoeksmethoden & vaardigheden, data science en meer? Ontvang een e-mail als het nieuwe voorstel klaar is. Want jij hebt een rol te spelen!

  Houd me op de hoogte

  Inschrijven