Defending the rule of law in Europe
Defending the rule of law in Europe

Verdediging van de rechtsstaat in Europa (RSS3.02) - Bevestigd

De rechtsstaat staat onder druk in Europa. Landen hebben maatregelen genomen die de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en de bescherming van de mensenrechten ondermijnen. Deze een week durende zomercursus richt zich op hoe de rechtsstaat kan worden versterkt.

    Algemeen

    De aanmeldingsdeadline is verstreken, aanmelden is niet meer mogelijk

    De rechtsstaat heeft de afgelopen jaren onder druk gestaan. Verschillende EU-lidstaten hebben maatregelen genomen die de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht of de bescherming van de grondrechten ondermijnen. In Hongarije en Polen zijn bijvoorbeeld tuchtprocedures tegen rechters ingevoerd, in combinatie met twijfelachtige benoemingsprocedures voor nieuwe rechters. Een dergelijke verslechtering van de rechtsstaat gaat hand in hand met onbeperkte aanvallen van de politiek en de media op de rechterlijke macht en NGO's. Ook in andere Europese landen vereist de rechtsstaat voortdurend onderhoud en aandacht. De Commissie van Venetië van de Raad van Europa oordeelde bijvoorbeeld dat de veerkracht van het Nederlandse rechtsstaatsysteem moet worden versterkt.

    Deze cursus gaat in op de vraag hoe ervoor kan worden gezorgd dat de rechtsstaat voldoende wordt beschermd: Welke rol spelen EU-normen en EU-instellingen bij de bescherming van deze waarden? 

    Startdatum

    01 juli 2024, 09:00
    Kosten
    € 615
    Onderwijsvorm
    Op locatie
    Voertaal
    Engels
    Bijeenkomsten
    01 juli 2024, 09:00 - 05 juli 2024, 17:00
    Unieke code
    RSS3.02

    Factsheet

    Type onderwijs
    Cursus
    Toelatingseisen
    Een achtergrond in rechten of sociale wetenschappen is welkom, maar niet essentieel voor de cursus. Een basiskennis van (EU-)recht en de EU is wel noodzakelijk.
    Studielast (ECTS)
    2
    Eindresultaat
    Certificaat

    Startdatum: 1 juli 2024 - 5 juli 2024
    ECTS: 2 ECTS. Bekijk voor meer informatie credits and certificate.

    Tijdens het gehele programma van de Radboud Summer School is de voertaal Engels. Dit geldt voor alle cursussen maar ook tijdens informele netwerkbijeenkomsten en sociale evenementen wordt Engels gesproken.

    Deze cursus helpt je om deze vraag op een gestructureerde en interdisciplinaire manier te beantwoorden, waarbij het recht wordt gecombineerd met rechtsfilosofie en sociologische en politicologische benaderingen van de (empirische) studie van het 'recht in actie'. De interdisciplinariteit is een van de unieke kenmerken van deze cursus en draagt bij aan een beter, diepgaand en kritisch begrip van het concept 'rechtsstaat'. De lezingen in de cursus worden verzorgd door vooraanstaande experts. De cursus bestaat uit interactieve lezingen, discussies en (groeps)presentaties. Deze cursus maakt deel uit van de prestigieuze Jean Monnet-leerstoel rechtsstaat in de EU en nationale rechtsordes (EURoLNAT).

    Meld je aan voor deze cursus

    • Weekprogramma & Sociale Evenementen

      Het weekprogramma van Radboud Summer School is zorgvuldig samengesteld voor de beste ervaring. Op deze pagina vind je de roosters en sociale evenementen.

    Kijk wat onze deelnemers zeggen over hun ervaring!

    Course list

    Overzicht cursussen en disciplines

    Course list
    recht

    Juridisch, Recht en Regelgeving

    Juridisch, Recht en Regelgeving

    Jasper Krommendijk

    Jasper Krommendijk (1985) is hoogleraar mensenrechten en directeur van het lectoraat Staat en Recht (SteR). Zijn onderwijs en onderzoek richten zich op mensenrechten, de rechtsstaat en effectieve rechtsbescherming. Hij is met name geïnteresseerd in de interactie tussen internationale mensenrechten (VN, EVRM en EU) en de Nederlandse rechtsorde. Krommendijk combineert juridisch-dogmatisch onderzoek met empirisch onderzoek om een goed perspectief op het recht in de praktijk te ontwikkelen. Sinds 2022 bekleedt hij de Jean Monnet-leerstoel over de rechtsstaat in de nationale en EU-rechtsorde (EURoLNAT), in het kader waarvan hij en zijn studenten bijvoorbeeld gastlessen geven over de rechtsstaat op basisscholen. 

    In 2023 ontving hij een NWO SGW XS subsidie voor een project over de betrokkenheid van nationale rechters bij beslissingen van internationale mensenrechtenhoven en -comités. Hij promoveerde in 2014 aan de Universiteit Maastricht op een proefschrift over de impact en effectiviteit van aanbevelingen van VN-mensenrechtencomités. Sinds 2014 is hij universitair hoofddocent internationaal en Europees recht aan de Radboud Universiteit. Van 2017-2021 werkte Krommendijk aan het door NWO gefinancierde onderzoeksproject 'It takes two to tango. De voorlopige referentiedans tussen het Hof van Justitie van de Europese Unie en nationale rechters'. Krommendijk is voorzitter van het Netherlands Network of Human Rights Research (NNHRR) en daarnaast lid van de Bezwaarcommissie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en rechter-plaatsvervanger in de rechtbank Oost-Brabant. Hij is ook lid van de redacties van drie mensenrechten tijdschriften (Nederlands Tijdschrift voor de Mensenrechten, EHRC Updates en Netherlands Quarterly for Human Rights).

    De aanmeldingsdeadline is verstreken, aanmelden is niet meer mogelijk

     

    Kosten

    • Regular: €615 (aanmeldingsdeadline 31 Mei)

    Inclusief: je cursus, koffie en thee tijdens de pauzes, elke dag een warme lunch, officiële opening, officiële afsluiting (met wat drankjes en hapjes).  

    Exclusief: vervoer, accommodatie, sociale evenementen en overige kosten. 

    Kortingen en Beurzen

    Toelating

    Niveau van de deelnemer 

    • Advance Bachelor
    • Master
    • PhD
    • Postdoc
    • Professional

    Toelatingseisen: Een achtergrond in rechten of sociale wetenschappen is welkom, maar niet essentieel voor de cursus. Een basiskennis van (EU-)recht en de EU is echter wel noodzakelijk. De cursus is ontworpen als een (gevorderde) inleidende cursus waarin verschillende aspecten van rechtsstatelijke benaderingen vanuit verschillende disciplines aan bod komen. Deelnemers moeten dus openstaan voor een dergelijke interdisciplinaire aanpak. We verwelkomen enthousiaste studenten die meer willen leren over de rechtsstaat en bereid zijn om actief deel te nemen aan discussies in de klas.

    Toelatingsdocumenten: Motivatiebrief 

    Kun je dit jaar niet deelnemen?

    We kunnen je op de hoogte houden van het 2025 cursusprogramma! Wil je in 2025 je kennis verbreden met cursussen over duurzaamheid, recht, onderzoeksmethoden & vaardigheden, data science en meer? Ontvang een e-mail als het nieuwe programma klaar is. Want jij bent nodig!

    Houd me op de hoogte