MethodsNet + RSS
MethodsNet + RSS

Vergelijkende Historische Analyse (RSS00.09) - Gesloten

Deze online cursus van een week is opgebouwd rond "The Grammar of Time. A Toolkit for Comparative Historical Analysis" (Cambridge 2023). We introduceren de belangrijkste CHA-tools, zetten ze af tegen conventionele, op variantie gebaseerde benaderingen en helpen je om ze toe te passen op je probleemgestuurde en dus waarschijnlijk historische projecten.

  Algemeen

   

  Deze cursus is gesloten, aanmelden voor deze cursus is helaas niet meer mogelijk. 

  Tijdens het gehele programma van de Radboud Summer School is de voertaal Engels. 

  De cursus omvat vijf elementen:

  1. Projectgebaseerd: CHA ondersteunt probleemgestuurd onderzoek en de cursus bevat daarom dagelijkse oefeningen en groepsdiscussies die erop gericht zijn om de stof toe te passen op je onderzoeksprojecten.
    
  2. Verkenning en beschrijving: Uitzoeken wat er gebeurd is, is essentieel voor het identificeren van nieuwe onderzoeksvragen of het bijwerken van bestaande. De cursus bespreekt exploratieve strategieën die de nadruk leggen op beschrijven, typologiseren en andere hulpmiddelen om patronen te identificeren. Deze patronen moeten vervolgens worden vertaald in onderzoeksvragen. 
    
  3. Visualisatie van gegevens: CHA maakt gebruik van verschillende visualisatiestrategieën om historische transformatie zichtbaar te maken. Deze strategieën omvatten ontwikkelingstypologieën, periodiseringen, trends in tijdreeksen, boomdiagrammen, chronologieën of andere tools voor datavisualisatie.
    
  4. Temporeel denken: Probleemgestuurd onderzoek is vaak historisch omdat het gedreven wordt door plotselinge veranderingen (bijv. economische crisis, pandemieën, oorlogen) of langzamer bewegende trends (bijv. demografische, culturele). CHA gebruikt een verfijnd tijdsvocabulaire om historische processen adequaat te beschrijven en om te gaan met de causale complexiteit die nodig is om deze processen te verklaren. 
    
  5. Theorievorming: Theorieën spelen een centrale rol in de pogingen van CHA om om te gaan met causale complexiteit. Theorieën faciliteren een nauwe dialoog tussen bestaande theorieën en nieuwe inductieve inzichten. En deze dialoog actualiseert bestaande theorieën. CHA gebruikt theorieën vooral om verstorende factoren te identificeren die bestaande theorieën over het hoofd hebben gezien. Het maakt ook gebruik van causale diagrammen om theorieën te vertalen naar transparante strategieën voor gegevensverzameling.
  Collaboration

  Kijk wat onze deelnemers zeggen over hun ervaring!

  MethodsNet + RSS

  Cursussen (Sociale) Onderzoeksmethoden

  Cursusoverzicht
  Course list

  Overzicht cursussen & disciplines

  Cursusoverzicht

  Kun je dit jaar niet deelnemen?

  We kunnen je op de hoogte houden van het 2025 cursusprogramma! Wil je in 2025 je kennis verbreden met cursussen over duurzaamheid, recht, onderzoeksmethoden & vaardigheden, data science en meer? Ontvang een e-mail zodra het nieuwe programma klaar is. Want jij bent nodig!

  Houd me op de hoogte

  Startdatum

  10 juni 2024, 09:00
  Onderwijsvorm
  Online
  Voertaal
  Engels
  Bijeenkomsten
  10 juni 2024, 09:00 - 14 juni 2024, 17:00
  Docent(en)
  Marcus Kreuzer
  Unieke code
  RSS00.09

  Factsheet

  Type onderwijs
  Cursus
  Toelatingseisen
  Bekijk de vereisten onder kosten en toelating
  Studielast (ECTS)
  1
  Eindresultaat
  Certificaat

  Online cursus

  Dit is een online cursus, wat betekent dat de sociale activiteiten van de Radboud Summer School helaas niet van toepassing zijn op deze cursus. Daarnaast zal het programma ook afwijken van het weekrooster dat op de website staat. 

  Twee weken voor aanvang van de cursus word je toegevoegd aan onze online leeromgeving Brightspace, waar de nieuwe tijden worden gecommuniceerd.

  Marcus Kreuzer

  Marcus Kreuzer

  Marcus Kreuzer is hoogleraar politieke wetenschappen aan de universiteit van Villanova. Hij geeft regelmatig les en publiceert werk gerelateerd aan CHA. Zijn inhoudelijke werk is gericht op partijontwikkeling en democratisering in interbellum en post-communistisch Europa. 
  Kijk voor meer informatie op zijn website:
  https://www.marcuskreuzer.com/ 

   

  Deze cursus is gesloten, aanmelden voor deze cursus is helaas niet meer mogelijk. 

   

  Kosten

  • Regular: €699 (aanmeldingsdeadline 1 Mei)
  • Student & PhD's: €466 (aanmeldingsdeadline 1 Mei)

  Kortingen en beurzen

  Toelating

  Niveau van de deelnemer: 

  • Master
  • PhD
  • Postdoc
  • Professional

  Toelatingseisen: Er zijn geen strikte toelatingsvoorwaarden. CHA is een overkoepelende term voor een breed scala aan historisch geïnformeerde stromingen in de sociale wetenschappen. Idealiter zouden deelnemers enige bekendheid hebben met historisch geïnformeerd werk in hun vakgebied. Het helpt ook als je andere eigenschappen hebt die centraal staan in CHA: nieuwsgierigheid, toewijding aan zorgvuldig lezen, interesse in theorie en frustratie over de marginalisering van geschiedenis in veel van de hedendaagse sociale wetenschappen.

  Toelatingsdocumenten: Geen