MethodsNet + RSS
MethodsNet + RSS

Vergelijkende Onderzoeksontwerpen: Het Opzetten en Uitvoeren van een Vergelijkend Project van A tot Z (RSS1.06)

Deze zomercursus van een week is ontworpen om u in staat te stellen het vergelijkende onderzoeksontwerpen (VO) op te bouwen, te consolideren en te implementeren dat het beste aan jouw behoeften voldoet. 'Vergelijkend' wordt gedefinieerd als: bestaande uit ten minste twee 'cases' of analyse-eenheden.

  Algemeen

  Deze praktijkgerichte, interactieve cursus van een week stelt je in staat om een vergelijkend onderzoeksontwerp te ontwikkelen, te consolideren en te implementeren dat het beste aan jouw behoeften voldoet, vanaf de eerste stadia tot de voltooiing. De cursus gaat in op belangrijke vragen zoals: ''Waarom vergelijken?'', ''Wat zijn mijn cases?'', en ''Welke en hoeveel cases?''. Daarnaast zul je leren over strategieën en methoden voor dataverzameling, datamanagement en data-analyse. De week zal er als volgt uitzien:

  • Dag 1: Je zal als eerste ingaan op belangrijke upstream-kwesties over de toegevoegde waarde van vergelijken. Ook zul je VO's situeren ten opzichte van andere onderzoeksdesigns en zullen we in vogelvlucht alle belangrijke arbitrages bespreken.
  • Dag 2: Je zal ingaan op de eerste stap in het doen van onderzoek zoals het formuleren van de onderzoeksvraag (-vragen) en hypothesen (indien van toepassing), het adequate gebruik van concepten, het aantal cases dat je zal kunnen beheren, en kernarbitrages zoals binnen-systeem of systeemoverschrijdende case selectie.
  • Dag 3: Je zal leren over de verschillende facetten van 'casing', die kernvragen oproept zoals diepte versus breedte, diversiteit tussen casussen en vergelijkbaarheid van casussen. Daarna onderzoek je systematisch alle belangrijke opties voor de tweede stap in het onderzoeksproces: case-selectie, te beginnen met basisstrategieën, van zeer kleine N tot zeer grote N.
  • Dag 4: Je gaat in op meer geavanceerde casusselectiestrategieën, waarbij je in het bijzonder rekening houdt met de complexiteit van de casus. Daarna ga je verder met praktische 'kneepjes van het vak' voor het systematisch en rigoureus verzamelen en beheren van vergelijkende gegevens.
  • Dag 5: Je leert oververschillende manieren van onderzoeken om vergelijkende data-analyse uit te voeren: kwalitatieve (casusgerichte) tools, VO en andere cross-case analyse tools, en kwantitatieve/statistische tools. Je gaat ook in op het potentieel van gemengde of multi-methodische vergelijkende ontwerpen, met een specifieke focus op de opeenvolging van VO met enkelvoudige casestudies.

  De cursus is interactief, met een afwisseling van lezingen (altijd open voor vragen/discussie), korte presentaties door deelnemers, discussies in subgroepen gevolgd door een de-briefing in de plenaire vergadering. Daarnaast garandeert de docent ook minstens één 1 op 1 afspraak met elke deelnemer. Het doel is om elke deelnemer individueel te begeleiden.
   

  Collaboration

  Kijk wat onze deelnemers zeggen over hun ervaring!

  MethodsNet + RSS

  (Social) Research Methods courses

  Course list
  Course list

  Overview courses and disciplines

  Course list

  Kun je dit jaar niet deelnemen?

  We kunnen je op de hoogte houden van het 2025 cursusprogramma! Wil je in 2025 je kennis verbreden met cursussen over duurzaamheid, recht, onderzoeksmethoden & vaardigheden, data science en meer? Ontvang een e-mail als het nieuwe voorstel klaar is. Want jij hebt een rol te spelen!

  Keep me informed

  Startdatum

  Onderwijsvorm
  Op locatie
  Voertaal
  Engels
  Bijeenkomsten
  17 juni 2024, 09:00 - 21 juni 2024, 17:00
  Docent(en)
  Benoît Rihoux
  Unieke code
  RSS1.06

  Factsheet

  Type onderwijs
  Cursus
  Toelatingseisen
  Bekijk de vereisten onder kosten en toelating
  Studielast (ECTS)
  2
  Eindresultaat
  Certificaat

  Totaalpakket & Sociale Evenementen

  Benoît Rihoux

  Benoît Rihoux
   

  Benoît Rihoux is hoogleraar vergelijkende politiek aan de Universiteit van Leuven (UCLouvain), België. Hij is een internationale leider op het gebied van vergelijkende methoden en ontwerpen, in het bijzonder rond Configurational Comparative Methods (CCMs) en Qualitative Comparative Analysis (QCA). Hij is de initiatiefnemer van het COMPASSS wereldwijde netwerk op het gebied van CCM en heeft meerdere referentiepublicaties over QCA geproduceerd, waaronder het meest geciteerde tekstboek over dit onderwerp (Rihoux en Ragin 2009). Hij publiceert ook over mixed- en multimethod designs en is betrokken bij diverse disciplinaire, interdisciplinaire en transdisciplinaire vergelijkende en cross-case projecten met QCA en mixed method designs; in deze projecten heeft hij zeer verschillende soorten cases aangepakt: microniveau, mesoniveau en macroniveau, in de sociale wetenschappen en de gezondheidszorg. Hij heeft lesgegeven in QCA, vergelijkende onderzoeksontwerpen, onderzoeksdesign en zachte vaardigheden voor onderzoekers op talloze locaties over de hele wereld. Hij was mede-initiatiefnemer en medeacademisch coördinator van de ECPR Methods School van 2006 tot 2021 en is mede-initiatiefnemer en huidige voorzitter van MethodsNET, evenals medeacademisch coördinator van de Summer School in Social Research Methods (3SRM).

  Kosten

  • Regular: €1049
  • Student & PhD's: €699
  • Early Bird Regular: €944,1 (aanmeldingsdeadline * 1 April)
  • Early Bird Student & PhD's: €629,1 (aanmeldingsdeadline* 1 April)

  Inclusief: je cursus, korte ochtend- en late middagcursussen, koffie en thee tijdens de pauzes, elke dag een warme lunch, Officiële Opening, MethodsNET Café (inclusief enkele drankjes en snacks) Officiële Afsluiting (met enkele drankjes en snacks) en een gratis lidmaatschap van 1 jaar (kalenderjaar 2024) als regular lid van MethodsNET.

  Exclusief: vervoer, accommodatie, sociale evenementen en overige kosten.

  Discounts and Scholarships

  Toelating


  Niveau van de deelnemer: 

  • Master
  • PhD
  • Postdoc
  • Professional


  Toelatingseisen: 

  Deze cursus op PhD-niveau staat open voor alle gevorderde studenten, onderzoekers en praktijkmensen die hun onderzoek naar een hoger niveau willen tillen. De cursus is in het bijzonder bedoeld voor diegenen die bezig zijn met een vergelijkend onderzoeksproject en voor concrete uitdagingen staan bij het ontwerpen en/of implementeren van hun project. Er is weinig specifieke voorkennis vereist. Een vooropleiding in kwalitatieve en/of kwantitatieve methoden is een pluspunt, maar zeker geen vereiste. De deelnemer moet gewoon bereid zijn om openlijk na te denken over zijn/haar onderzoeksontwerp - een van de mee te nemen boodschappen van de cursus is: "there is no one-size-fits-all comparative research design".

  Toelatingsdocumenten: 

  Geen

  Meld je aan voor deze cursus: