Een minor volgen

Tijdens je hbo- of wo-bacheloropleiding kun je bij meerdere bacheloropleidingen van de Radboud Universiteit een minor volgen: een samenhangend vakkenpakket over een bepaald onderwerp. Ben je al student aan de Radboud Universiteit? Dan kun je tijdens je bachelor een minor volgen bij jouw eigen of een andere opleiding; maar ook een interdisciplinaire minor is een optie. 

Waarom een minor?

  • Vrijstellingen binnen je pre-master. Als je een bepaalde master overweegt en je niet meteen toelaatbaar bent, kun je in veel gevallen een pre-master volgen. Een pre-master is een schakeljaar dat is afgestemd op de master. Na het behalen van de pre-master kun je direct starten met de master. Wanneer je een minor hebt gedaan, kun je vaak vrijstellingen krijgen binnen je pre-master. Dat scheelt je dus tijd en geld.
  • Nieuw vakgebied ontdekken. Ook als je niet meteen interesse hebt in een specifieke (pre-)master, is een minor een goede manier om kennis te maken met een nieuw vakgebied en zo inspiratie op te doen voor het kiezen van een master.
  • Geen extra kosten. Een minor volgen kost meestal geen extra geld. Als je al student bent aan het hbo of wo, betaal je namelijk alleen je normale collegegeld aan je eigen onderwijsinstelling.  
  • Makkelijkere overstap hbo-wo. Voor hbo-studenten maakt een minor de overstap van het hbo naar de universiteit makkelijker, doordat je al bekend raakt met het volgen van vakken op de universiteit. Dit is vooral handig wanneer je erover nadenkt om een pre-master en master te gaan volgen na je hbo-bachelor. 

Minoren voor hbo-studenten

Minoren voor wo-studenten

Voor Radboud-studenten

Veel bacheloropleidingen hebben een vrije ruimte waarin je bijvakken of minoren bij een andere opleiding kunt volgen, ook buiten je faculteit of zelfs interdisciplinair. Zo kun je kennismaken met een nieuw vakgebied en tegelijkertijd studiepunten halen voor je bachelor. Bekijk onze minorgids voor alle mogelijkheden.  

Een minor bestaat uit een inhoudelijk op elkaar afgestemd pakket cursussen ten aanzien van een bepaald thema. Een minor is bedoeld voor studenten die bijvoorbeeld hun kennis willen verbreden met onderwerpen die niet direct in hun studie voorkomen. Wanneer je een minor succesvol hebt afgerond, ontvang je vaak een getuigschrift. Let wel: wanneer één of meerdere cursussen van een minor deel uitmaakt van de opleiding die je volgt, dan kom je niet in aanmerking voor een getuigschrift.

De meeste opleidingen hebben een minorruimte in het curriculum. Het verschilt per faculteit hoe groot deze minorruimte is en hoe (vrij) je deze kunt invullen.

Vragen?

Voor externe (hbo en wo) studenten

Heb je vragen over onze opleidingen of voorlichtingsactiviteiten? Team Studievoorlichting staat voor je klaar.
Bereikbaar tussen 9.00 en 17.00 uur.

Stuur een bericht via WhatsAppstudievoorlichting [at] ru.nl (mail) of bel ons op +31 24 36 12345

 

Voor Radboud-studenten

Heb  je vragen over (de invulling) van je minorruimte binnen je opleiding? Neem dan contact op met je studieadviseur.