De overgang van hbo naar een universitaire master

Ben je een hbo-student en overweeg je een universitaire master? Dan is het handig om meer te weten over hoe de overgang van het hbo naar de universiteit eruitziet. Er zijn namelijk een aantal verschillen, zoals het studietempo en de nadruk op kritisch denken. Lees hieronder over de belangrijkste verschillen en ontdek of een wo-master bij je past.

Waarin verschilt een universiteit van een hogeschool?

  • De focus van het onderwijs ligt op theoretische en verdiepende kennis. Op een hogeschool heeft het onderwijs een meer praktijkgerichte invalshoek;
  • Je hebt minder vakken, minder contacturen en meer zelfstudie;
  • Er is sprake van een hoger tempo: je gaat sneller door de collegestof heen;
  • Het niveau van het Engels ligt hoger;
  • Er wordt een meer kritische en analytische manier van denken van je verwacht: niet de wat-vraag maar de waarom-vraag staat centraal;
  • Er ligt meer nadruk op (wetenschappelijk) onderzoek; 
  • Je hebt meer afwisseling tussen grootschalige hoorcolleges en kleinere werkgroepen waarin je zelf actief aan de slag gaat. Dit kan zelfstandig zijn of in samenwerking met een paar medestudenten;
  • Je ontwikkelt nieuwe kennis en wordt opgeleid voor een richting waar je verschillende kanten mee op kunt. Op een hogeschool word je veelal opgeleid om een specifiek beroep uit te oefenen.

Is de universiteit iets voor jou?

Het volgen van een wo-master vereist veel discipline en verantwoordelijkheid. Toch hoef je je geen zorgen te maken. Zolang jij je studie serieus neemt en hard werkt, heb je een grote kans om je opleiding te halen. Bovendien is er voldoende begeleiding als je toch dreigt vast te lopen.

Leuk weetje: vaak behalen pre-masterstudenten zelfs betere resultaten tijdens hun master dan reguliere bachelorstudenten, juist omdat hun motivatie zo hoog ligt.

Wil jij graag het onderste uit de kan halen? Dan is een pre-master en daarop aansluitend een wo-master misschien wel wat voor jou!

Vragen?

Heb je vragen over onze opleidingen of voorlichtingsactiviteiten? Team Studievoorlichting staat voor je klaar.
Bereikbaar tussen 9.00 en 17.00 uur.

Stuur een bericht via WhatsApp, mail of bel ons:

+31 24 36 12345