Waarom ben je tijdens je hbo een minor gaan volgen? Waarom vind je het een aanvulling op je hbo-bachelor?
Gedurende de eerste jaren van mijn opleiding had ik al meerdere stages gedaan en in mijn laatste studiejaar was ik op zoek naar een stukje kennisverbreding én uitdaging. Door het volgen van één opleiding kun je door de jaren heen namelijk in een soort bubbel terechtkomen, en daarom had ik de behoefte aan een nieuwe omgeving. Binnen de opleiding Hotel & Management maken studenten niet vaak de keuze om de minor in te vullen met een WO-onderwijsminor. Zelf begrijp ik dit niet goed, omdat je op deze manier goed kunt uitproberen of studeren aan een universiteit iets voor je is. Studeren aan de universiteit is iets wat ik altijd al had willen proberen en daarvoor is deze minor perfect. Mijn instelling voordat ik aan de minor begon was : “als het niet lukt is dat ook prima, want dan heb ik het in ieder geval geprobeerd en heb ik ervaren hoe het is om te studeren aan de universiteit.”
Hoe vond je de overstap van het hbo naar wo?
De overstap naar mijn beleving is vrij groot. De opleiding Hotel & Management heeft namelijk niet zoveel raakvlakken met de minor Communicatiewetenschap. Een voorbeeld hiervan is dat de werkvormen voor mij volledig nieuw waren. Op de opleiding H&M is het gebruikelijk om ongeveer vier dagen per week lange dagen op school te maken. Dit gaat op de Radboud Universiteit heel anders. De afwisseling van hoor- en werkcolleges vind ik erg prettig werken. Na een halve dag op de campus had ik al een heerlijk voldaan gevoel. De contacturen zijn een stuk minder, maar dat betekent dat je veel meer eigen verantwoordelijkheid krijgt. Het bijhouden van colleges en de voorbereiding daarvan is essentieel om de tentamens te halen. Tijdens de hoor- en werkcolleges wordt niet meer gevraagd of iedereen de voorbereiding heeft gedaan, zoals dat op het hbo nog weleens gebeurt. De benadering vanuit docenten is daarom ook veel meer gericht op eigen verantwoordelijkheid. Wanneer je echter een vraag hebt, staan ze direct voor je klaar om te helpen. Tijdens mijn hbo-minor waren er nog drie andere hbo-minor studenten. Dit was erg prettig, omdat je elkaar kunt helpen en motiveren.
Hoe ervoer je het niveau van de hbo-minor?
Het tempo ligt vrij hoog, maar wanneer je alles goed bijhoudt, is het zeker haalbaar. Het niveau van de hoor- en werkcolleges is goed te doen, omdat er veel praktijkvoorbeelden worden gegeven. Daarnaast vond ik de inhoud van de cursussen en hoorcolleges altijd interessant! Het lezen van wetenschappelijke artikelen komt veel aan bod tijdens de cursussen, en dat was iets waar ik zeker aan moest wennen en wat ik best uitdagend vond. Bovendien is de hoeveelheid stof voor tentamens groter dan ik gewend was. Na een aantal weken heb ik echter geleerd om de rode draad uit uitgebreide teksten te halen, wat ook erg handig is voor de toekomst. De hoeveelheid kan soms overweldigend zijn, maar wanneer je de hoofdlijnen kunt begrijpen, zijn de tentamens ook goed te doen, zelfs als je niet alles uit je hoofd kent.
Wat spreekt je het meest aan van de Radboud Universiteit en waarom?
De dingen die mij het meeste aanspreken aan de Radboud Universiteit zijn de omgeving en de werkvormen. De campus is indrukwekkend en ik voelde me vaak trots dat ik aan de Radboud Universiteit mocht studeren. Wanneer je door de Universiteitsbibliotheek loopt en zoveel studenten ziet studeren, raak je vanzelf ook gemotiveerd. Daarnaast is alles zeer goed geregeld en krijg je alle tools aangereikt om van je hbo-minor een succes te maken.
Ga je, in combinatie met de (verkorte) pre-master, de master Communicatiewetenschap aan de Radboud Universiteit volgen?
Op dit moment ben ik druk bezig met afstuderen aan de opleiding Hotel & Management. Ik ben nog aan het uitvogelen hoe mijn toekomstplan eruit gaat zien. Als ik terugkijk op mijn hbo-minor Communicatiewetenschap, kan ik in ieder geval zeggen dat ik met veel plezier heb gestudeerd. Daarom is de kans vrij groot dat ik in de toekomst opnieuw aan de Radboud Universiteit zal gaan studeren.