Gerco Ganzevoort

Gerco Ganzevoort
Ik wilde meer weten van de grenzen van de wetenschap, en dat is precies wat je krijgt in de (pre)master Physics and Astronomy.
Naam
Gerco Ganzevoort
Opleiding
Pre-master Natuur- en Sterrenkunde
Startdatum studie
Einddatum studie
Vooropleiding
Technische natuurkunde (Saxion Hogeschool, Enschede)

Student Gerco Ganzevoort heeft de pre-master Natuur- en Sterrenkunde aan de Radboud Universiteit gevolgd.

Waarom ben je na je hbo een master gaan volgen? Waarom vind je het een aanvulling op je bachelor? 

Ik voelde dat ik nog niet uitgeleerd was na mijn hbo-opleiding Technische Natuurkunde. Ik wilde meer weten van de grenzen van de wetenschap, en dat is precies wat je krijgt in de pre-master Physics and Astronomy. In colleges hoor je natuurlijk van alles over wat er al bekend is over een bepaald onderwerp, maar er werd ook regelmatig iets benoemd waar huidig onderzoek zich op focust. Dat vond ik erg leuk.

Hoe vind je de overstap van het hbo naar wo? 

Het was voor mij een behoorlijk lastige periode om een nieuwe balans te vinden, onder andere door corona. Doordat we maar één dag in de week naar de campus mochten, was het contact met andere studiegenoten minimaal. In de pre-master heb ik enkel theoretische vakken gedaan, maar dat vond ik juist leuk. Als andere studenten je steeds vaker zien zitten in de collegebanken, komt er op den duur vanzelf contact. Bij mij duurde het dus even voordat dat er was, ook omdat ik vakken volgde van verschillende leerjaren en dus niet steeds dezelfde mensen zag. Ook al kende niemand mij, de werkcollegedocenten waren erg aardig en behulpzaam.

Hoe ervaar je het niveau van de pre-master? 

In het begin was dat wel even schrikken. Op het hbo was ik gewend dat ik de uitleg meteen begreep, maar dat was bij bijvoorbeeld de vakken Kwantummechanica 2 en 3 wel anders. Later, in mijn master, kwam ik erachter dat het normaal is dat je een paar keer over de stof heen moet gaan. Omdat ik geen studiegenoten had waarbij ik kon uitspreken dat ik er soms geen bal van snapte, voelde ik me daar vaak alleen in. Ik denk dus dat het erg kan helpen om snel met studiegenoten in contact te komen en die herkenning te vinden. Ik vond de master (QM) inhoudelijk makkelijker dan de pre-master. Dit komt misschien ook omdat in de pre-master alle moeilijke vakken bij elkaar zaten. Bij de master is die verdeling wat evenwichtiger. Ik heb altijd de studie kunnen combineren met (vrijwilligers)werk.

Wat spreekt je het meest aan van de universiteit en waarom? 

Het feit dat de Radboud Universiteit een algemene universiteit is, spreekt me erg aan. Dit zorgt ervoor dat je een hele gemêleerde groep studenten in de stad hebt. Dat vind ik erg fijn. Ik vond het ook erg leuk om mijn scriptie te schrijven bij de onderzoeksgroep Theory of Condensed Matter en om de persoonlijke kanten van grote namen in de wetenschap te zien. Ik vond het leuk om zo dicht bij het vuur te zitten.

Welke master ga je na de pre-master volgen? En wat wil je gaan doen met die master op zak? 

Toen ik de pre-master begon, wilde ik de master Particle and Astrophysics doen, maar naarmate de pre-master vorderde, vond ik het eigenlijk veel leuker om aan materialen te rekenen, vastestoffysica in het bijzonder. Het lijkt me gaaf om bij te dragen aan de optimalisatie van duurzame toepassingen zoals zonnepanelen of het duurzaam opwekken van waterstof.