Ben je een huidige student? Bekijk dan de studiegids voor het programma van het huidige studiejaar.

Studieprogramma's van Pedagogiek en Orthopedagogiek

Zowel de pre-master Pedagogiek als Orthopedagogiek duren twee jaar. Lees hieronder voor meer informatie over het studieprogramma. 

Pre-master Pedagogische Wetenschappen: Pedagogiek

Het pre-masterprogramma (60 EC) bestaat uit een selectie van onderdelen uit het reguliere bachelorprogramma, waardoor een brede basiskennis op het gebied van Pedagogische Wetenschappen wordt opgedaan. Accenten binnen dit programma liggen op beleid, advisering en pedagogische vraagstukken.

Pre-master Pedagogische Wetenschappen: Orthopedagogiek met klinische NVO-aanvulling 

Het pre-masterprogramma (56 EC) aangevuld met een klinische NVO-aanvulling (8 EC) bestaat uit een selectie van onderdelen uit het reguliere bachelorprogramma, waardoor een brede basiskennis op het gebied van Pedagogische Wetenschappen wordt opgedaan. Accenten binnen dit programma liggen op diagnostiek, behandeling en problematische ontwikkeling. 

Na de pre-master

Na afronding van de pre-master ontvang je een pre-mastercertificaat en kun je doorstromen naar de master Pedagogische wetenschappen. Na afronding van de pre-master en master kun je in aanmerking komen voor een NVO-Beroepsregistratie: 

 1. Studenten die het pre-masterprogramma Pedagogische wetenschappen: Pedagogiek volgen kunnen na afronding van de masteropleiding Pedagogische wetenschappen (met een stage Pedagogiek) de registratie als NVO-pedagoog aanvragen. 
 2. Studenten die het pre-masterprogramma Pedagogische wetenschappen: Orthopedagogiek met klinische NVO-aanvulling volgen, kunnen na afronding van de masteropleiding PW (met daarin de stage Orthopedagogiek en de cursus Diagnostiek) de registratie als NVO-orthopedagoog en de Basisaantekening Diagnostiek aanvragen. 

Studiebelasting pre-master

Het pre-masterprogramma kent een variabele studiebelasting van gemiddeld 30 uur per week, waaronder ± 12 uur contacttijd. Het studieprogramma komt daarmee bijna overeen met een voltijd studieprogramma. Het is niet mogelijk om de pre-master in deeltijd te volgen. Het onderwijs wordt namelijk over de hele week ingeroosterd waarbij er géén vaste dagen voor pre-masterstudenten zijn. Het onderwijs bestaat uit hoorcolleges die vaak worden opgenomen (weblectures). Aanwezigheid is hierbij gewenst maar niet verplicht. Daarnaast volg je werkgroepen die wel een verplichte aanwezigheid hebben. De studiebelasting en de omvang van het pre-masterprogramma is aanzienlijk. We raden het daarom af om het pre-masterprogramma te combineren met een arbeidsovereenkomst waarvan de wekelijkse omvang 16 uur of meer bedraagt.

Alvast vakken pre-master volgen 

Je kunt eventueel enkele cursussen volgen als bijvakstudent of via contractonderwijs. Hiermee kan de pre-master niet verkort worden, maar wordt de studielast tijdens de pre-master wel verlicht. Bekijk welke cursussen je al kan volgen in de studiegids.

Studieprogramma

 • PM - Orthopedagogiek jaar 1

  Hier vind je een overzicht van de cursussen die je tijdens het eerste jaar van de pre-master PW: Orthopedagogiek zult volgen. 

  Bekijk jaarprogramma
 • PM - Orthopedagogiek jaar 2

  Hier vind je een overzicht van de cursussen die je tijdens het tweede jaar van de pre-master PW: Orthopedagogiek zult volgen.

  Bekijk jaarprogramma
 • PM - Pedagogiek jaar 1

  Hier vind je een overzicht van de cursussen die je tijdens het eerste jaar van de pre-master PW: Pedagogiek zult volgen.

  Bekijk jaarprogramma
 • PM - Pedagogiek jaar 2

  Hier vind je een overzicht van de cursussen die je tijdens het tweede jaar van de pre-master PW: Pedagogiek zult volgen.

  Bekijk jaarprogramma