Ben je een huidige student? Bekijk dan de studiegids voor het programma van het huidige studiejaar.

Studieprogramma

Wo-studenten 

(Verkorte) Pre-master

Heb je een wo-bachelor of master afgerond en wil je instromen in de master Sociologie: Beleid en Praktijkgericht Onderzoek? De pre-master bereidt je voor. Afhankelijk van je vooropleiding bepaalt de toelatingscommissie of je toegang krijgt door middel van een verkorte pre-master (35 EC) of een pre-master (56EC). Geldt dit niet voor jou? Kijk dan verder voor informatie over de voorbereidende minor.

Voorbereidende minor

Ben jij een huidige wo-bachelorstudent aan een verwante opleiding en heb jij interesse in de master Sociologie: Beleid en Praktijkgericht Onderzoek? Volg dan tijdens je eigen studie (BA2 of BA3) de voorbereidende minor die je toegang geeft tot de master Sociologie. 

Hbo-studenten

Pre-master

De pre-masteropleiding geeft jou, als student met een afgeronde hbo-opleiding, de mogelijkheid om je klaar te stomen voor onze masteropleiding Sociologie: Beleid en Praktijkgericht Onderzoek. Na het behalen van de pre-master ontvang je een toelatingsbewijs tot de master.

Hbo-minor

Ben jij hbo-student en op zoek naar meer verdieping in je studie of denk je erover na om na je opleiding de master Sociologie te doen? Bereid je dan alvast voor en volg tijdens je eigen studie onze hbo-minor. Deze minor is bedoeld ter verdieping op je huidige hbo-studie, of ter voorbereiding op de pre-master sociologie, waarna je doorstroomt tot de master sociologie aan de Radboud Universiteit. Deze minor van 12 EC geeft je dus niet direct toegang tot de masteropleiding sociologie, maar geeft je een voorsprong wanneer je begint aan de pre-master.

Hoe ziet de pre-master eruit? 

Tijdens de pre-master volg je verschillende typen cursussen, zoals theoretische en methodologische cursussen. Daarbij is het programma cumulatief opgebouwd, zodat je stapje voor stapje steeds dieper de stof induikt. Je leert namelijk theorieën en methoden en past dit vervolgens toe in een integratiecursus, waarbij je de koppeling tussen beiden onderdelen maakt. Dit zorgt ervoor dat je de pre-master goed kunt afronden én dat je voldoende voorbereid bent om de master Sociologie met succes af te ronden. Thema's die tijdens de pre-master aan orde komen zijn onder andere:

 • Sociaal-culturele tegenstellingen.
 • Media en cultuur.
 • Vooroordelen ten opzichte van migranten.

Het pre-masterprogramma is samengesteld uit een selectie van onderdelen uit het reguliere bachelorprogramma en bestaat voor een belangrijk deel uit methodische cursussen. Affiniteit met statistiek is zeker een pre. Het pre-masterprogramma omvat 60 EC in één studiejaar en is daarmee vergelijkbaar met een voltijd studie. Je hebt gemiddeld 15 uur college verspreid over de week. Dit betekent dat je van maandag tot en met vrijdag beschikbaar moet zijn om het onderwijs te volgen.

Studieprogramma

 • Pre-master

  Heb jij een hbo-bachelordiploma of niet verwante wo-bachelor behaald of zit je in het laatste jaar van je studie en ben je vóór 1 september afgestudeerd? Dan is het mogelijk om een pre-master te volgen die je toegang geeft tot de masteropleiding Sociologie. Na afronding ontvang je een pre-mastercertificaat (dus geen diploma) dat geldt als toelatingsbewijs tot de master Sociologie.

  Studieprogramma Pre-master
 • Verkorte pre-master

  Ben jij momenteel bezig met je bachelor sociologie aan een andere Nederlandse universiteit en wil jij de master Sociologie: Beleid- en praktijkgericht onderzoek  aan de RU gaan doen? Dan kom je wellicht in aanmerking voor een aangepast programma. Neem dan voor de start van je derde jaar contact op met de studieadviseur om de aansluiting soepel te laten verlopen.

   

  Studieprogramma Verkorte pre-master
 • Voorbereidende minor

  Ben jij een huidige wo-bachelorstudent aan een verwante opleiding en heb jij interesse in de master Sociologie: Beleid en Praktijkgericht Onderzoek? Volg dan tijdens je eigen studie (BA2 of BA3) de voorbereidende minor die je toegang geeft tot de master Sociologie. 

  Ben jij momenteel bezig met je bachelor Sociologie aan een andere Nederlandse universiteit en wil jij de master Sociologie: Beleid- en praktijkgericht onderzoek aan de RU gaan doen? Dan kom je wellicht in aanmerking voor een aangepast programma. Neem dan voor de start van je derde jaar contact op met de studieadviseur om de aansluiting soepel te laten verlopen.

  Studieprogramma Voorbereidende minor
 • Hbo-minor

  De opleiding Sociologie biedt hbo-studenten een minor en een pre-master aan ter verdieping of voorbereiding op de master Sociologie aan de Radboud Universiteit.

  Studieprogramma Hbo-minor