Sofie over studeren in Nijmegen

Portretfoto Sofie Buesink
Zowel de universiteit als de wereld daarbuiten geven mij een veilig gevoel.
Naam
Sofie
Vooropleiding
vwo

Sofie studeert met veel plezier Biology (Conservation and Restoriation Ecology, MSc). Een ‘Fun fact’ over haar is dat ze bierviltjes verzameld ''ze hangen aan mijn muur, de teller staat op 184''.

Waarom heb je gekozen om aan de Radboud Universiteit te studeren?

Ik wist niet zo goed wat ik wilde studeren, dus ik heb vooral op gevoel gekozen. Toen ik tijdens en na de open dag rondliep in Nijmegen voelde de omgeving gewoon prettig. De stad is groot genoeg voor een bruisend studentenleven, maar klein genoeg voor een gezellig en veilig gevoel. Daarnaast was ik ook echt verliefd op de omgeving, de heuvels en de rivier. Hoewel mijn keuze dus niet echt doordacht was, heb ik er nooit spijt van gehad en als ik nu opnieuw zou moeten kiezen zou ik sowieso weer voor Nijmegen kiezen. Het is hier supergezellig en zowel de universiteit als de wereld daarbuiten geven mij een veilig gevoel, ik heb het gevoel dat iedereen welkom is hier.

 

Wat vind je van het Nijmeegse studentenleven?

Heel erg tof. Ik ben zelf niet iemand die iedere avond in de kroeg staat, maar de stad is zeker levendig. Wat ik verder bijzonder vind aan het studentenleven in Nijmegen zijn de verenigingen. Er is niet 1 grote gezelligheidsvereniging die een centrale positie inneemt. Daardoor zijn studie- en themaverenigingen hier veel belangrijker voor mijn gevoel. Een sportvereniging bijvoorbeeld organiseert niet alleen trainingen, maar vooral ook andere activiteiten. Het leuke is dat je bij een themavereniging altijd mensen tegenkomt met dezelfde interesses. En het zijn er zoveel! 

 

Woon je op kamers in Nijmegen en hoe bevalt dat / zou je dat wel willen?

Ik woon meteen sinds het begin van mijn studie op kamers, ik was toen 17. Dat was best een grote stap natuurlijk, maar ik zou het niet anders gewild hebben. Het is superleuk om de vrijheid te ervaren die je krijgt als je op jezelf gaat wonen en het heeft mij heel erg geholpen met het opbouwen van mijn nieuwe leven. Zeker in het eerste jaar moesten studiegenoten vaak rekening houden met de trein naar huis, maar omdat ik hier toch 24/7 was had ik tijd voor een bijbaantje en lidmaatschap bij de debatvereniging. Je leert dan zo makkelijk nieuwe mensen kennen en krijgt veel meer de ruimte om je nieuwe leven vorm te geven. Ik wil niet zeggen dat het onmogelijk is om dat te doen wanneer je bij je ouders blijft wonen, maar ik denk wel dat ik het lastiger had gevonden. Op kamers gaan blijft een persoonlijke keuze en voor mij was het een goede zet, maar voor andere mensen kan het goed zijn om daar nog even mee te wachten. 

 

Hoe ervaar je de sfeer op de Radboud Universiteit?

Ik vind de sfeer aan de Radboud zo megagoed! Ik heb echt het gevoel dat iedereen hier welkom is. Dat merk ik bijvoorbeeld aan de betrokkenheid van docenten en studieadviseurs. Als ik een probleem heb, kan ik altijd bij iemand terecht en toen studeren even niet meer ging heb ik nooit het gevoel gehad dat dat een probleem was. Ik voel me hier welkom en gehoord. Daarnaast vind ik het gewoon heel erg tof dat er op de universiteit mensen rondlopen die expert zijn in de dingen die ik interessant vind. Ik ben dankbaar dat die mensen mij willen onderwijzen en dat ik me in zo’n inspirerende omgeving bevind. 



Heb je makkelijk vrienden kunnen maken op de Radboud Universiteit?

Ik ontmoette heel veel mensen in hele korte tijd en ik vond het lastig om daartussen ‘kwalitatieve’ vriendschappen te vormen, ik was een beetje overweldigd. Daarnaast zat in mijn achterhoofd heel erg de klassieke zin ‘je studententijd is de mooiste tijd van je leven!’. Dat idee gaf mij heel veel druk. Ik dacht vaak: is dit het nou? Moet ik niet vaker naar feestjes gaan? Of juist minder? Doe ik het wel goed? Het heeft mij uiteindelijk echt wel wat tijd gekost om de juiste mensen tegen te komen, maar ik kan nu met zekerheid zeggen dat ik de leukste vrienden van de wereld heb. Achteraf gezien had ik me veel minder zorgen mogen maken. Studeren betekent ook een hele verandering op persoonlijk vlak, dus ik moest eerst mezelf beter leren kennen voordat ik prettige relaties met andere mensen kon vormen. Dat kost tijd, maar dat is niet erg. 

 

Wat zou je je jongere jij die net begon met zijn/haar studie aanraden?

Maak je minder druk! Ik kon zo erg stressen over de studie zelf, of ik wel genoeg vrienden maakte, of ik mezelf wel van mijn beste kant liet zien, enzovoorts. Dat is niet leuk en heeft ook helemaal geen zin. Uiteindelijk komt alles wel op zijn pootjes terecht, maar dat heeft tijd en ruimte nodig. Luister naar je gevoel, en zorg goed voor jezelf.