Stijn over studeren in Nijmegen

Foto van Stjin Bakker student Bestuurskunde
Wat de stad uniek maakt zijn de vele gezellige kroegen en de mooie natuur.
Naam
Stijn
Vooropleiding
vwo NG-profiel met natuurkunde

Stijn studeert Bestuurskunde en deelt zijn ervaring over studeren in Nijmegen en alles wat daarbij komt kijken.

Waarom heb je gekozen om aan de Radboud Universiteit te studeren?

Omdat Nijmegen een erg leuke stad is. In meerdere steden is het namelijk mogelijk om bestuurskunde te studeren. Wat de stad Nijmegen uniek maakt zijn de vele gezellige kroegen en de mooie natuur in en rondom de stad.  Sinds ik hier woon ben ik namelijk een groot fan geworden van speciaalbier, want er zijn een aantal kroegen waar ze meer dan 200 soorten aanbieden. Verder lenen de Nijmeegse heuvels zich erg voor fietsen op de racefiets of mountainbiken. In andere Nederlandse steden is de omgeving  minder mooi om te gaan fietsen, vind ik.

 

Woon je op kamers in Nijmegen en hoe bevalt dat / zou je dat wel willen?

Sinds ik in Nijmegen woon, heb ik een eigen kamer in de binnenstad. Het is een kamer boven een kroeg, maar last van het lawaai heb ik niet. Het wonen met huisgenoten vind ik erg leuk, omdat je elkaars verhalen leert kennen en hier ook weer van kan leren. Het geeft ook een huiselijk gevoel om met huisgenoten te wonen, want je komt na een dag studeren/werken niet alleen in de kamer aan. 

 

Zit je bij een studie- of studentenvereniging en hoe bevalt dat / zou je dat wel willen?

Ik heb een tijdje bij een studentenvereniging gezeten. Dit beviel mij uiteindelijk niet goed, omdat het lastig te combineren was met mijn werk en studie. Bij de studievereniging ben ik wel actief. Hier haal ik veel energie uit. Ik heb sinds mijn eerste jaar al in meerdere commissies gezeten en dit jaar hebben we met onze commissie een carrièredag georganiseerd. Via de studievereniging merk ik dat het ook makkelijker is om de lesstof te begrijpen. Zonder dat je het door hebt behandel je de stof met medestudenten namelijk al in een informele setting.

 

Heb je makkelijk vrienden kunnen maken op de Radboud Universiteit?

Voor mij was het geen probleem om vrienden te maken. Sinds de coronatijd studeer ik in Nijmegen en ben ik hier ook naartoe verhuisd. Aangezien ik uit Groningen hiernaartoe ben gekomen, had ik geen vrienden of bekenden in Nijmegen. 
Toch had ik al snel mijn draai gevonden. In het eerste jaar wil iedereen graag nieuwe contacten leggen en in de introductieweek gaat dat meestal vanzelf. Ook heb ik via mijn bijbanen en sporten ook veel vrienden gemaakt. 

 

Heb je tijd voor een bijbaantje naast je studie en zo ja, hoeveel?

Ja, naast mijn studie heb ik drie bijbanen. Ik werk in een café, geef bijles en ook werk ik op de universiteit. Bij mijn studie is het goed te doen om er naast te werken, want er is veel vrijheid om je eigen tijd in te delen.

 

Hoe ervaar je de sfeer op de Radboud Universiteit?

De sfeer op de Radboud Universiteit ervaar ik als gezellig, omdat andere studenten snel een gesprek met je aan gaan. Ook is er op de campus ook een cultuur café aanwezig. Dat dit café hier zit geeft eigenlijk al aan dat veel mensen gezelligheid belangrijk vinden op de universiteit. Verder is het een plek waar je je mening kan en mag uiten.

 

Wat zou je je jongere jij die net begon met zijn/haar studie aanraden?

Voor mij is het altijd moeilijk geweest om mij te houden aan de planning. Een keer de opdrachten niet maken vind ik niet zo erg. Toch zijn deze opdrachten er niet voor niks en daarom zou ik deze vaker gemaakt willen hebben. Dit scheelt een hoop inhaalwerk aan het einde van de periode wanneer er toetsen gemaakt moeten worden. 

 

Wat zijn je tips voor aankomende studenten?

Studeren is een tijd waarin je jezelf kan ontdekken. Geniet vooral erg van je studententijd en doe eens iets wat je eerder nooit zou doen. Op deze leeftijd is het heel normaal om fouten te maken en daarvan leer je. Als je de fouten nu maakt zal je die later niet nog eens maken tijdens je beroep. Ik stel mezelf altijd de vraag wat vind ik fijn en welke gevolgen hangen daarmee samen. 

Bekijk ook het ervaringsverhaal van Sofie
 

Zowel de universiteit als de wereld daarbuiten geven mij een veilig gevoel. 

Lees het verhaal