Ziektekostenverzekering voor Duitse studenten

Indien je tijdens je studie verhuist naar Nederland, dan kan het noodzakelijk zijn om een buitenlandse ziektekostenverzekering af te sluiten of je verzekeringsdekking voor het (EU)-buitenland uit te breiden. In veel gevallen kun je nog steeds bij je ouders verzekerd blijven. Informeer hiernaar bij je zorgverzekeraar.

Meestal kun je bijna een jaar in het buitenland verblijven zonder je bij je Duitse zorgverzekeraar af te melden. Mocht er in dit eerste jaar iets gebeuren, dan kun je altijd met de Europese "Healthcard" naar de behandelend arts gaan.

Als je langer dan een jaar in Nederland woont, moet je aan je Duitse zorgverzekeraar kunnen aantonen dat je nog steeds een sociaal netwerk in Duitsland hebt om je Duitse zorgverzekering te behouden.

Werken in Nederland

Als je in Nederland werkt, bijvoorbeeld om Nederlandse studiefinanciering te krijgen, heb je een Nederlandse zorgverzekering nodig. Bij het afsluiten van de verzekering moet je ook denken aan mogelijke aanvullende pakketten voor de tandarts of fysiotherapeut.

Zorgtoeslag en zorgverzekeringen

Bij de Nederlandse belastingdienst ("Belastingdienst") kun je een aanvraag indienen voor "Zorgtoeslag", een soort subsidie. Deze dekt meestal bijna het volledige bedrag van de basispremie. De hoogte van je "Zorgtoeslag" hangt alleen af van je eigen inkomen, niet dat van je ouders. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de Belastingdienst. Het is het beste om simpelweg je Nederlandse zorgverzekeraar te vragen wat je in jouw geval moet doen.

Gezinsverzekering en meer

Duitse studenten die 25 jaar oud zijn en dus niet meer via hun ouders in Duitsland verzekerd kunnen zijn, moeten zelf een zorgverzekering afsluiten. Om een studentenzorgverzekering af te sluiten, moet je een bewijs van inschrijving aanleveren.

Studenten die ouder zijn dan 30 jaar moeten in Nederland altijd een ziektekostenverzekering afsluiten. Vanaf het 14e Fachsemester of vanaf je 30e kun je ook een ander tarief krijgen.

Meer informatie

Voor al je vragen over sociale zekerheid kun je terecht bij het Bureau Duitse Zaken van de Sociale Verzekeringsbank (staatsbank voor sociale voorzieningen).