Radboud Universiteit
Zoek in de site...

Studentenblog

BLOG #1: Het Radboud Sportcentrum
BLOG #2: Zo wonen Luuk, Sanne en David

___

BLOG #1: Het Radboud Sportcentrum

Sportcentrum RSC (mariska, ana, thomas)

Thomas, Mariska en Ana vertellen je alles over het Radboud Sportcentrum (RSC).

Kom je vaak in het RSC?

Mariska: “Ik kom ongeveer 2 keer per week in het RSC. Ik doe op dit moment een cursus Meditatie en probeer daarnaast minimaal één keer per week nog te sporten.”

Ana vult aan: “Ik heb al een sportkaart vanaf het eerste jaar van mijn studie, dat is nu 5 jaar. Het verschilt wel per periode hoe actief ik ben, omdat ik daarnaast ook nog sport buiten het RSC.”

Thomas: “Ik heb een sportkaart sinds ik op kamers ging wonen, dat is nu zo’n twee jaar geleden. kom vooral vaak in het zwembad.”

Wat kun je allemaal doen in het RSC en wat doe je zelf vaak?

Mariska: “Ik doe meestal één ticketuur (dat is een groepsles) in de week. Dan ga ik met een studiegenootje na het studeren nog even een uurtje sporten. Meestal kiezen we voor een ticketuur op ons (niet extreem sportieve) niveau, zoals body workout. Maar ik heb ook vrienden die wel heel sportief zijn en die kiezen lessen zoals TRX of HIIT.”

Thomas: “Ik probeer (met de nadruk op probeer) twee keer per week te gaan zwemmen in het Erica Terpstra Sportfondsenbad. Hier kun je met een sportkaart baantjes trekken, wat ik echt ideaal vind. Je kan ook lessen doen, zoals Aquabom.”

Ana: “Het liefst doe ik de dance workout, Latin mix of een uurtje pilates. Ook reserveer ik af en toe een baan om te squashen of tennissen met een vriendin.”

Mariska vult aan: “Je kunt echt veel verschillende sporten beoefenen. Naast de ticketuren (groepslessen) kun je ook cursussen volgen, vrij sporten of lid worden van één van de vele sportverenigingen. Het fijne is dat je met een sportkaart gebruik kan maken van alle faciliteiten van het sportcentrum!”

Wat mag dat kosten?

Thomas legt uit: “Je betaalt als student aan de RU of de HAN ongeveer 120 euro per jaar. Vergeleken met de sportschool waar ik vaak naartoe ging voordat ik in Nijmegen woonde is dat gelukkig erg goedkoop!

Ana: “Dat is inderdaad erg goedkoop en ook al kom je niet elke week in het RSC, haal je het er gemakkelijk uit! Ik zit ook bij een zeilvereniging en dansvereniging en daarvoor heb je ook een sportkaart van het RSC nodig.”

Hoe is de sfeer?

Ana: “Ik vind de sfeer op het RSC heel prettig. Het is erg toegankelijk, alles is makkelijk te vinden en de medewerkers zijn vriendelijk. Zo kun je een sportinstructeur altijd aanspreken voor wat tips als je merkt dat een oefening niet helemaal goed gaat. Ook kun je samen een persoonlijk sportplan opzetten.”

Thomas is het hier mee eens: “De sfeer bevalt me goed. Als ik in het RSC ben met vrienden, doen we na de tijd vaak een drankje in het sportcafé, wat het erg gezellig maakt!”

Wat is het verschil met andere sportscholen?

Thomas: “het RSC een stuk goedkoper, maar heb je tegelijkertijd maar liefst 80 sporten die je kan beoefenen en eigenlijk zo vaak kan doen als je maar wil. Ook zijn er allerlei cursussen van voeding tot cabaret en zie je vooral andere studenten in het sportcentrum, waardoor het over het algemeen een hele ‘jonge’ plek is!”

Ana: “Ik sluit mij inderdaad aan bij wat Thomas zegt. Er is ontzettend veel aanbod en het is laagdrempelig. Als je een keer iets nieuws uit wil proberen, dan kan dat heel makkelijk! Naast het sportaanbod op het RSC, kun je nog veel meer soorten sporten doen, waaronder zwemmen, schaatsen, schermen en klimmen. Ook kun je lezingen volgen en voedingsadvies krijgen. Dat is volgens mij redelijk uniek!”

> Meer informatie vind je op de website: ru.nl/rsc

___

BLOG #2: Zo wonen Luuk, Sanne en David

Studentenblog - op kamers (Luuk, Sanne, David)

Studenten Luuk, Sanne & David vertellen je hoe zij het vinden om op kamers te wonen. Hoewel ze allemaal een andere woonsituatie hebben, hebben ze wel allemaal veel huisgenoten. Je kunt er ook voor kiezen om alleen of met minder huisgenoten te gaan wonen. Doe wat bij jou past! Misschien helpen de ervaringen van deze studenten je wel bij jouw keuze :).

26082020_TomHessels_RU_Studentenkamers_David-2

David, 25

David: ‘Ik heb hier op Hoogeveldt de beste tijd van mijn leven gehad. Ik ben net afgestudeerd en ik zie ertegenop hier weg te gaan. Als ik naar buiten stap, kom ik meteen mensen tegen. En door mijn werk bij de SEMA (supermarkt) hier, leerde ik nog meer mensen kennen. Hoogeveldt heeft een fantastische internationale community en te gekke gangfeestjes.’

David (25) is net afgestudeerd in Culturele Antropologie en Ontwikkelingsstudies. ‘Ik kom uit Duitsland en heb de eerste twee weken van mijn studie op en neer gereden met de auto. Daardoor had ik geen tijd om mensen te leren kennen en te genieten van het studentenleven. Ik heb nog eventjes in Kranenburg, hier vlak aan de grens, gewoond. Maar ik wilde dichter bij de stad zitten. Mijn vrienden woonden al op Hoogeveldt, dus dat werd het doel.’

‘Ons schoonmaakrooster is altijd een punt van discussie. Deze week was ik aan de beurt: papier, glas en vuilniszakken naar beneden brengen. Het geeft soms wat gedoe, maar het is hier schoner dan bij de buren.’

‘Ik heb veel Afrikaanse kunst in mijn kamer, zoals maskers, schilderijen en zwaarden. Ik besteed er veel geld aan, maar heb er ook veel cadeau gekregen en verzameld tijdens mijn reizen. Ik vind dit erg interessant en hoop ook in een museum te gaan werken dat focust op Afrikaanse geschiedenis en religie.’


25082020_TomHessels_RU_Studentenkamers_Sanne-2

Sanne, 19

‘Als je in een leuk huis zit, dan gaat je studententijd sowieso fantastisch zijn. Ik woon met elf andere jongens en meiden in een huis, en er is altijd iemand om samen mee te eten, chillen, of stappen – toen dat nog kon, dan. We zitten ook vaak samen op ons grote dakterras. Ons jaarlijkse kerstdiner is altijd een hoogtepunt, en we gaan op huisweekend. Bijvoorbeeld naar Krakau, of een huisje ergens in Nederland’.

Sanne (19) start volgende week aan haar derde jaar International Business Communication. ‘Ik kom uit een klein dorpje onder Rotterdam, en het is 2,5 uur van deur tot deur. Niet te doen, dus ik ben direct op kamers gegaan. Ik kende helemaal niemand in Nijmegen, maar leerde al snel mijn huisgenoten kennen. En daarna kwam natuurlijk de introductie.’

‘Ik woon midden in het centrum, dat is echt ideaal. Na het stappen kan ik rollend naar huis. Er is hier wel veel herrie, maar daar wen je snel aan. Ik woon liever dichtbij het centrum dan bij de uni, maar dat is gelukkig ook maar vijftien minuutjes fietsen.’25082020_TomHessels_RU_Studentenkamers_Luuk-1

Luuk, 19

‘Wij hebben geen schoonmaakrooster nodig. Ik klop bij mijn buurman aan en roep “Yo, we gaan de badkamer poetsen”. En dan gebeurt dat gewoon. We wonen met vier mannen in ons dispuutshuis. Het is niet allemaal blinkend schoon, maar we houden het enigszins netjes.’

Luuk (19) start volgende week aan zijn tweede jaar bedrijfskunde en sinds oktober woont hij hier aan de Vosstraat. ‘Dat is leuk, want wij zijn van dispuut @REINAERT, je weet wel, van de vos! Al sinds de jaren ‘60 wonen er mannen van @REINAERT in deze straat’.

‘Tijdens de introductie van bedrijfskunde had ik een slaapplek in dit huis. Ik had wel interesse in het verenigingsleven. Buiten het introductieprogramma van mijn studie kon ik zo ook nog een biertje drinken en nieuwe mensen leren kennen. Toen er hier een kamer vrij kwam en ik besloot echt lid te worden van @REINAERT, mocht ik hier komen wonen’.

‘Het meest studentikoze in mijn kamer is mijn bed, dat heb ik zelf gemaakt van pallets. We hebben geen gemeenschappelijke woonkamer, maar mijn buurman heeft een beamer en zijn kamer is het grootst. Dus we chillen altijd bij hem.’