Lesmateriaal

Bekijk hier lesmaterialen voor het basisonderwijs. Het stimuleren van onderzoekend leren in de klas vinden we belangrijk. Daarom ontwikkelt het Wetenschapsknooppunt diverse lesmaterialen, video's en andere hulpmiddelen voor het basisonderwijs. Deze proberen we zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen die wetenschap en onderzoek de klas in wil brengen. Raadpleeg de materialen digitaal of bestel de fysieke exemplaren.

Basisschool klaslokaal: enthousiaste leraar met tabletcomputer legt aan briljante jonge kinderen uit hoe windturbines werken.

Ben je op zoek naar praktische lesmaterialen die je direct kunt gebruiken in de klas of zoek je theoretische ondersteuning om de ontwikkeling rondom onderzoekend leren te stimuleren? Bekijk hieronder het aanbod.

Praktisch lesmateriaal

Lesboekje nieuwsgierigheid stimuleren

In het lesboekje '7x nieuwsgierig' staan zeven korte activiteiten die leerkrachten kunnen inzetten om leerlingen nieuwsgierig te maken. Het boekje is digitaal en als fysiek exemplaar verkrijgbaar.

Boekenreeks onderzoeksactiviteiten

Inspiratie nodig om wetenschap en onderzoekend leren jouw klas in te brengen? Deze boekenreeks biedt handvatten om leerlingen te begeleiden bij onderzoekend leren. In elk boek staan drie wetenschappelijke thema’s centraal.

Zoekende computers

Dit Radboud Science Teams-project bestaat uit een aantal activiteiten die leerlingen inzicht geven in hoe internetzoekmachines en aanbevelingssystemen werken door ze na te bootsen.

Gewetensvolle taal

Dit Radboud Science Teams-project gaat over de rol van taal en accenten bij het maken van morele keuzes. Leerlingen leren over accenten en morele dilemma's en doen hier zelf onderzoek naar.

Communiceren met geur

In dit Radboud Science Teams-project onderzoeken leerlingen verschillende aspecten van geur door geuren te ruiken, te verzamelen, te vergelijken en te mengen. Zo leren ze over de sociale werking van geur.

Theoretisch lesmateriaal

Leerlijn onderzoeksvaardigheden PO-VO

Kinderen kijken van jongs af aan nieuwsgierig en onderzoekend naar de wereld. Maar hoe stimuleer je de ontwikkeling van onderzoeksvaardigheden van je leerlingen? Hiervoor hebben we de Leerlijn onderzoeksvaardigheden ontwikkeld.

Didactische leidraad voor onderzoekend leren

In de 'Leidraad onderzoekend leren' staat stap voor stap beschreven hoe je een project rondom onderzoekend leren in de klas kunt uitvoeren. Het boek is digitaal en als fysiek exemplaar verkrijgbaar.

Videomodules 'Goeie vraag!'

In de videomodules van ‘Goeie vraag!’ laten we zien hoe je wetenschap de klas in brengt via de didactiek van onderzoekend leren. In de modules komen wetenschappers aan het woord over hoe zij onderzoek doen, zie je hoe een project onderzoekend leren eruit kan zien in de klas, en vertellen verschillende leraren over hun ervaringen met onderzoekend leren. Bij elke module staan links met aanvullend materiaal of artikelen waarmee je je kennis kunt verdiepen.

Videomodules Onderzoekend Leren