Onderzoeker in de klas

Basisschoolleerlingen en onderzoekers hebben zeker één ding gemeen: nieuwsgierigheid! Van wie kun je nou beter iets leren over een wetenschappelijk thema dan van de onderzoeker zelf? Via het programma 'Onderzoeker in de klas' komen onderzoekers op bezoek bij basisschoolklassen om op een interactieve wijze hun onderzoeksthema te verkennen met de leerlingen.

Programma

Je krijgt voorafgaand aan het bezoek van ons lesmateriaal waarmee je het bezoek met de leerlingen kunt voorbereiden. Op de middag zelf komt er een enthousiaste onderzoeker over zijn of haar eigen onderzoek vertellen. Deze onderzoeker heeft vooraf een training gevolgd bij het Wetenschapsknooppunt en is goed voorbereid om een interessante middag te verzorgen voor de leerlingen. Samen met de leerlingen bereid de onderzoeker een onderzoekje voor dat je met de leerlingen kunt uitvoeren. Het bezoek van de onderzoeker vindt plaats in het voorjaar (periode april-juni).

Wat levert het bezoek op?

  • Leerlingen komen in contact met een onderzoeker
  • Leerlingen krijgen inzicht in wat het beroep van een onderzoeker inhoudt
  • Leerlingen doen inhoudelijke kennis op over het onderzoeksonderwerp van de onderzoeker
  • Leerlingen leren over onderzoek, de universiteit en onderzoekend leren

Les in het Engels

Het is ook mogelijk een onderzoeker in de klas te ontvangen die een les in het Engels verzorgd, bijvoorbeeld door een niet-Nederlandstalige onderzoeker. Op het aanmeldformulier kun je aangeven of je hier belangstelling voor hebt.

Voorwaarden

Het bezoek kan jaarlijks of eenmalig plaatsvinden in de bovenbouw (groep 6 t/m 8; of vanaf combinatieklas 5-6). Scholen komen in aanmerking als zij gelegen zijn op maximaal drie kwartier reistijd vanaf de Radboud Universiteit campus in Nijmegen.

Interesse?

Wil jij in het voorjaar van 2024 een onderzoeker in jouw klas ontvangen? Via de nieuwsbrief geven we aan wanneer de inschrijving opent. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

* Verplicht veld

Op de hoogte blijven van onze activiteiten en projecten? Wetenschapsknooppunt verstuurt vier keer per jaar een nieuwsbrief met updates.

Houd mij op de hoogte van het aanbod van het Wetenschapsknooppunt:
Het Wetenschapsknooppunt mag mij benaderen als de Radboud Universiteit deelnemers zoekt voor wetenschappelijk onderzoek in scholen:
Regelmatig benaderen wetenschappers het WKRU met de vraag of wij scholen kennen die mee willen doen aan wetenschappelijk onderzoek. Het WKRU wil daaraan meewerken, maar alleen als er iets tegenover staat voor de school. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat er een onderzoekend element voor de leerlingen in het onderzoek zit, of dat de onderzoekers een interessante lezing over hun onderzoek willen verzorgen voor leraren/ouders/leerlingen.