Gastcollege Energietransitie

In dit gastcollege ga je klassikaal het bordspel Energiek! spelen onder begeleiding van een docent van de Radboud Universiteit. Het spel Energiek! is ontwikkeld door hoogleraar Hans van Kranenburg, universitair hoofddocent Sjors Witjes en student-assistent Kim Spies om op een speelse manier kennis te verspreiden over de energietransitie. Het spel combineert elementen uit verschillende bordspellen, zoals Monopoly, Kolonisten van Catan en Triviant. Het spel wordt gespeeld door middelbare scholieren, waarbij iedere speler een bepaald type partij in de energietransitie is. Zo zijn er vijf typen: burgers, onderwijs, bedrijfsleven, banken en energiebedrijven.

Het spel begint met het verspreiden van vijf overheden over de landkaart. Spelers kunnen duurzame technologieën aanschaffen en installeren met behulp van een combinatie van drie factoren (kennis, draagvlak en financiën). Hoe meer initiatieven ze ontplooien, hoe meer impactpunten ze verzamelen om de aarde te redden. Dobbelstenen bepalen welke factoren de spelers erbij krijgen en het aantal per ronde. Met spelers die dezelfde technologie gebruiken, kun je onderhandelen over het oprichten van een coöperatie of windmolenpark. Het verloop van het spel wordt ook beïnvloed door gebeurtenissen zoals een storm of acties van belangenorganisaties. Tijdens het spelen van het spel worden de spelers bewust gemaakt van wat de energietransitie inhoudt, welke rol zij daarbij zelf kunnen spelen en dat samenwerken hierin cruciaal is.

Duur

Het spelen van het spel duurt 30 tot 45 minuten. Daarna ga je met de klas een debat voeren over de energietransitie. Een gastles duurt daarmee minimaal 70 minuten.

Interesse?

Ben je geïnteresseerd in een gastcollege of heb je vragen? Stuur dan een e-mail naar onderstaand e-mailadres.

Let op: aan het verzorgen van een gastcollege zijn kosten verbonden. Bekijk hierboven de voorwaarden of neem voor meer informatie contact op.