Gastcolleges Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen

Studenten Religiewetenschappen, Islamstudies en Theologie van de Faculteit Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit verzorgen gastlessen op middelbare scholen. Te denken valt aan gastlessen bij de vakken Levensbeschouwing, Maatschappijwetenschappen, Geschiedenis en Filosofie.

Scholieren maken kennis met een actueel thema, krijgen een verdieping in de lesstof en maken kennis met studenten van de opleidingen Religiewetenschappen (religie, politiek en samenleving/islam, politiek en samenleving) en Theologie aan de Radboud Universiteit. We kunnen deze lessen online of fysiek aanbieden.

Thema’s Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen

Hieronder volgt een aantal onderwerpen waarvoor we kant en klare gastlessen aanbieden. Er kan gekozen worden voor aansluiting bij specifieke schoolvakken of op thema’s die ook passen binnen dezelfde schoolvakken.

Als je nog vragen of suggesties hebt, neem dan vooral contact met ons op.

Godsdienst

Een gastles over de overeenkomsten en verschillen tussen Jodendom, Christendom en Islam. Of over Islamitische rituelen. Of Islam in relatie tot homoseksualiteit, gelijkwaardigheid van man en vrouw, in relatie tot christenen en joden.

Maatschappijleer

Een gastles "stereotypen" over bijvoorbeeld de hoofddoek als middel van onderdrukking van vrouwen. Of het "factchecken" van uitingen over de Islam en moslims in de media en politiek. Islamofobie (in relatie tot antisemitisme en bijvoorbeeld Black Lives Matters) is ook een interessant en actueel thema.

Geschiedenis

Een gastles over de verbanden tussen Europa en het Midden-Oosten vanuit geschiedkundig perspectief (Het kalifaat in Zuid-Europa, imperialisme / kolonialisme en vredesmissies), maar bijvoorbeeld ook de invloed van "het westen" op de ontwikkeling van Al-Qaeda, IS en "homegrown" strijders.

Oosters boeddhisme vs. Westerse boeddhisme

In dit college wordt het verschil tussen oosters en westers boeddhisme uitgelegd. Westerlingen hebben vaak een bepaald beeld van boeddhisme, zoals dat het geen religie is en dat het vooral draait om meditatie en mindfulness. Maar dit beeld klopt niet, dus zullen wij in dit college de verschillen en overeenkomsten uitleggen aan de hand van geschiedenis en voorbeelden.

Sektes, culten, aliens en fanculturen

In dit college geven wij meer inkijk in sektes, culten en bewegingen die gebaseerd zijn op aliens of fanculturen. Wij willen laten zien dat religie niet alleen voorkomt in traditionele vormen, maar dat het ook in de vorm kan zijn als een sekte of cult. En dat deze bewegingen meer aanwezig zijn dan je denkt. Hier kunnen ook groeperingen bij zitten die zich richten op bijvoorbeeld aliens. Maar ook groeperingen die zich baseren op de Matrix of Star Wars. We leggen uit wat sektes en culten zijn, hoe deze ontstaan en wat voor verschillende soorten je hebt.

Megakerken in Nederland

In dit college laten we het fenomeen megakerken zien dat vanuit de VS is overgewaaid naar Nederland. Dit zijn kerken die gevuld zijn met duizenden mensen, waar hele popconcerten met lichtshows in de naam van Jezus Christus worden gegeven. We vertellen een deel van de geschiedenis, hoe het nu is en laten een aantal voorbeelden zien.

Interesse?

Ben je geïnteresseerd in een gastcollege of heb je vragen? Stuur dan een e-mail naar onderstaand e-mailadres.

Let op: aan het verzorgen van een gastcollege zijn kosten verbonden. Bekijk hierboven de voorwaarden of neem voor meer informatie contact op.