Gastcollege Het geheim van Google

Google bepaalt de volgorde van matchende documenten op een slimme manier. Aan die techniek dankt de zoekmachine haar succes. Het uitganspunt van Google is dat er belangrijke en minder belangrijke documenten zijn. Hoe meer belangrijke documenten naar een document verwijzen, hoe relevanter dat document is. Deze belangrijkheid van een document noemen we zijn relevantie. Nu blijkt dat het mogelijk is in één klap relevanties aan alle documenten toe te kennen, waardoor de relevantie van een document evenredig is aan de som der relevanties van de documenten die ernaar verwijzen. Google ordent documenten volgens dit principe.

Opzet van de gastles

In deze les leren scholieren hoe zoekmachines bepalen welke documenten het beste bij een zoekopdracht passen. We leggen het principe uit aan de hand van een overzichtelijk voorbeeld: de rangschikking van de teams in de eredivisie. Deze les biedt het Radboud PUC of Science aan op school. Zijn daar computers met een computeralgebrasysteem - zoals Maple of Matlab - beschikbaar, dan kunnen wij de les uitbreiden met een computerpracticum waarbij de leerlingen zelf rangschikkingen gaan bepalen.

Voorkennis

Leerlingen moeten stelsels van lineaire vergelijkingen kunnen oplossen.

Voor wie?

Leerlingen vanaf 4 vwo

Afbeelding Google

Interesse?

Voor meer informatie en kosten kunt u contact opnemen met het PUC of Science. Het programma kan in overleg met de docenten worden aangepast; wij bekijken graag samen de mogelijkheden.