Gastcollege Kosmische straling: deeltjes uit het heelal

In Argentinië staat de grootste detector voor kosmische straling ter wereld: het Pierre Auger Observatorium. Tijdens de gastles wordt verteld hoe het is om in dit experiment - gelegen in the middle of nowhere - onderzoek te doen en wat kosmische straling eigenlijk is. Wat meten we als we kosmische straling meten en waarom zouden we het willen meten?

Daarnaast doen de leerlingen zelf op kleine schaal dit experiment met door ons meegebrachte apparatuur.

Uitleen practicum-materiaal

Bij afname van een gastles Kosmische Straling is het practicum-materiaal na afloop van de gastles nog maximaal drie weken gratis te gebruiken op de eigen school.

U bent zelf verantwoordelijk voor het terugbezorgen van de opstellingen, anders zijn wij genoodzaakt koerierskosten in rekening te brengen.

Als de opstellingen te laat worden teruggebracht, zullen wij 50 euro per opstelling per week in rekening brengen.

Detectorplaat en elektronicakastje

Digitaal practicum materiaal

Van de hierboven genoemde opstellingen is nu ook een eerste online versie beschikbaar! Handig voor als je niet de mogelijkheid hebt de materialen te lenen of als je als docent een leerling later (of thuis) ook nog eens metingen wil laten doen.

Naar de online opstelling

Voor wie?

Leerlingen uit 5-6 vwo, met natuurkunde in het profiel. Speciale voorkennis is voor deze les niet nodig. Het maximum aantal leerlingen voor deze gastles is 32.

Afbeelding heelal

Interesse?

Voor meer informatie en kosten kunt u contact opnemen met het PUC of Science. Het programma kan in overleg met de docenten worden aangepast; wij bekijken graag samen de mogelijkheden.