Gastcolleges Statistiek in jouw PWS

Het profielwerkstuk (PWS) is een belangrijk onderdeel tijdens de laatste jaren van het vwo. Er worden leuke onderwerpen gekozen waar onderzoek in gedaan wordt.

Vooral scholieren met een NT en/of NG profiel merken dat ze nog niet genoeg statistische kennis hebben om goede uitspraken te doen over de verzamelde gegevens. Daarom hebben we voor jullie een gastles ontwikkeld waarin we jullie helpen met de statistiek rondom het PWS.

In de eerste les zullen we focussen op een juiste manier van data verzamelen. Denk aan hoeveel steekproeven neem je? Hoeveel mensen ondervraag je? Of hoeveel planten onderzoek je? Moet je een voor en nameting doen? Heb je te maken met een controlegroep? Is je steekproefgrootte voldoende? Daarnaast bekijken we de manieren waarop we deze data kunnen weergeven in je PWS.

De tweede les zullen we ons bezig houden met het analyseren van jullie eigen data. Het is dan de bedoelingen dat we met jullie data aan de slag gaan en de juiste statische test kiezen bij deze data. Na de uitgevoerde testen, kunnen er uitspraken gedaan worden over de verzamelde data. Deze uitspraken zullen uiteindelijk deel uitmaken van de resultaten en conclusie van het PWS.

Deze gastles is geschikt voor leerlingen die statistiek in hun PWS gebruiken. Het is belangrijk dat de tweede les pas ingepland wordt wanneer de leerlingen al data hebben verzameld.

Interesse?

Voor meer informatie en kosten kunt u contact opnemen met het PUC of Science. Het programma kan in overleg met de docenten worden aangepast; wij bekijken graag samen de mogelijkheden.