Gastcollege Ontwikkeling van een medicijn

In deze les van het Radboud PUC of Science volgen leerlingen het proces van medicijnontwikkeling; vanaf de lead discovery tot de klinische testfases en uiteindelijke goedkeuring. Deze les wordt op school verzorgd.

Heroïne als hoestdrank

Het verhaal over medicijnontwikkeling ondersteunen we met anekdotes en wetenswaardigheden over medicijnen van vroeger en nu. Weten leerlingen dat heroïne vroeger als hoestdrank werd verkocht? En dat bepaalde kwikverbindingen tegen syfilis ingezet werden? Terwijl later bleek dat dit ‘medicijn' erger was dan de kwaal. Hoe wordt dat tegenwoordig voorkomen?

Opzet van de gastles: Van lead discovery tot goedkeuring

De ontwikkeling van een medicijn is een langdurig en erg duur proces. In de medicijnindustrie gaan miljarden om. Van duizenden geteste stoffen, wordt er meestal maar één (of geen) in gebruik genomen. Hoe ontdek je of een molecuul geschikt is als medicijn en aan welke eisen een stof moet voldoen om uiteindelijk ook goedgekeurd te worden? Leerlingen weten het na deze les allemaal.

Voorkennis

Deze les is geschikt voor alle scholieren uit 5 en 6 vwo. Er is geen specifieke voorkennis nodig. Wij verzorgen de les per klas. Er kunnen wel meerdere klassen op één dag deze les krijgen.

Voor wie?

Leerlingen uit 5-6 vwo.

Het maximaal aantal leerlingen dat aan deze gastles kan deelnemen is 30.

Interesse?

Voor meer informatie en kosten kunt u contact opnemen met het PUC of Science. Het programma kan in overleg met de docenten worden aangepast; wij bekijken graag samen de mogelijkheden.