Kosmische straling practicum

  • Doelgroep: eind 5 VWO en 6 VWO
  • Maximum aantal leerlingen: 24
  • Locatie: op een voortgezet onderwijs school
  • Duur: gehele dag
  • Benodigdheden: voltmeter, binas, rekenmachine, meetlint en ruitjespapier


 

Inhoud

Het kosmische straling practicum bestaat uit een ochtend en een middagdeel. In tweetallen leren de leerlingen in de ochtend alles over de opstelling waarmee ze in de middag onderzoek gaan doen. Dit doen ze zelfstandig doormiddel van werkbladen waarmee ze de onderdelen van de opstelling bij elkaar kunnen ‘sparen’. Dit alles wel onder toeziend oog van hun eigen vakdocent en student van de Radboud Universiteit.

Afronding

Van het onderzoek dat de leerlingen in de middag uitvoeren moeten ze een meetrapport/verslag schrijven. Het practicum voorziet de docent in een beoordelingsrubriek maar is natuurlijk altijd vrij om daar vanaf te wijken en naar eigen inzicht de leerlingen te beoordelen.

Examenprogramma

Wanneer de docent de beoordeling van het practicum laat meetellen voor het schoolexamen dekt dit de keuze subdomeinen E3;

Subdomein E3: Kern- en deeltjesprocessen

De kandidaat kan in contexten behoudswetten en de equivalentie van massa en energie gebruiken in het beschrijven en analyseren van deeltjes- en kernprocessen.

Tijdspad
 

t < maand voor practicum dagDe docent vraagt practicum aan via de website. Na goedkeuring van het PUC of Science ontvangt de docent extra informatie met o.a. startopdracht.
t < week voor practicum dagDocent (of leerlingen) maken tweetallen en de docent stuurt hen de digitale startopdracht door. Deze startopdracht heeft als doel voorkennis op te halen en ervoor te zorgen dat alle leerlingen met dezelfde basis achtergrond kennis starten.
t = practicum dagOp deze dag komt een student met busje met opstellingen naar de school. Ochtenddeel met werkbladen van ongeveer 09.00 tot 12.00. Middagdeel met onderzoek van ongeveer 13.00 tot 15.30.
t > practicum dagDe docent bepaalt hoe en wanneer de leerlingen hun meetverslag moeten inleveren.

Interesse?

Voor meer informatie en kosten kunt u contact opnemen met het PUC of Science. Het programma kan in overleg met de docenten worden aangepast; wij bekijken graag samen de mogelijkheden.