Lesmateriaal Nederlands

Download hier gratis lesmateriaal voor het schoolvak Nederlands. Haal de universiteit de klas in met lesmateriaal over Domein F (oriëntatie op studie en/of beroep) of bekijk ander lesmateriaal over taal en literatuur.

Domein F - Oriëntatie op studie en beroep

Met deze lesideeën kun je als docent op een eenvoudige manier de universiteit de klas in halen. De lesideeën kunnen naar eigen inzicht worden aangepast en ingezet. De opleidingen vullen deze pagina met enige regelmaat aan met nieuw lesmateriaal. 

Naar het lesmateriaal

De kracht van taal

We gebruiken taal om de wereld om ons heen te beschrijven. Maar je kan naast beschrijven nog veel meer met taal. Vaak heeft een uiting naast een letterlijke betekenis nog veel meer lagen. Daarover gaat deze les voor leerlingen in de bovenbouw van havo en vwo. 

Naar het lesmateriaal

Klimaatliteratuur

Klimaatverandering is niet meer weg te denken uit het nieuws en ook in de literatuur is het steeds vaker een belangrijk onderwerp. Met dit lesmateriaal gaan leerlingen in groepjes aan de slag met de klimaatcrisis in de literatuur, aan de hand van een roman, toneelstuk of dichtbundel. Daarbij komen ook literaire concepten zoals ruimte, personages en motieven aan bod.

Naar het lesmateriaal