Goed - Fout: Verantwoord levensverhalen over oorlog en bevrijding doorvertellen

Met dit lesmateriaal verdiepen leerlingen zich in persoonlijke verhalen rondom de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding. Hoe is het eigenlijk om in oorlogsomstandigheden te leven? En wat als je familieleden 'fout' zijn geweest? Wat is de nawerking van oorlog en oorlogstrauma’s op volgende generaties? Welke impact heeft deelname aan de bevrijding? En wat betekent vrijheid eigenlijk?

Samen met onderzoekers van het Radboud Institute for Culture and History (RICH) hebben leerlingen van verschillende vo-scholen zelf vakoverstijgend lesmateriaal ontwikkeld rondom levensverhalen uit de oorlog. Dit lesmateriaal bestaat uit werkschriften, verdiepingsopdrachten en podcasts en kan ingezet worden voor de vakken geschiedenis, maatschappijleer en burgerschap. Het lesmateriaal is gratis te downloaden of (tegen verzendkosten) te bestellen zolang de voorraad strekt.

Het lesmateriaal van het eerste deelproject ‘Het verhaal van Hennie en Opa Anton Wiebe’ vind je hieronder.

Cover leporello Dubbelleven - Mijn opa in de oorlog

Het verhaal van Hennie en Opa Anton Wiebe

Hennie Derks leert zijn opa Anton in de jaren 1950 gevangenisbezoeken kennen. Anton Wiebe was tijdens de oorlog politieagent en lid van de gevreesde ‘Politieke Dienst’ die sterke nazisympathieën had en actief meewerkte aan de Jodenvervolging. Leerlingen duiken in het verhaal over de feiten, over de schaamte rondom dit familiegeheim en over de ambivalente gevoelens van Hennie in zijn relatie met grootvader Anton. 

Bekijk het lesmateriaal

Partners

‘Goed – Fout’ is mede mogelijk gemaakt door Radboud Fonds, 80 Jaar Vrijheid Gelderland-Nijmegen, Maurick College en Citadel College.

Contact

Vragen over het lesmateriaal en/of een proefexemplaar ontvangen? Neem via onderstaand e-mailadres contact op met het Radboud Pre-University College of Society.