Het verhaal van Hennie en Opa Anton Wiebe

In samenwerking met het Maurick College en het Citadel College is vakoverstijgend lesmateriaal ontwikkeld rondom de levensverhalen van grootvader Anton Wiebe en kleinzoon Hennie Derks. 

Hennie Derks leert zijn opa Anton in gevangenisbezoeken kennen. Anton Wiebe was tijdens de oorlog politieagent en lid van de gevreesde ‘Politieke Dienst’ die sterke nazisympathieën had en actief meewerkte aan de Jodenvervolging. Het verhaal over de feiten, over de schaamte rondom dit familiegeheim en over de ambivalente gevoelens van Hennie in de relatie met grootvader Anton nuanceert ons beeld. Leerlingen uit vwo 4 en vwo 5 vertellen op basis van wetenschappelijk onderzoek, bronmateriaal als familiefoto’s en interviews met Hennie op eigen wijze de geschiedenis door. 

De samenwerking met het Maurick College en het Citadel College heeft geresulteerd in twee narratieven, met bijbehorend lesmateriaal: 

Cover leporello Dubbelleven - Mijn opa in de oorlog

Dubbelleven: mijn opa in de oorlog

Het lesmateriaal 'Dubbelleven: mijn opa in de oorlog' is ontwikkeld in samenwerking met leerlingen uit vwo 5 van het Maurick College en bestaat uit een werkschrift, interview, verdiepingsopdrachten en een podcast. Het lesmateriaal is hieronder gratis te downloaden en te beluisteren.

Werkschrift

>  Werkschrift Dubbelleven: mijn opa in de oorlog

Het werkschrift is ook gratis te bestellen, zolang de voorraad strekt. 

Aanvraagformulier werkschriften

 


Interview

Leerlingen van het Maurick College gingen in gesprek met Hennie Derks.

>  Interview met Hennie - Maurick College

 

Cover werkschrift Familiegeheim

Familiegeheim

Het lesmateriaal 'Familiegeheim' is ontwikkeld in samenwerking met leerlingen uit vwo 4 van het Citadel College en bestaat uit een werkschrift, interview, verdiepingsopdrachten en podcast-afleveringen. Het lesmateriaal is hieronder gratis te downloaden en te beluisteren.

Werkschrift

>  Werkschrift Familiegeheim

Het werkschrift is ook gratis te bestellen, zolang de voorraad strekt. 

Aanvraagformulier werkschriften

 


Interview

Leerlingen van het Citadel College gingen in gesprek met Hennie Derks.

>  Interview met Hennie - Citadel College

 

Hennie in gesprek met leerlingen
Hennie in gesprek met leerlingen van het Maurick College (v.l.n.r. Sinne, Jans en Amélie)

Contact

Vragen over dit lesmateriaal en/of een proefexemplaar ontvangen? Neem via onderstaand e-mailadres contact op met het Radboud Pre-University College of Society.