Birgit Koolen - Spaanse Taal en Cultuur

Birgit Koolen, Teacher in Residence - Spaans
Als docent leg ik vaak de focus op communicatieve vaardigheden en cultuur.
Naam
Birgit Koolen
Huidige functie
Teacher in Residence - Spaans

Mijn naam is Birgit Koolen en in september 2023 ben ik gestart als Teacher in Residence voor het vak Spaans. Ik sta nu vier jaar voor de klas; in 2020 heb ik na een digitale tentamenperiode mijn lesbevoegdheid gehaald aan de Radboud Docenten Academie. Daarvoor had ik al mijn bachelor Spaanse Taal en Cultuur én mijn master Tourism and Culture aan de Radboud behaald. Je kunt dus wel zeggen dat deze universiteit al sinds 2013 een rode draad vormt in mijn leven. Sinds het begin van mijn nog redelijk korte onderwijscarrière werk ik met veel plezier op het Pax Christi College in Druten. Als docent leg ik vaak de focus op communicatieve vaardigheden en cultuur. Daar word ik zelf enthousiast van en ik hoop met mijn enthousiasme te kunnen laten zien hoe leuk en belangrijk taal en cultuur zijn.

Als Teacher in Residence krijg ik de komende twee jaar de tijd om na te denken over belangrijke thema’s in het onderwijs, met als belangrijkste natuurlijk de overgang van de middelbare school naar de universiteit. Dat vraagstuk omvat voor mijn gevoel nog tientallen andere vraagstukken. Die zijn bijna altijd zo complex dat je er als ‘gewone’ docent niet de tijd voor hebt daar goed over na te denken. Er komt altijd wel weer een leerling of een collega je denkproces verstoren, als je überhaupt tijd hebt om eraan te beginnen. Dat is ook het mooie van onderwijs – je werkt hard voor je leerlingen, je wil dat zij van jou leren, dat is je core business. Maar het gevaar ligt op de loer dat je je verliest in de alledaagse dingen en het idee dat je leerlingen op hun vervolgstudie moet voorbereiden verliest. Ik kijk er naar uit om elke donderdag – de TiR-dag – samen met de andere Teachers in Residence te spreken over belangrijke ontwikkelingen in onderwijsland en om vanuit huidige vraagstukken, trends, problemen en ontwikkelingen te kijken wat wij kunnen bijdragen aan de overgang van de middelbare school naar de universiteit.

Contact

Je kan in contact komen met Birgit door een e-mail te sturen naar birgit.koolen2 [at] ru.nl (birgit[dot]koolen2[at]ru[dot]nl).