Carolien Trieschnigg - Griekse en Latijnse Taal en Cultuur

Carolien Trieschnigg, Teacher in Residence - Griekse en Latijnse Taal en Cultuur
Carolien Trieschnigg
Huidige functie
Teacher in Residence - Griekse en Latijnse Taal en Cultuur

Mijn naam is Carolien Trieschnigg en ik ben 1 september 2023 begonnen als Teacher in Residence bij de opleiding Griekse en Latijnse Taal en Cultuur (GLTC). Na mijn middelbare school was klassieke talen studeren een logische stap: ik hield van de verhalen van oude Grieken en Romeinen en ik vond het leuk om precies met Latijnse en Griekse teksten bezig te zijn. Ik wilde voor geen goud voor de klas, heb ik vaak gezegd. Maar, zo liet ik mij een keer ontvallen in een gesprek hoe de wereld te verbeteren, als juf Grieks denk ik dat ik meer voor een medemens kan betekenen dan als secretaris-generaal van de VN. Zo geschiedde.

Inmiddels werk ik ruim tien jaar op de NSG Groenewoud, een scholengemeenschap in Nijmegen met een mooie gymnasiumafdeling. Ik heb in Leiden klassieke talen gestudeerd en daar ook de lerarenopleiding gedaan. Na mijn studie heb ik me verder in de Oudheid kunnen verdiepen en hier aan de Radboud Universiteit een proefschrift geschreven.

Graag maak ik leerlingen bewust van de rijkdom van taal: taal is zo'n belangrijk middel om ons te uiten, te communiceren en te denken. Omdat Grieks en Latijn wat verder van ons af staan dan de meeste andere talen op school, lenen zij zich goed om leerlingen bewust te worden van de mogelijkheden van taal. De tekstinhoud en al die andere cultuuruitingen van de Grieken en Romeinen houden ons een mooie en misschien soms ook pijnlijke spiegel voor: we treffen er ontroerende teksten aan over liefde, oorlog en vrede, leven en dood.

We leiden mensen op school en op de universiteit op voor beroepen die nu nog niet allemaal bestaan. Welke vakken en opleidingen zijn dan waardevol? Talen zijn belangrijk voor communicatie en voor respect voor anderen. Om een ander uit een andere cultuur of met een andere achtergrond dan jij te begrijpen.

Ik heb er veel zin in om met andere Teachers in Residence en met collega’s van de opleiding GLTC een bijdrage te leveren aan het verder verbeteren van de aansluiting van het VO naar het WO. We kunnen van elkaars expertise leren en groeien. Verder hoop ik mijn onderwijservaring te kunnen inzetten om studenten te enthousiasmeren voor het prachtige vak van docent.

Contact

Je kan in contact komen met Carolien door een e-mail te sturen naar carolien.trieschnigg [at] ru.nl (carolien[dot]trieschnigg[at]ru[dot]nl).