Jeanine Belger - Kunst Algemeen / CKV

Jeanine Belger, Teacher in Residence - Kunst Algemeen / CKV
De meest waardevolle momenten in het lesgeven zijn voor mij de gesprekken met leerlingen over hun toekomstplannen.
Naam
Jeanine Belger
Huidige functie
Teacher in Residence - Kunst Algemeen / CKV

Aan het einde van mijn middelbare schoolcarrière wist ik het zeker: voor mij geen universitaire opleiding. Woordenboeken, bronvermeldingen, de boeken induiken? Na zes jaar gymnasium was ik daar wel klaar mee.

De docentenopleiding beeldende kunst en vormgeving moest het worden. Lekker de praktijk in, het diploma was nog niet binnen of de verhuisdozen voor een kamer in Amsterdam waren al gepakt. Geen uren meer reizen voor een museum of voorstelling, maar overal kunst en cultuur binnen handbereik. Tegen het einde van mijn opleiding stak die innerlijke studiebol toch weer de kop op, kreeg ik meer woorden dan beelden op papier en meldde ik me aan voor de pre-master Kunst- en Cultuurwetenschappen. Intussen werk ik nu een aantal jaar als docent kunstvakken op de gezelligste middelbare school van Apeldoorn en ben ik terug op de elfde verdieping van het Erasmusgebouw als Teacher in Residence voor de opleiding Algemene Cultuurwetenschappen. Hier mag ik bijdragen aan een beter aansluiting tussen VO en WO.

De meest waardevolle momenten in het lesgeven zijn voor mij de gesprekken met leerlingen over hun toekomstplannen. Tussen neus en lippen door, terwijl ze met hun beeldend werk bezig zijn of in de bus op excursie krijg je een prachtig inkijkje in hun afwegingen, motivatie en twijfels. Het is voor veel leerlingen en startende studenten een spannende periode vol nieuwe keuzemogelijkheden. Hoe start je een studie goed voorbereid? Hoe maak je de -voor jou- beste keuzes? Waarom juist in deze tijd kiezen voor een studie in kunst en cultuur? Daarnaast vind ik het een uitdaging om scherp te blijven als docent en me weer meer te verhouden tot het academische veld.

Ik hoop in de komende jaren interessante inzichten te mogen delen over kunst, cultuur, leren, onderzoek en alles wat daar mee samenhangt. Daarnaast hoop ik veel collega’s, leerlingen en studenten te ontmoeten tijdens de activiteiten van het PUC, zoals de docentendagen en masterclasses. Graag tot ziens!

Contact

Je kan in contact komen met Jeanine door een e-mail te sturen naar jeanine.belger [at] ru.nl (jeanine[dot]belger[at]ru[dot]nl).