Saranne Schümers - Nederlandse Taal en Cultuur

Saranne Schumers
Ik had nooit verwacht dat ik zo snel zo verknocht zou raken aan het lesgeven.
Saranne Schümers
Huidige functie
Teacher in Residence - Nederlandse Taal en Cultuur

Nederlands is een prachtige taal. Hoewel veel leerlingen uit mijn klassen van de middelbare school dat niet meteen met mij eens zullen zijn, is het wel de taal waarin zij zich over het algemeen het beste, het liefste en het mooiste uitdrukken. ‘Maar dat spreek ik toch al?’ En toch, op het moment dat ik leerlingen verschillende zinnen laat zien met een ogenschijnlijk identieke boodschap, merken ook zij het effect van de woorden die je kiest.

Mijn eigen keuze voor de studie Nederlandse Taal en Cultuur was niet vanzelfsprekend. Ik twijfelde enorm tussen verschillende opleidingen en bezocht de Open Dag per toeval. De opleiding schoof voor mij met stip naar de bovenste plek toen ik op die dag een korte uitleg kreeg over enkele iconische zinnen uit de Nederlandse literatuur. Het was maar een klein moment in een dag die ik verder volledig vergeten ben, maar daar werd voor mij duidelijk dat ik meer, veel meer, wilde weten van al die verschillende manieren waarop ons leven in woorden wordt gegoten en waarop de literatuur direct of indirect de verhalen vertelt van de wereld om mij heen.

Na mijn opleiding leek de lerarenopleiding voor een jaartje erg zinvol, maar ik had niet per se de intentie om voor de klas te gaan staan. Ik had nooit verwacht dat ik zo snel zo verknocht zou raken aan het lesgeven. Twintig jaar later sta ik nog steeds met ontzettend veel plezier voor de klas en probeer ik mijn leerlingen wat mee te geven van die verhalen en de impact die woorden kunnen hebben. Daartussendoor hoop ik met mijn enthousiasme ook te laten zien hoe leuk een Letterenstudie aan de universiteit kan zijn.

Als Teacher in Residence mag ik gesprekken voeren met collega’s bij PUC en Nederlandse Taal en Cultuur over wat we kunnen doen om de overgang tussen de middelbare school en de universiteit voor studenten te verbeteren. Is ons ‘voorbereidend wetenschappelijk onderwijs’ wel voorbereidend genoeg? Welk beeld krijgen leerlingen van de studie Nederlandse Taal en Cultuur en wat weten ze van recente onderzoeken? Hoe kunnen we zorgen dat het schoolvak niet alleen ondersteunend is voor andere schoolvakken, maar inhoudelijk weer een relevant zaakvak wordt? Ik verheug me ontzettend om me hier de komende jaren als Teacher in Residence mee bezig te houden.

Contact

Je kan in contact komen met Saranne door een e-mail te sturen naar saranne.scheumers [at] ru.nl (saranne[dot]schumers[at]ru[dot]nl).