FTR-FIBA308
Sociale en politieke wijsbegeerte
Cursus informatieRooster
CursusFTR-FIBA308
Studiepunten (ECTS)5
Categorie-
VoertaalNederlands
Aangeboden doorRadboud Universiteit; Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen; Opleiding Filosofie;
Docenten
Docent
dr. J.J.M. van de Sande
Overige cursussen docent
Contactpersoon van de cursus
dr. J.J.M. van de Sande
Overige cursussen docent
Collegejaar2016
Periode
PER3-PER4  (30-01-2017 t/m 28-05-2017)
Aanvangsblok
PER3
Onderwijsvorm
voltijd
Opmerking-
Inschrijven via OSIRISJa
Inschrijven voor bijvakkersJa
VoorinschrijvingNee
WachtlijstNee
Plaatsingsprocedure-
Cursusdoelen
Aan het einde van de cursus:
 
  • heb je meer kennis van, en inzicht in, het verleden en heden van het anarchisme als filosofische en politieke traditie.
  • ben je in staat om de hedendaagse politieke en filosofische waarde/relevantie van ‘het anarchisme’ kritisch te waarderen.
  • heb je, daarmee, ook een beter begrip van diverse hedendaagse vormen en uitingen van contestatie, conflict en verzet.
Inhoud
Anarchisme(n): verleden, heden, toekomst.

Van de alter-globalismebeweging tot Occupy Wall Street en van de Zapatista’s in Mexico tot de Koerdische onafhankelijkheidsbeweging in Rojava: veel van de prominentste verzetsbewegingen sinds het uiteenvallen van de Sovjetunie zijn in min of meerdere mate beïnvloed door het anarchisme.
Het is evenwel niet eenvoudig om precies te duiden wat ‘anarchisme’ betekent. Is het een filosofische traditie of vooral een politieke praktijk? Is anarchisme een individualistische stroming of juist een collectivistische? Is het per definitie antikapitalistisch, of juist niet? Impliceert het anarchisme een bepaald, essentialistisch mensbeeld of is het in wezen post-humanistisch? En hoe verhoudt het zich precies tot andere radicale stromingen en bewegingen uit heden en verleden – zoals het Marxisme, feminisme, libertarisme, en antikolonialisme? Kunnen we wel spreken van één anarchisme, of is het eigenlijk een verzamelterm voor heel uiteenlopende ideeën en bewegingen? Twee vragen staan centraal in deze cursus: wat is anarchisme precies, en wat is het belang ervan in onze huidige samenleving? Heeft ‘het anarchisme’ ons vandaag de dag nog iets te leren over politiek en contestatie, conflict en verzet, vrijheid, gelijkheid, en rechtvaardigheid – en zo ja: wat dan? 
In deze cursus behandelen we een breed scala aan ‘klassieke’ anarchistische auteurs (zoals bijv. Max Stirner, Pierre-Joseph Proudhon, Mikhail Bakoenin, Pyotr Kropotkin, Emma Goldman) en hun critici (Karl Marx, Vladimir Lenin, Carl Schmitt), maar ook diverse hedendaagse denkers (bijv. Robert Nozick, Murray Bookchin, Simon Critchley, Judith Butler, Abdullah Öcalan, en Tiqqun).
 
Toetsinformatie
Presentatie & participatie tijdens het werkcollege + paper

Voorkennis
Cursussen Praktische filosofie in bachelor 1 en 2.

Contact informatie
Op afspraak: m.terpstra@ftr.ru.nl

Aanbevolen materiaal
Literatuur
Marin Terpstra (red.), Onenigheid en gemeenschap. Basisboek politieke filosofie, Uitgeverij Boom, Amsterdam, 2012 (deel III)

Werkvormen
Hoor- en werkcollege
AanwezigheidsplichtJa

Toetsen
Paper
Weging1
ToetsvormPaper
GelegenhedenBlok TENT4, Blok TENT5