FTR-RSMI214
Klassiek Arabische poëzie
Cursus informatieRooster
CursusFTR-RSMI214
Studiepunten (ECTS)5
CategorieBA (Bachelor)
VoertaalNederlands
Aangeboden doorRadboud Universiteit; Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen; Opleiding Religiestudies;
Docenten
Docent
dr. G.J.A. Borg
Overige cursussen docent
Contactpersoon van de cursus
dr. G.J.A. Borg
Overige cursussen docent
Collegejaar2016
Periode
PER3-PER4  (30-01-2017 t/m 28-05-2017)
Aanvangsblok
PER3
Onderwijsvorm
voltijd
Opmerking-
Inschrijven via OSIRISJa
Inschrijven voor bijvakkersNee
VoorinschrijvingNee
WachtlijstNee
Plaatsingsprocedure-
Cursusdoelen

Door middel van oorspronkelijke Arabische teksten leer je de vroeg-Arabische en Middeleeuws-Arabische cultuur grondig kennen en ontdek je hoe boeiend en verrassend die is. Hoewel de nadruk niet ligt op de islam zal deze invalshoek zeker niet onopgemerkt blijven. Na afloop van de cursus ben je in staat zijn eenvoudige Arabische gedichten met een vertaling te vergelijken en als bron voor nader onderzoek te gebruiken.

Inhoud

Met klassieke literaire teksten dringen we door tot de kern van de Arabische cultuurgeschiedenis; deze teksten worden wel eens beschouwd als "het collectieve geheugen" van de Arabieren en als het ijkpunt van hun identiteit. Talrijk zijn nog steeds de referenties aan het roemrijke verleden waarvan de klassieke literatuur de uitdrukking is. Voor veel mensen is het verrassend om kennis te maken met het liberale en open karakter van de toenmalige Arabische samenleving. We lezen gedichten met de meest uiteenlopende thema's en uit diverse regio's zoals Baghdad, Cairo, Andalusië en Sicilië.

In de cursus "klassieke teksten" in Bachelor 2 zijn we al klassieke teksten tegengekomen en een incidentele dichtregel. In deze Bachelor 3 college wordt voortgebouwd op deze kennis en vaardigheid doordat we klassieke literaire teksten gaan analyseren en we ons vertrouwd maken met de commentaren die de Arabische filologen al in de Middeleeuwen noodzakelijk achtten om deze teksten te begrijpen. De teksten zullen thematisch zeer afwisselend zijn en vele gebieden van de Arabische cultuurgeschiedenis bestrijken.

Toetsinformatie
Schriftelijk tentamen over een gelezen en over een onbekende, geannoteerde tekst.

Voorkennis
Succesvolle afsluiting van de taalverwervingscolleges Arabisch in Bachelor 2.

Contact informatie
Dr. G.J.A. Borg E.17.15

Aanbevolen materiaal
Wordt nader bekendgemaakt
Wordt uitgereikt; daarnaast hoofdstukken uit diverse secundaire bronnen.

Werkvormen
Werkcollege

Toetsen
Tentamen
Weging1
ToetsvormTentamen
GelegenhedenBlok TENT4, Blok TENT5