FTR-RTMAG101
Grondslagen geestelijke verzorging
Cursus informatieRooster
CursusFTR-RTMAG101
Studiepunten (ECTS)5
Categorie-
VoertaalNederlands
Aangeboden doorRadboud Universiteit; Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen; Opleiding Religiestudies;
Docenten
Examinator
prof. dr. J.B.A.M. Schilderman
Overige cursussen docent
Docent
prof. dr. J.B.A.M. Schilderman
Overige cursussen docent
Contactpersoon van de cursus
prof. dr. J.B.A.M. Schilderman
Overige cursussen docent
Collegejaar2020
Periode
SEM1  (31-08-2020 t/m 24-01-2021)
Aanvangsblok
SEM1/  SEM2
Onderwijsvorm
voltijd
Opmerking-
Inschrijven via OSIRISJa
Inschrijven voor bijvakkersNee
VoorinschrijvingNee
WachtlijstNee
Plaatsingsprocedure-
Cursusdoelen
Na afloop van de cursus:
  • heb een helder beroepsbeeld van de geestelijke verzorging en heb je kennis van en inzicht in de codes, rollen en discussies die de beroepsuitoefening kenmerken;
  • ben je in staat om het object van de geestelijke verzorging aan de hand van een handelingstheoretisch model van zingeving te omschrijven, en blijk je in staat om daarbij aan inzichten uit relevante literatuur te refereren;
  • ben je in staat om het narratieve, rituele en morele beroepsdomein van de geestelijke verzorging vanuit enkele relevante theologische en religiewetenschappelijke theorieën te beschrijven;
  • ben je bereid en in staat om aan de hand van wetenschappelijke literatuur een beargumenteerd eigen standpunt in te nemen over  kerntaken en -begrippen van de geestelijke verzorging.
Inhoud
Deze cursus beoogt je inzicht te geven in de grondslagen van geestelijke verzorging, waarbij we voortbouwen op kennis en inzicht die je als bachelorstudent in de religiewetenschappen of theologie hebt opgedaan. De cursus kent tien modulen die je gaandeweg een overzicht zullen bieden over geestelijke verzorging als beroepspraktijk en als geesteswetenschappelijke discipline.
 
In het eerste blok staat de beroepspraktijk centraal. Geestelijke verzorging wordt opgevat als een professionele discipline in de gezondheidszorg met als object spiritualiteit die in zingeving en in referentie aan religieuze en levensbeschouwelijke tradities de levenskwaliteit van mensen (patiënten, cliënten, bewoners) beoogt te bevorderen. Die spiritualiteit wordt verkend in verschillende tradities.  Daarna volgen modulen waarin de Nederlandse context van geestelijke verzorging aan de orde wordt gesteld: onder meer aan de hand van de codes (formele uitgangspunten), de rollen (taakopvattingen) en de discussies in de beroepsgroep zodat je een goed overzicht krijgt van de wordingsgeschiedenis en actuele situatie.
 
In het tweede blok staat de geestelijke verzorging als wetenschappelijke discipline centraal. Aan de hand van een handboek komen diverse begrippen aan bod die in de discipline van belang zijn, zoals identiteit, geloof, hoop, lijden, en waardigheid). Verder maak je kennis met een cognitieve handelingstheorie die het object van de geestelijke verzorging analytisch opvat. Tevens komen modulen voorbij waarin wordt ingegaan op kennisvernieuwing (onderzoek) en kennisoverdracht (onderwijs) in de geestelijke verzorging. In een afsluitende module wordt geestelijke verzorging naar haar profilerende narratieve, rituele en morele zorgtaken beschreven. Het laatste college is gericht op terugkoppeling van de leerstof en voorbereiding op het tentamen.
 
Het Oxford Textbook of Spirituality in Healthcare wordt als uitgangspunt gebruikt. De structuur wordt geboden door de inleidingen (en powerpoints) van dit college en de daarbij behorende extra literatuur.
 
Niveau
De cursus veronderstelt een academisch denkniveau en interesse in en motivatie voor de geestelijke verzorging als interdisciplinaire beroepspraktijk en wetenschappelijke discipline.
Voorkennis

Toetsinformatie
De cursus wordt afgesloten met een schriftelijk tentamen waarin capita selecta uit het verplichte textbook tot de stof behoren, als ook de powerpoints en overige teksten die via Brightspace ter beschikking worden gesteld. Aan opdrachten die tijdens het college gegeven worden dient telkens te zijn voldaan om een voldoende te kunnen krijgen; echter deze worden niet op zichzelf meegewogen in het eindcijfer.
Bijzonderheden

Verplicht materiaal
Literatuur
Oxford Textbook of Spirituality in Healthcare is een tekstboek dat het aandachtsveld van spiritualiteit - het object van geestelijke verzorging - op interdisciplinaire wijze en op academisch niveau in beeld brengt in de zorg. In bevattelijke korte hoofdstukken wordt een religieus vergelijkend perspectief ingenomen. Achtereenvolgens komen tradities, concepten, praktijk, onderzoek, onderwijs en beleid aan de orde, telkens met een schat aan verwijzingen naar wetenschappelijke literatuur.
ISBN:9780198717386
Titel:Oxford Textbook of Spirituality in Healthcare.
Auteur:M. Cobb; C.M. Puchalski; B. Rumbold (Eds).
Uitgever:Oxford University Press
Druk:1
Kosten:89,00

Aanbevolen materiaal
Literatuur
Naast het textbook worden enkele hoofdstukken van andere handboeken gebruikt. Deze boeken gelden niet als verplicht: om aan te schaffen.
ISBN:9789021170701
Titel:Zorg voor het Verhaal. Achtergrond, Methode en Inhoud van pastorale begeleiding.
Auteur:Ganzevoort, R.; Visser, J.
Uitgever:Boekencentrum
Kosten:39,99
Boek
Naast het textbook worden enkele hoofdstukken van andere handboeken gebruikt. Deze boeken gelden niet als verplicht: om aan te schaffen.
ISBN:9789043525435
Titel:Nieuw Handboek Geestelijke Verzorging
Auteur:Doolaard, J. (Red.)
Uitgever:Kok
Kosten:56,99

Werkvormen
Hoorcollege

Algemeen
Hoorcollege met lees- en presentatietaken.

Toetsen
Tentamen
Weging1
ToetsvormTentamen
GelegenhedenBlok SEM1, Blok SEM2