FTR-THBA107
History of the Church and Theology I
Course infoSchedule
Course moduleFTR-THBA107
Credits (ECTS)5
Category-
Language of instructionDutch
Offered byRadboud University; Faculty of Philosophy, Theology and Religious Studies; Opleiding Theologie;
Lecturer(s)
Examiner
dr. J.E.A. Ackermans
Other course modules lecturer
Lecturer
dr. J.E.A. Ackermans
Other course modules lecturer
Contactperson for the course
dr. J.E.A. Ackermans
Other course modules lecturer
Academic year2020
Period
SEM1  (31/08/2020 to 24/01/2021)
Starting block
SEM1
Course mode
full-time
Remarks-
Registration using OSIRISYes
Course open to students from other facultiesYes
Pre-registrationNo
Waiting listNo
Placement procedure-
Aims

Aan het eind van de cursus kun je: 

  • belangrijkste ontwikkelingen, stromingen, begrippen en personen uit de geschiedenis van de christelijke kerken beschrijven;
  • de voornaamste theologische ontwikkelingen in hun historische context herkennen en verklaren;
  • verklaren waarom het geschiedkundige perspectief belangrijk is voor het omgaan met actuele vragen;
  • de historische kritische methode toepassen op teksten
Door de bestudering van belangrijke bronteksten raak je vertrouwd met de interpretatie van historische teksten.
Content
Resultaten uit het verleden, garanties voor de toekomst?

Deze cursus biedt een inleiding in de geschiedenis van het christendom. Het centrale uitgangspunt is de wijze waarop christenen door de eeuwen gezien hebben? Hoe drukten zij hun zelfverstaan uit en hoe gaven zij het vorm in de dagelijkse praktijk.

Met de kennis en inzichten die je in deze cursus verwerft, ga je het huidige christendom beter verstaan. Hoe is de grote verscheidenheid van het actuele christendom in het verleden gegroeid? Verderop in de studie zullen vele theologische kopstukken, stromingen en begrippen  die je hier in hun historische context hebt leren plaatsen, nog regelmatig terugkeren. Voorbeelden van dergelijke kopstukken: Augustinus, Thomas van Aquino, Luther, Karl Barth. Voorbeelden van dergelijke begrippen: ascese, scholastiek, confessionalisering, evangelicalisme. Er komen dus heel wat namen en begrippen voorbij; veel theologiestudenten willen goed op de hoogte raken. Wij lezen ook bronnen uit de kerkgeschiedenis om de inspiratie van het verleden op het spoor te komen.
           
ij gebruiken in deze cursus een pittig maar heel boeiend boek, Introduction to Christianity, van de hand van de Britse religiewetenschapper Linda Woodhead. Zij verstaat de kunst om machtsverhoudingen in kaart te brengen. Hoe werd gezag onderbouwd? Hoe werd op beslissingen van bovenaf gereageerd? Verder heeft zij bijzondere aandacht voor de positie van vrouwen in de kerkgeschiedenis. Dergelijke vragen passen goed bij de manier waarop wij in Nijmegen de kerkgeschiedenis onderzoeken. Dat de kerken niet zelden een andere visie op hun eigen geschiedenis hebben dan professionele geschiedkundigen en trouwens ook onderling sterk van mening verschillen, maakt het voor ons alleen maar interessanter.
           
Je leert in deze cursus ongetwijfeld veel, maar je doet ook vaardigheden op die een academisch gevormde theoloog al in het begin van de studie beslist dient te verwerven: de vaardigheid om het christendom in een historisch perspectief te bezien. Je leert jouw eigen waarneming te verbinden met de waarnemingen van anderen, met name wetenschappelijk gevormde historici en theologen, maar ook van niet-professionele waarnemers, gewone kerkleden maar ook buitenstaanders, die een oordeel hebben gevormd over aspecten van de geschiedenis van het christendom.
           
Later in het Nijmeegse theologieprogramma volgen nog drie cursussen over de kerkgeschiedenis: een over de kerk tot 500, een over de middeleeuwen en tenslotte een cursus over het recente christendom. In deze cursus leggen we alvast de basis.
 
Level

Presumed foreknowledge

Test information

Specifics

Required materials
Literature
ISBN:978-0521786553
Title:An Introduction to Christianity
Author:Linda Woodhead
Publisher:Cambridge: University Press, 2004

Instructional modes
Lecture and seminar

General
Het derde uur wordt bestemd voor het lezen van bronteksten.

Tests
Written exam
Test weight1
Test typeExam
OpportunitiesBlock SEM1, Block SEM2