JUR-3ECOJAAR
Integratievak: Economie & Jaarrekeningrecht
Cursus informatieRooster
CursusJUR-3ECOJAAR
Studiepunten (ECTS)4
Categorie-
VoertaalNederlands
Aangeboden doorRadboud Universiteit; Faculteit der Rechtsgeleerdheid; Ondernemingsrecht;
Docenten
Contactpersoon van de cursus
W. van Baal-Hartog
Overige cursussen docent
Docent
drs. A. Dannenberg
Overige cursussen docent
Examinator
prof. dr. mr. J.B.S. Hijink
Overige cursussen docent
Docent
prof. dr. mr. J.B.S. Hijink
Overige cursussen docent
Docent
mr. drs. L. in 't Veld
Overige cursussen docent
Collegejaar2023
Periode
SEM2A  (29-01-2024 t/m 31-08-2024)
Aanvangsblok
SEM2A
Onderwijsvorm
voltijd
Opmerking-
Inschrijven via OSIRISJa
Inschrijven voor bijvakkersJa
VoorinschrijvingNee
WachtlijstNee
Plaatsingsprocedure-
Cursusdoelen
Cursusdoelen Economie

Kennis:
Aan het einde van de cursus hebben de studenten kennis van de hoofdlijnen van economie en economische theorievorming. Studenten kennen verschillende economische benaderingen, waaronder zowel die van neoklassieke als die van (meer) gedragseconomische aard.

Toepassing:
Aan het einde van de cursus beschikken de studenten over vaardigheden om concrete economische vraagstukken te analyseren en economische verschijnselen en theorievorming te begrijpen.

Cursusdoelen Jaarrekening

Kennis:
De doelstelling van het onderdeel Jaarrekening is dat de student aan het eind van de cursus kennis heeft van de basisbegrippen die worden gebruikt in de jaarrekening van een onderneming en het jaarrekeningenrecht.
 
Toepassing:
Aan het eind van de cursus beschikt de student over vaardigheden om relevante informatie te ontlenen aan de jaarrekening van een onderneming, deze informatie kritisch te beoordelen en te gebruiken bij het arbeidsrecht, het faillissementsrecht, het huwelijksvermogensrecht, het erfrecht en/of bij fusie/overname.

 
Inhoud
Inhoud Economie
Rechters, advocaten en wetenschappers maken in toenemende mate gebruik van (rechts)economische inzichten en argumenten. Met behulp van de (rechts)economie kan worden getracht het bestaande recht vanuit een aantal veronderstellingen betreffende menselijk gedrag te verklaren en te voorspellen welke gedragseffecten een bepaalde rechtsregel zal hebben. In de (rechts)economie wordt ook ingegaan op de vraag welke invloed rechtsregels hebben op de maatschappelijke welvaart en hoe de maatschappelijke welvaart optimaal kan worden gediend door de inrichting en handhaving van rechtsregels. In het onderdeel Economie worden verschillende terreinen van de economie benaderd, waaronder die van neoklassieke en die van (meer) gedragseconomische aard.

Inhoud Jaarrekening
Juristen krijgen vroeg of laat met cijfers te maken. Veel zaken die juristen tegenkomen, gaan direct of indirect over economische belangen. Of het nu gaat om de oprichting van een besloten vennootschap, om de inbreng van een eenmanszaak in een besloten vennootschap, een bedrijfsopvolging, om de verdeling van krachtens erfrecht verkregen aandelen, om de verdeling van aandelen die tot een huwelijksgemeenschap behoren, om de beoordeling van de draagkracht van een ondernemer bij alimentatie, of om een regeling met schuldeisers of een faillissement, zonder een snel en goed inzicht in de cijfers kan geen goed juridisch advies of oordeel worden geven. Vaak zullen deze cijfers betrekking hebben op de jaarrekening van een onderneming. Daarom is het kritisch en analytisch leren lezen en begrijpen van een jaarrekening onmisbaar voor een (aankomend) jurist. In het onderdeel Jaarrekening wordt hier uitgebreid op ingegaan.
Niveau
Bachelor
Voorkennis
Voorkenniseisen voor het volgen van onderwijs en het afleggen van tentamens. Studiepunten: 45 EC aan B1-vakken. Vakgerelateerde voorkennis: geen
Managementwetenschappers zijn zonder voorkennis welkom.
 
Toetsinformatie
Het vak wordt afgesloten met een online tentamen via Cirrus.
Bijzonderheden
Contactpersoon: Verantwoordelijk hoofddocent: mr. drs. L. in 't Veld, e-mail: lars.intveld@ru.nl
Secretaresse: vaksectie Ondernemingsrecht, Ursula van Baal, 06-31132480; e-mail: secretariaat-ondernemingsrecht@jur.ru.nl 
Verplicht materiaal
Boek
- Enkele hoofdstukken uit het Handboek Jaarrekeningenrecht, Wolters Kluwer, 2020; - Artikelen op gebied van gedragseconomie; - Voor specialisatie a: aanvullende hoofdstukken uit hiervoor vermelde Handboek Jaarrekeningenrecht; - Voor specialisatie b: enkele hoofdstukken uit Boekhouden Geboekstaafd deel 1, Noordhoff, laatst bekende editie.

Werkvormen
Hoorcollege
WerkvormtypeHoorcollege

Algemeen
Het onderwijs wordt gestart met een inleidend college. Daarna volgen blokken over de onderdelen Economie en Jaarrekening.

Het onderwijs voor het onderdeel Economie zal worden gegeven in de vorm van vier hoorcolleges.

Het onderwijs voor het onderdeel Jaarrekening zal worden gegeven in de vorm van zes hoorcolleges, gevolgd door drie hoorcolleges specifiek over de grondslagen bedrijfseconomie en boekhouden (gericht op studenten die zich oriënteren op de master Fiscaal recht), ofwel – naar keuze van de student – over de besluitvorming en aansprakelijkheden rondom de jaarrekeningen (gericht op studenten die zich orienteren op de masterspecialisatie Ondernemingsrecht).

Afgesloten wordt met een responsiecollege.

Weblecture hoorcollege
WerkvormtypeWeblecture

Toetsen
Tentamen
Weging1
ToetsvormDigitale toets met CIRRUS
GelegenhedenBlok SEM2A, Blok SEM2A, Blok SEM2A