Na afloop van deze cursus ben je in staat om:
- zelfstandig relevante historiografie rond een historisch thema te zoeken, selecteren en verwerken;
- uit literatuur opgedane kennis en inzichten met betrekking tot het thema van dit college toe te passen in je eigen historisch onderzoek;
- onder begeleiding van de docent relevant bronnenmateriaal te zoeken, selecteren, contextualiseren en interpreteren op een methodisch verantwoorde wijze;
- binnen het aangereikte thema een relevante, goed afgebakende onderzoeksvraag op te stellen;
- onder begeleiding van de docent deze onderzoeksvraag te beantwoorden in de vorm van een wetenschappelijk betoog, opgesteld in correct Nederlands en voorzien van een heldere argumentatiestructuur en adequate annotatie;
- op een overtuigende wijze mondeling verslag te doen van je werkzaamheden;
- adequaat feedback te geven op de argumentatie en het betoog van medestudenten en, mede aan de hand van het schrijfdossier, feedback op je eigen werk te verwerken.
|
|
In het themacollege doorlopen studenten de gehele onderzoekscyclus door vanuit een aangereikt thema het wetenschappelijke debat in kaart te brengen, een onderzoeksvraag te formuleren, bronnen en literatuur te analyseren en interpreteren op een methodisch verantwoorde wijze, de onderzoeksvraag te beantwoorden en hier in de vorm van een in correct Nederlands opgesteld wetenschappelijk betoog verslag van te doen. Het werkstuk maakt onderdeel uit van het schrijfdossier.
Het verlangen naar intimiteit, geborgenheid en seks is weliswaar een constante in de geschiedenis van de menselijke soort, maar de manier waarop wij hiermee omgaan is sociaal-cultureel bepaald en aan verandering onderhevig. Liefde en seksualiteit hebben een geschiedenis en op het eerste gezicht lijkt er in de afgelopen eeuwen ontzettend veel op dit terrein veranderd te zijn. Tot in de negentiende eeuw was liefde géén voorwaarde voor het kiezen van een huwelijkspartner. Bij partnerkeuze prevaleerden financiële belangen boven affectie en uiterlijke attractiviteit, en de mening van familie, vrienden en buren woog vaak zwaarder dan individuele gevoelens of voorkeuren. Daarnaast heerste er in Europa tot ver in de twintigste eeuw een taboe op seks vóór het huwelijk en werden vrouwen geacht om als maagd in het huwelijk te treden. Op het terrein van seksualiteit kon tot de jaren 1960 veel minder geëxperimenteerd worden, omdat in de afwezigheid van betrouwbare anticonceptie, iedere geslachtsdaad tot (een ongewenste) zwangerschap kon leiden. Preutsheid was in veel negentiende- en vroeg-twintigste-eeuwse kringen een hooggeacht goed. In Victoriaans Engeland werd het tonen van een bloot onderbeen al als erotisch beschouwd en een dergelijke vertoning werd gemakkelijk met losbandigheid en slechte zeden in verband gebracht.
Anno 2017 zijn de banden tussen liefde, huwelijk, seksualiteit en vruchtbaarheid veel zwakker. Ongehuwd samenwonen en buitenechtelijke geboortes zijn normaal geworden en aanzienlijk deel van de koppels kiest ervoor om zonder kinderen door het leven te gaan; partners vinden elkaar via datingsites en zijn lang niet altijd op zoek naar de ware liefde. Huwelijken worden veel vaker door echtscheiding verbroken en seriële monogamie lijkt de nieuwe standaard geworden. Homoseksualiteit is niet langer een taboe en transseksualiteit is eveneens een bespreekbaar thema geworden. Het internet is vol van pornografie en in Hollywoodfilms ontbreekt zelden een seksscène; sterker nog in kaskrakers als Fifty Shades of Grey staat seks centraal. Ook op de Nederlandse televisie is seksualiteit prominent aanwezig. In het populaire televisieprogramma Adam zoekt Eva daten jongeren naakt voor de camera en in de realityshow Temptation Island testen koppels dan weer of ze in de afwezigheid van hun partner de verleiding van een horde schaars geklede huisbewoners van het andere geslacht kunnen weerstaan.
In dit themacollege gaan we aan de slag met wetenschappelijke literatuur en bronnenmateriaal over liefde en seksualiteit in de afgelopen twee eeuwen. We kijken niet alleen naar Europa, maar maken ook vergelijkingen met andere delen van de wereld. Studenten presenteren hun onderzoeksresultaten voor de groep en schrijven een individueel paper over een goed afgebakend deelthema.
|
|
|