Na afloop van de cursus kun je:
- de pensumteksten rond het thema woede accuraat in aanvaardbaar Nederlands vertalen;
- grammaticale en syntactische problemen in de pensumteksten analyseren;
- kritisch reflecteren op vorm, inhoud en stijl van de pensumteksten;
- kritisch reflecteren op de cultuur-historische en de globale filosofische context van de pensumteksten;
- een actieve bijdrage leveren aan de discussie over de gelezen primaire en secundaire literatuur, o.a. blijkend uit de bespreking in college van een toegewezen stuk secundaire literatuur;
- je eigen inzichten, gecombineerd met inzichten uit de secundaire literatuur, op wetenschappelijke wijze verwerken in een onderzoekspaper;
- je onderzoekspaper bewerken tot een individuele presentatie, bestaande uit een mondeling bijdrage aan een symposium of een schriftelijke bijdrage tot een tijdschrift.
|
|
Ieder jaar staat een andere schrijver c.q. tekst, genre of thema in de Latijnse literatuur centraal, waarbij de teksten in de brontaal en recente wetenschappelijke literatuur worden bestudeerd, en waarin je een voordracht en werkstuk schrijft die te maken hebben met het onderwerp van de cursus.
In 2018-2019 is het thema van deze cursus: woede in de Romeinse letterkunde. We zullen aandacht besteden aan de cultuurhistorische context van deze emotie, m.n. in Rome, aan de hand van enkele teksten (Valerius Maximus’ hoofdstuk over woede,en passages uit Aristoteles’ Ethica Nicomacheia en Rhetorica, en Cicero’s De oratore en Orator), en aan de verwoording en verwerking ervan in verschillende genres: retorica (Cicero, 1e filippica), filosofie (Seneca’s De ira), epiek (het slot van de Aeneis), tragedie (Seneca’s Thyestes) en satire (Juvenalis’ eerste satire). Het college over Seneca’s Theyestes is een gastcollege van prof. dr. Nicola Hömke, Freie Universität Berlin, in het Engels.
De cursus wordt afgesloten met een schriftelijk tentamen (na periode 1) over alle behandelde stof (5 ec; BA- en MA-studenten), gevolgd door een werkstuk en een individuele presentatie op basis van het werkstuk (5 ec; MA-studenten) in periode 2. Tevens krijgt in periode 1 iedere student in een van de colleges een stuk van de te lezen secundaire literatuur toegewezen om te bespreken. De individuele presentatie in periode 2 zal een publieksactiviteit zijn in de vorm van een mondelinge bijdrage aan een symposium of een schriftelijke bijdrage aan een tijdschrift. Voor alle onderdelen dient een voldoende te worden behaald.
Actieve deelname van alle studenten in alle werkcolleges is een voorwaarde voor toelating tot het tentamen c.q. het verkrijgen van een beoordeling van het werkstuk.
De studielast is 10 ec (5ec werkcolleges en tentamen, 5ec werkstuk en individuele presentatie). |
|
|
 |
|