LET-LETMI-DT03
Denktank: Cultureel Erfgoed en Publiek
Cursus informatieRooster
CursusLET-LETMI-DT03
Studiepunten (ECTS)10
Categorie-
VoertaalNederlands
Aangeboden doorRadboud Universiteit; Faculteit der Letteren; Letteren algemeen;
Docenten
VorigeVolgende 4
Contactpersoon van de cursus
dr. J.D.M. Baetens
Overige cursussen docent
Examinator
dr. J.D.M. Baetens
Overige cursussen docent
Docent
dr. L.J. Bulten
Overige cursussen docent
Coördinator
prof. dr. S.T.A.M. Mols
Overige cursussen docent
Contactpersoon van de cursus
prof. dr. S.T.A.M. Mols
Overige cursussen docent
Collegejaar2022
Periode
PER 3-PER 4  (30-01-2023 t/m 03-09-2023)
Aanvangsblok
PER 3
Onderwijsvorm
voltijd
Opmerking-
Inschrijven via OSIRISJa
Inschrijven voor bijvakkersJa
VoorinschrijvingNee
WachtlijstNee
Plaatsingsprocedure-
Cursusdoelen
Na afloop van de cursus kun je:
  • in teamverband taken verdelen en constructief samenwerken
  • een maatschappelijk vraagstuk vertalen in een projectplan (inclusief onderzoek)
  • de resultaten van het (onderzoeks)project op een heldere en voor de samenleving relevante manier presenteren
  • reflecteren op het groeps- en onderzoeksproces
  • een theoretisch doordacht én praktisch haalbaar plan of eindproduct ontwikkelen, geworteld in de concrete erfgoedpraktijk, om historisch erfgoed en publiek met elkaar in contact te brengen 
Inhoud
In de denktank ga je aan de slag met een concrete opdracht van een organisatie op het gebied van cultureel erfgoed en publiek. 

Je maakt bijvoorbeeld een pop-up tentoonstelling in opdracht van een museum of denkt op vraag van een stad mee na over een publieksprogramma over het stedelijk archeologisch, literair, of (kunst-)historisch erfgoed. Op die manier breng je niet alleen je historische kennis in de praktijk maar ook de theoretische inzichten over de relatie tussen erfgoed en publiek die je in de Themacursus verwierf. Je beantwoordt daarbij vragen van zowel theoretische als juist heel praktische aard, zoals: waarom is dit historisch erfgoed nu belangrijk? En voor wie? Maar ook: hoe bouw je nu eigenlijk een goede tentoonstelling? En: hoe bereik je daarbij een nieuw publiek? Door koppeling van je inhoudelijke deskundigheid en expertise op het vlak van de relatie tussen erfgoed en publiek, kom je tot een professioneel eindproduct dat ook meteen een visitekaartje kan zijn voor je verdere loopbaan. 

Over de denktank
De denktank is een cursus waarin je in interdisciplinair samengestelde groepen onder begeleiding van een docent een maatschappelijk vraagstuk onderzoekt. De opzet is vergelijkbaar met hoe in de maatschappij onderzoek wordt gedaan op projectbasis. In de denktank gebruik je de kennis en vaardigheden die je in je studie en de andere cursussen van de minor hebt opgedaan en breidt deze verder uit door van elkaar te leren tijdens het werken aan het project. Op die manier ontwikkel je de competenties vanuit je eigen discipline voor je professionele toekomst.
Die combinatie van onderzoek, reflectie en praktijk is het kernpunt van de denktank.

Overweeg je een individuele invulling van de denktank? Houd dan rekening met het tijdpad (15 december verzoek indienen bij de examencommissie). Meer informatie hierover vind je in de minorgids.
Niveau

Voorkennis
LET-LETMI-TH03 - Themacursus: Cultureel Erfgoed en Publiek


Schrijf je in december in voor deze cursus, ook als je de herkansing van de themacursus, die in januari plaatsvindt, nog moet maken en dus op het moment van inschrijven voor de denktank nog niet aan de ingangsvoorwaarde (themacursus behaald) voldoet. Wil je een individuele invulling van de denktank gaan doen, dien dan voor de kerstvakantie je verzoek in bij de examencommissie.
Toetsinformatie

Bijzonderheden

Werkvormen
Cursus
AanwezigheidsplichtJa

Toetsen
Portfolio
Weging100
ToetsvormWerkstuk
GelegenhedenBlok PER 4, Blok PER 4

Minimum cijfer
V