- de student krijgt inzicht in de onwikkeling van de multidisciplinaire stadsgeschiedenis en de belangrijkste historiografische debatten over centrale themata binnen dit onderzoeksterrein;
- de student maakt kennis met de diverse (archeologische, materiële, tekstuele etc.) bronnen die de stadshistoricus ter beschikking staan;
- de student krijgt inzicht in de transformatie van de middeleeuwse stad gedurende de hoge en late middeleeuwen binnen diverse Europese regio’s.
|
|
In dit college wordt de geschiedenis van de middeleeuwse stad vanuit een groot aantal invalshoeken thematisch belicht. Er zal worden ingegaan op de ontwikkeling van de multidisciplinaire stadsgeschiedenis en haar raakvlakken met historische demografie, historische geografie, milieugeschiedenis, institutionele geschiedenis, religiegeschiedenis, mentaliteitsgeschiedenis en intellectuele geschiedenis. Er zal bovendien aandacht worden besteed aan fundamentele historiografische debatten over middeleeuwse stadsontwikkeling en op de positie van de middeleeuwse stad als sociaal-economisch, religieus, cultureel en intellectueel centrum in de middeleeuwse samenleving.
In dit college staat dus zowel de ontwikkeling van de middeleeuwse stadsgeschiedenis als onderzoeksterrein als het onderzoeksobject van dit onderzoeksterrein, namelijk de middeleeuwse stad, centraal. Daarbij zullen voorbeelden voorbij komen uit alle regio’s van Europa en zullen ook vergelijkingen met contemporaine stadsontwikkelingen buiten Europa niet worden geschuwd.
|
|
|