MAN-EDU-AK001
Advanced Physical Geography
Cursus informatieRooster
CursusMAN-EDU-AK001
Studiepunten (ECTS)6
CategorieMA (Master)
VoertaalEngels
Aangeboden doorRadboud Universiteit; Faculteit der Managementwetenschappen; Master Spatial Planning;
Docenten
Coördinator
dr. ir. H.J. Kooij
Overige cursussen docent
Docent
dr. ir. H.J. Kooij
Overige cursussen docent
Contactpersoon van de cursus
dr. ir. H.J. Kooij
Overige cursussen docent
Examinator
dr. ir. H.J. Kooij
Overige cursussen docent
Collegejaar2023
Periode
3-4  (29-01-2024 t/m 30-06-2024)
Aanvangsblok
3
Onderwijsvorm
voltijd
Opmerking-
Inschrijven via OSIRISJa
Inschrijven voor bijvakkersJa
VoorinschrijvingNee
WachtlijstNee
Plaatsingsprocedure-
Cursusdoelen
Leerdoelen
Na afronding van de cursus:
  • Kun je de fysisch geografische thema’s uit het examenprogramma Aardrijkskunde HAVO/VWO reproduceren;
  • ben je in staat om deze kernbegrippen te demonstreren;
  • kun je met behulp van verschillende onderwijsvormen deze kernbegrippen uitleggen.
Daarnaast:
  • Ben je in staat om de basisprincipes (core tenets) van de kritische fysische geografie te beschrijven.
  • Kun je het perspectief van de kritische fysische geografie toepassen op thema’s uit het aardrijkskundeonderwijs.
Inhoud
De mastercursus Advanced Physical Geography (APG) is een verplicht onderdeel van de tweejarige educatieve master Mens- en Maatschappijwetenschappen in het kader van de specialisatie Aardrijkskunde. Het doel van deze cursus is om de fysisch geografisch kennis van de studenten op een aantal onderdelen te verdiepen en een brug te slaan met de sociaal geografische kennis van studenten. De vereiste voorkennis bestaat uit het keuzevak Fysische Geografie (MAN-BKV40) of een vergelijkbare cursus én een afgeronde Bachelor Geografie, Planologie en Milieu of een vergelijkbaar diploma. De pedagogische visie die in deze cursus centraal staat is zelfverantwoordelijk leren. Dat betekent dat studenten zelf verantwoordelijk zijn voor het stellen van persoonlijke leerdoelen en het behalen van die leerdoelen ook monitoren en -waar nodig in overleg met de docent- tijdig bijsturen. Dit betekent dat de cursus start met het persoonlijk in kaart brengen en vergelijken van de bestaande voorkennis in relatie tot het fysische geografisch curriculum van het Aardrijkskundeprogramma op de middelbare school. Aan de hand van deze vergelijking wordt samen met de docent bepaald voor welke fysisch geografische thema’s verdieping nodig is. Naast het verdieping van fysisch geografische kennis wordt er een nieuw perspectief op fysische geografie geïntroduceerd dat ook gevolgen heeft voor het bestaande perspectief op sociale geografie: de kritische fysische geografie (Lave, Biermann & Lane, 2018).
 
Niveau
Master
Voorkennis
Vereiste voorkennis: geslaagd voor cursus Fysische Geografie MAN-BKV40 (of vergelijkbaar, maar in overleg met de docent)
Toetsinformatie
Toetsing
De toetsing van deze cursus bestaat uit twee onderdelen:
  1. De formatieve toetsing vindt plaats tijdens de bijeenkomsten door presentaties van studenten en reflecties op de doelstellingen door de docent, gevolgd door feedback ter verbetering van de leerproces.  
  2. Summatieve toetsing vindt plaats op basis van het eindproduct van deze cursus en telt voor 100% mee voor het eindcijfer van de cursus. Het eindproduct van deze cursus bestaat uit een (kritisch) fysisch geografische lessenreeks bestaande uit ten minste vijf lessen en een veldwerk/excursieonderdeel voor de bovenbouw HAVO/VWO. De reeks is onderbouwd met (wetenschappelijke) bronnen inclusief de bijbehorende verwijzingen en bestaat uit instructies en bijbehorend lesmateriaal. Uiteindelijk zou een andere docent Aardrijkskunde deze lessenreeks goed uit moeten kunnen voeren. Het totale pakket is maximaal 30 pagina’s A4 (inclusief illustraties).
Bijzonderheden
Deze cursus is speciaal ontwikkeld voor studenten van de Tweejarige Educatieve Master Mens- en Maatschappijwetenschappen met als specialisatie Aardrijkskunde.
Werkvormen
Hoorcollege
AanwezigheidsplichtJa

Toetsen
Fysisch geografische lessenreeks / werkstuk
Weging1
ToetsvormWerkstuk
GelegenhedenBlok 4, Blok 5