MED-KGB1A
Global health (Tropenblok / Tropic education)
Cursus informatieRooster
CursusMED-KGB1A
Studiepunten (ECTS)2
CategorieB2 (Tweede jaar bachelor)
VoertaalNederlands
Aangeboden doorRadboud Universiteit; Faculteit der Medische Wetenschappen; Geneeskunde;
Docenten
Contactpersoon van de cursus
dr. J. van Dillen
Overige cursussen docent
Docent
dr. J. van Dillen
Overige cursussen docent
Examinator
prof. dr. ir. G.A. Zielhuis
Overige cursussen docent
Collegejaar2022
Periode
VKO-SEM1  (05-09-2022 t/m 05-02-2023)
Aanvangsblok
VKO-SEM1
Onderwijsvorm
voltijd
OpmerkingDoelgroep GNK - BMW - THK
K1: maandagochtend + vrijdagochtend
Inschrijven via OSIRISJa
Inschrijven voor bijvakkersNee
VoorinschrijvingNee
WachtlijstNee
PlaatsingsprocedureOp basis van loting
ToelichtingOp basis van loting
Cursusdoelen
 
Na deze module kun je:
  • Met een brede kijk op gezondheidsproblemen en verschillen in organisatie van zorg in de wereld (Global Health) de zorg in Nederland in perspectief plaatsen.
  • Van enkele veel voorkomende ziektebeelden uit lage lonen landen (HIV/Aid, tuberculose, vectorn born disease),  de basale fysiologische en pathofysiologische mechanismen uitleggen, en verschillen tussen lage en hoge lonen landen mbt epidemiologie, diagnostiek en behandeling kunnen verklaren.
  • Verschillende uitdagingen in Moeder en Kind zorg en Heelkunde in lage lonen landen en noodsituaties kunnen uitleggen en verschillen tussen lage lonen en hoge lonen landen kunnen verklaren.
  • Benoemen welke types vrouwenbesnijdenis (vrouwelijke genitaal verminking = VGV) er zijn, bij welke bevolkingsgroepen VGV veel voorkomt en de culture aspecten hiervan uitleggen en waar je op moet letten bij lichamelijk onderzoek en  anamnese. .
Inhoud
Met de module Global Health heb jij de mogelijkheid om een eerste kennismaking met de tropengeneeskunde te hebben. Van oudsher is de tropengeneeskunde vooral gericht op tropische ziekten. Volgens de World Health Organisation (WHO) zijn tropische ziekten aandoeningen die uitsluitend of voornamelijk voorkomen in de tropen, zoals malaria, leishmaniasis en schistosomiasis. Tegenwoordig omvat de tropengeneeskunde zowel curatieve alsook preventieve geneeskunde in ontwikkelings- en transitielanden, ook wel de Lage Lonen Landen genoemd. Tropengeneeskunde omvat dus niet alleen het behandelen van een ziekte van individu, maar bevordert ook de gezondheid van grote groepen mensen. Tenslotte vindt de tropengeneeskunde in de regel plaats in een omgeving met beperkte middelen.
Het beeld van een blanke arts die deep down in the bush in de Sub-Sahara Afrika een klein lokaal ziekenhuis draaiende houdt is echter verleden tijd. De ‘Tropenarts’ is sinds 2014 vervangen door een erkende opleiding arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde (arts IGT). De arts IGT wordt niet alleen klinisch inhoudelijk opgeleid, maar ontwikkelt ook een brede kijk op gezondheidsproblemen en levert een bijdrage aan de gezondheidsbevordering waar ook ter wereld. Verder bevordert de arts IGT met de unieke kennis en ervaring opgedaan elders ook de gezondheidszorg in Nederland. Kortom, de inmiddels oude termen tropengeneeskunde en tropenarts zijn dus uitgegroeid tot volwaardige begrippen en een in Nederland erkende opleiding.
Global Health komt in het reguliere onderwijs tijdens de bachelor en de masterfase weinig aan bod. Met deze module kun jij op een laagdrempelige manier kennis maken met enkele aspecten van Global Health, en kijken of het misschien iets voor jou is!
 
Tijdens de zelfstudie opdrachten (ZSO), e-learnings en lezingen zullen er verschillende onderwerpen aan bod komen. Tevens raak je door middel van persoonlijke verhalen van de sprekers, allen met ruime ervaring buiten de grenzen, bekend met de cultuur van verschillende landen. Middels deze module leg je een eerste basis aan kennis over Global Health. Dit geeft je een brede blik op de wereldwijde verschillen in de gezondheidszorg wat van pas kan komen tijdens de rest van jouw bachelor, master of andere projecten/ reizen. Tenslotte kan het ook als een opstap gezien worden voor een coschap lage lonen landen.
Toetsing
  • een schriftelijk tentamen (, weging 55%)
  • een verslag. Het verslag wordt in groepjes van 3-4 mensen geschreven, van ongeveer 4 pagina’s maximaal 3000 woorden in het Nederlands of in het Engels. Onderwerpkeuze op basis van aangereikte lijst.
 
Module opzet (onderstaand voorbeelden van vaste onderwerpen, Elk onderwerp heeft ZSO/ elearning ter voorbereiding aan het hoorcollege. Tevens jaarlijks wisselend actuele thema’s door tutoren uit het veld, zoals COVID zorg, Onderzoek in lage lonen landen en Green Health)
  • Introductie Global Health
  • HIV/aids
  • Tuberculose
  • Vector Borne Disease
  • Vrouwenbesnijdenis
  • Health Care Policies
  • Maternal and child health
  • Heelkunde in conflict situaties en lage lonen landen
 
Tijdschema
Contactonderwijs:                              20 uur
Zelfstudies:                                        16 uur
Verslag:                                              10 uur
Zelfstudie voor tentamen:                   8 uur
Tentamen:                                           2 uur
Totaal                                                  56 uur
Werkvormen
Cursus
AanwezigheidsplichtJa

Toetsen
Tentamen
Weging1
ToetsvormTentamen
GelegenhedenBlok VKO-SEM1, Blok VKO-SEM1