MED-KPSY4-2
Mindfulness voor (bio)medische professionals
Cursus informatieRooster
CursusMED-KPSY4-2
Studiepunten (ECTS)2
CategorieB2 (Tweede jaar bachelor)
VoertaalNederlands
Aangeboden doorRadboud Universiteit; Faculteit der Medische Wetenschappen; Geneeskunde;
Docenten
Contactpersoon van de cursus
dr. M. Arts-de Jong
Overige cursussen docent
Docent
dr. M. Arts-de Jong
Overige cursussen docent
Docent
dr. I. Hanssen
Overige cursussen docent
Contactpersoon van de cursus
dr. I. Hanssen
Overige cursussen docent
Examinator
dr. I. Hanssen
Overige cursussen docent
Collegejaar2022
Periode
VKO-SEM1  (05-09-2022 t/m 05-02-2023)
Aanvangsblok
VKO-SEM1/  VKO-SEM2
Onderwijsvorm
voltijd
OpmerkingDoelgroep GNK - BMW - THK
k2: vrijdagochtend
K4: vrijdagochtend
Inschrijven via OSIRISJa
Inschrijven voor bijvakkersNee
VoorinschrijvingNee
WachtlijstNee
PlaatsingsprocedureOp basis van loting
ToelichtingOp basis van loting
Cursusdoelen
  • Deze module staat in het teken van vergaren van theoretische kennis over de (achtergrond) van mindfulness-based interventies in de gezondheidszorg en voor gezondheidszorgprofessionals zelf aan de hand van de laatste wetenschappelijke onderzoeken.
  • Daarnaast leer je over verschillende wetenschappelijke onderzoeksmethoden (bijvoorbeeld: psychometrie, meta-analyses, kwalitatief onderzoek) in de klinische psychologie en psychiatrie in brede zin, in dit geval toegespitst op mindfulness.
  • Daarnaast is het een ervaringsgerichte module, waarin zelf oefenen en het kweken van zelfreflectief vermogen centraal staat. Mindfulness gaat over de vaardigheid om met aandacht aanwezig te zijn bij de ervaring van dit moment. Dat kan je helpen om bewuster met stress om te gaan. Je voert je eigen n=1 studie uit met jezelf als onderwerp.  
Inhoud
De vaardigheid om aandacht te richten op het hier en nu, of mindfulness, kan inzicht geven in de eigen ineffectieve automatische patronen van met stress omgaan, zoals perfectionisme en zelfkritiek. Er ontstaat ruimte om te kiezen voor een meer bewuste en behulpzame respons. Bij positieve ervaringen zorgt aandacht voor het hier en nu ervoor dat de momenten die prettig zijn ook ten volle te beleefd worden, wat bijdraagt aan het vergroten van veerkracht.
Behalve dat mindfulness bijdraagt aan de persoonlijke en professionele ontwikkeling van de student, geldt voor geneeskunde studenten dat kennis en ervaring met mindfulness van belang is vanwege de klinische toepassing van mindfulness in steeds meer indicaties zoals burnout, recidiverende depressie, angststoornissen, ADHD, en het omgaan met gevolgen van kanker.

toetsing
Deze module staat enerzijds in het teken van vergaren van theoretische kennis over de (achtergrond) van mindfulness-based interventies in de gezondheidszorg. Anderzijds is het een ervaringsgerichte module, waarin het vermogen tot reflectie op eigen ervaring centraal staat.
 
Module-opzet
Deze module bestaat uit 10 groepsbijeenkomsten
9 groepsbijeenkomsten staan in het teken van 1) een wetenschappelijk onderwerp en 2) samen oefenen in mindfulness en uitwisselen.
1 bijeenkomst betreft een stilteochtend. Elke bijeenkomst (met uitzondering van de laatste en de stilteochtend) wordt één wetenschappelijk onderwerp toegelicht in een kort college. Vervolgens wordt er een artikel besproken waarover tenminste 2 vragen worden gesteld. De vragen moet je voorbereiden voor de bijeenkomst. Het idee is dat hier een interactieve discussie over ontstaat. Participatie in deze discussie telt mee voor je eindcijfer.
 

  
 
 
Werkvormen
Cursus
AanwezigheidsplichtJa

Toetsen
Tentamen
Weging1
ToetsvormTentamen
GelegenhedenBlok VKO-SEM1, Blok VKO-SEM2