De student:
- verdiept zich in een medische behandeling of een mechanisme van ziekte of gezondheid.
- kan uitleggen hoe een gekozen mechanisme van ziekte of gezondheid, een medische behandeling, en de context daarvan gerelateerd is aan het begrip ‘generatie’.
- is in staat vakinhoudelijke kennis uit Q1 t/m Q8 om te zetten naar leerstof geschikt voor een geïnteresseerd lekenpubliek.
- is in staat deze leerstof over te brengen aan een geïnteresseerd lekenpubliek in de vorm van een (interactief) hoorcollege.
|
|
Tijdens de afsluitende weken van het eerste, tweede en derde bachelorjaar (Radboud Student Conference; 29 juni t/m 3 juli) vindt op vrijdag 3 juli de Generatiedag plaats. Het idee is dat op deze dag ouders en grootouders van eerstejaars studenten een kijkje in de keuken van de opleiding krijgen. De dag zal bestaan uit verschillende onderdelen zoals hoorcolleges, rondleidingen, werkgroepen en COO-practica. Studenten zullen delen van dit onderwijs zelf verzorgen.
Q5, het eerste kwartaal van het tweede studiejaar, gaat over ‘De humane levenscyclus’, de cyclus die loopt van conceptie via geboorte naar volwassenheid, ouderdom en dood. Deze cyclus omspant meerdere generaties in de zin van cohorten van mensen die rond dezelfde tijd zijn geboren. Vandaar dat bij het thema ‘Generatie’ centraal staat, waarbij op 3 juli – met de familie in de collegebanken – meerdere generaties samenzijn.
De uitdaging is dan ook om hoorcollege te maken dat aansluit bij dit thema op basis van wat je in Q1 t/m Q8 hebt geleerd over ziekte, gezondheid, wetenschap en de context daarvan, waarbij de patiënt telkens je vertrekpunt vormt. Deze brede invalshoek maakt het mogelijk om talloze onderwerpen te kiezen waarover je een hoorcollege wilt maken en geven, zolang je maar inzichtelijk maakt dat er een relatie is tot ‘generaties’. Denk aan de conceptie of het voorkomen daarvan, aan cellulaire veroudering, aan kinderreanimatie, aan mantelzorg, aan arbeidsgerelateerde ziekten, aan dementie, aan de fysiologie van de zwangerschap, etc.. Met deze vrije keuze module heb je de gelegenheid om didactische vaardigheden te ontwikkelen, je te verdiepen in een patiëntgerelateerd onderwerp en dit uit te werken tot een (interactief) hoorcollege voor een geïnteresseerd lekenpubliek.
Toetsing
Het (interactieve) hoorcollege zal op vorm (leerdoel 3 en 4) en inhoud (leerdoel 1 en 2) beoordeeld worden met een rubrik door een docent die plaatsneemt in de collegebanken tijdens de Generatiedag. De beoordeling is individueel.
Module opzet
De module zal bestaan uit de volgende leeractiviteiten:
- L1: Inleidend hoorcollege over de opzet van de vrije keuze module.
- Zelfstudieopdrachten om te bepalen waar een hoorcollege aan moet voldoen.
- Zelfstudieopdrachten om je in een bepaald ziektebeeld te verdiepen en vanuit een generatieperspectief te beschouwen.
- L2: Feedback op inhoud over de ontwikkelde leerstof voor het hoorcollege.
- L3: Feedback op didactische vaardigheden hoorcollege.
- L4: Inloopspreekuur. Mogelijkheid tot het stellen van vragen n.a.v. eerdere feedback.
- Generatiedag: Hoorcollege (individueel, 20 minuten) aan bezoekers van de generatiedag.
Tijdschema
In principe drie of vier keer in Q8, op vrijdagmiddag van 13.30-14.30 uur. In onderling overleg kunnen we hiervan afwijken.
|
|
|
|
|
|
|