MED-MINK20
Snijdende specialismen
Cursus informatieRooster
CursusMED-MINK20
Studiepunten (ECTS)14
CategorieBA (Bachelor)
VoertaalNederlands
Aangeboden doorRadboud Universiteit; Faculteit der Medische Wetenschappen; Geneeskunde;
Docenten
Contactpersoon van de cursus
drs. A. van Linge
Overige cursussen docent
Examinator
drs. A. van Linge
Overige cursussen docent
Collegejaar2017
Periode
K3  (05-02-2018 t/m 26-08-2018)
Aanvangsblok
K3
Onderwijsvorm
voltijd
Opmerking-
Inschrijven via OSIRISNee
Inschrijven voor bijvakkersNee
VoorinschrijvingJa
Voorinschrijving geopendvanaf 07-12-2017 t/m 10-12-2017
WachtlijstJa
PlaatsingsprocedureHandmatig door Administratie
ToelichtingHandmatig door Administratie
Inhoud
Code: MED-MINK20 Studiepunten: 14 Periode: Q11/Q12
Coördinator
Albert van Linge
Beschrijving
Je bent aan het eind van je bachelor gekomen en voor je het weet ga je beginnen aan je coschappen. Inmiddels ben je toch wel eens gaan denken wat voor dokter je zou willen worden. Ben je een puzzelaar, doe je graag het denkwerk, of denk je dat je meer een doener bent en dat een snijdend specialisme wel bij je zou passen? Wat er allemaal komt kijken bij zo’n snijdend specialisme is je echter nog onbekend. Zo werken chirurgen in goed geolied team, zijn ze handig en moeten ze snel beslissingen kunnen nemen. Kun je die chirurgische hand-oog coördinatie eigenlijk leren? Hoe bevalt de sfeer van het ziekenhuis en, bovenal, hoe is die sfeer op de ‘snijdende” afdelingen? Wat komt er allemaal kijken bij een operatie en is wat er allemaal gebeurt op een chirurgische afdeling wel gebaseerd op gedegen onderzoek?
In deze minor kun je kennis maken met een aantal capita selecta van een aantal snijdende specialismen. Een aantal veel voorkomende aandoeningen die een chirurgische behandeling behoeven komen aan de orde. De deelnemende afdelingen zijn de algemene heelkunde, orthopedie, urologie, keel-neus- en oorheelkunde en plastische chirurgie. Daarnaast maak je kennis met ondersteunende afdelingen als de revalidatiegeneeskunde en de anesthesiologie. Je verbreed en verdiept je kennis in de anatomie, door middel van een dissectiepracticum, waarbij je zelf aan een stoffelijk overschot mag prepareren en daarbij basale chirurgische vaardigheden opdoet.
Daarnaast volg je een chirurgische patiënt gedurende 10 weken vanaf het eerste contact tot het controlebezoek op de polikliniek. Je bent aanwezig bij het preoperatief onderzoek, de operatie, visite op de afdeling, de onderzoeken; kortom alles wat die patiënt meemaakt rondom de operatie. In een klein groepje doe je literatuuronderzoek waarbij je bijvoorbeeld een chirurgische behandeling toetst aan de relevante literatuur.
Literatuur
Opdrachten en literatuurreferenties zullen op Blackboard geplaatst worden.
Werkvormen
Werkgroep
AanwezigheidsplichtJa

Toetsen
Tentamen
Weging1
GelegenhedenBlok K3, Blok K4