MED-MINK23
Transgenderzorg: van jong tot oud
Cursus informatieRooster
CursusMED-MINK23
Studiepunten (ECTS)14
CategorieBA (Bachelor)
VoertaalNederlands
Aangeboden doorRadboud Universiteit; Faculteit der Medische Wetenschappen; Geneeskunde;
Docenten
Contactpersoon van de cursus
dr. T.H.J. Nijhuis
Overige cursussen docent
Examinator
dr. T.H.J. Nijhuis
Overige cursussen docent
Collegejaar2022
Periode
MINK  (06-02-2023 t/m 31-08-2023)
Aanvangsblok
MINK
Onderwijsvorm
voltijd
OpmerkingKwartaal 3 / Q11
Inschrijven via OSIRISJa
Inschrijven voor bijvakkersNee
Voorinschrijving
WachtlijstJa
PlaatsingsprocedureOp basis van loting
ToelichtingOp basis van loting
Cursusdoelen
1.            Na het volgen van deze minor is de student in staat een uiteenzetting te geven over de organisatie en opzet van de transgenderzorg in Nederland.
2.            Na het volgen van deze minor heeft de student beter begrip van genderontwikkeling en meer vaardigheden aangeleerd om genderidentiteit en/of genderdysforie bij zichzelf en anderen te evalueren.
3.            Na het volgen van deze minor heeft de student kennis van het evaluatietraject alvorens de medische behandeling van genderdysforie gestart kan worden. 
4.            Na het volgen van deze minor heeft de student kennis van de verschillende genderbevestigende behandelingen, zowel hormonaal als chirurgisch. 
5.            Na het volgen van deze minor heeft de student het vermogen te reflecteren op verschillende ethische en maatschappelijke vraagstukken (bijvoorbeeld de invloed van social media) binnen dit thema. 
 
Inhoud
Deze minor gaat over transgenderzorg. In het Radboudumc zijn we in 2020 met de transgenderzorg voor kinderen en adolescenten gestart en vanaf 2021 voor volwassenen. Deze minor geeft jou meer kennis over alle aspecten van de transgenderzorg, maar ook over de genderontwikkeling, genderincongruentie en genderdysforie. Daarnaast geven we aandacht aan de ethische en maatschappelijke dilemma’s die spelen bij deze zorg. Ook willen we jou voorbereiden op de rollen van patiënt en zorgverlener bij het opstellen van een behandelplan (shared decision making). Naast colleges, werkgroepen en groepsopdrachten is er ook een excursie en een snuffelstage in de kliniek van 1 week.
 
Kernwoorden
Transgenderzorg, multidisciplinaire zorg, klinisch redeneren, diagnostiek en therapie.
  
Toetsing
In deze minor wordt er op 5 onderdelen getoetst. Hierbij beoordelen we de studenten individueel en als groep. Individueel kijken we naar de participatie van de student in de groepsdiscussies, de presentatie en het examen. Als groep wordt er beoordeeld op de kwaliteit van de discussie en de literatuurthesis.  

Literatuur
Opdrachten en literatuurreferenties zullen op Blackboard geplaatst worden.
 
Bijzonderheden
Dit is een keuzecursus waarvoor je via het aangeven voorkeur en loting kunt worden ingeschreven.
Werkvormen
Werkgroep
AanwezigheidsplichtJa

Toetsen
Tentamen
Weging1
ToetsvormTentamen
GelegenhedenBlok MINK, Blok MINK